tort na każda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem
Kuchnia u Bietkitort truskawkowy według mojego męża. Biszkopt: 5 jajek - białka osobno 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć część kremu
My World by Dagmara Rektortów angielskich. Jednak dla siebie zrobiłam największy tortowy klasyk - z bitą śmietaną i konfiturą. Taki, jak dawno temu robiła mi Mama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru różanego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 500ml
Cakes By Kejttortu. Trzeba jednak zaznaczyć, że podkład jest bardzo kruchy i łatwo się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem
Mama GotujeWeekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŚwięta coraz bliżej, no i dawno nie było czegoś robiącego wrażenie. Tort Kinder właśnie taki jest - wystarczy spojrzeć, a ślinka sama cieknie. Smacznego! Na dobry początek pieczemy biszkopty: Składniki [BISZKOPT JASNY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy(...)koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 35 min w ok. 175 stopniach. KREM: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 2,5 tabliczki mlecznej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy z czekoladą, pogrzewamy ją tylko do momentu zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu
psgotujemykażdego dnia, bo przecież bez kobiet ani rusz... A zatem kobietki wszystkiego najlepszego, samych radosnych dni, akceptacji siebie i przymknięcia oka na mijający czas! Dziś mam dla Was tort prosto ze słonecznej Italii. To torta mimoza... Nazwa oczywiście od żółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem(...)Pieczenie kontrolujemy. (każdy piekarnik piecze inaczej) Biszkopt pieczemy dwa. Ja barwnik dodałam tylko do jednego. Każdy biszkopt po ostudzeniu kroimy na pół. Powinny być 4 blaty. Składniki na krem; 6 żółtek 10 dag cukru 5 dag mąki pszennej 500 ml mleka ziarenka z 1 laski wanilii Przygotowanie kremu; Zółtka wraz z cukrem ubić mikserem na gładką i białą masę
Radość kipiąca uśmiechem.Przekładane ciasto, które wymaga większego nakładu pracy i czasu, ale jest tego warte. Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych. Na zdjęciu nie widać, ale
Przepisy MikołajaPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą
La grande e la piccola cuocaPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą
La grande e la piccola cuocamojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami
moj przepis naTo jeden z lepszych dyniowych wypieków jakie jadłam. Dodatek płatków górskich sprawia, że struktura ciasta przypomina wypieki z dodatkiem orzechów. Słodki kajmak świetnie uzupełnia całość, polecam
Mienta blogDynia. Ogromna, pomarańczowa uśmiecha się przyjaźnie, kiedy ja, bezduszna i bezlitosna, stojęnad bidulką z gigantycznym nożem. A jej wcale mina nie rzednie!Później wiedziałam dlaczego. Już
W kuchni Karmel-itkitortu, a że nie miałam ochoty na następne większe słodkości - tak powstały pyszne kuleczki. Co prawda różnią się one od typowych bajaderek, ale są tak smaaaczne, że może nawet i lepsze od oryginału. Smak czekolady i kokosa sprawia, że ciężko powstrzymać się od podjadania tych uroczych "pralinek". Możecie użyć dowolnego ciasta, ale pamiętajcie, że nie może być ono z kremem
Di gotujePierwszy raz jadłam ten tort na urodzinach mojej przyjaciółki Iwonki, zrobiony był przez jej narzeczonego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto jest super i na pewno nie jeden raz zagości na moim stole " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 2 h (+ czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków(...)rozłożyć 10 herbatników i nałożyć 1/3 masy. Na masę jeszcze raz warstwę herbatników i kolejną porcję masy. Na końcu resztę herbatników, a na wierzch wyłożyć krem i całość ozdobić wiórkami kokosowymi. Ciasto przykryte folią odstawić do lodówki na kilka godzin. Krok po kroku: 1. Wymieszać mąki i żółtka w mleku
KuchniaWeDwoje.plZnowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet
W kuchni Karmel-itkiCiasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji oraz pory roku. Zawsze będzie na czasie i zapewniam, że posmakuje nie
Di gotujeopis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem, które was interesuje. CIASTO MALAKOFF Ciasto Malakoff Ciasto Malakoff to ciasto pochodzące z Austrii. Jego warstwy to kolejno: biszkopty, krem budyniowo-maślany oraz konfitura lub dżem. Całość wydawać by się mogła słodkim „ulepkiem”, ale tak nie jest. Do masy budyniowej dodawany jest sok z cytryny, a biszkopty namaczane(...)soku z pomarańczy. Do tego najlepiej dobrać kwaskowatą konfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu z ciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę
RelaxtimeUpiekłam mój ulubiony ostatnio torcik w wersji piernikowej. Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców. Wersja bardzo smaczna i ładna - zobaczcie sami! Świąteczny piernikowy tort Koliber Składniki na ciasto: 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną kostkę 1 szklanka startych w łezkę(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do pierników 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 500 g twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: płatki czekoladowe owoce rodzynki
Gotuj Sam!Szukałam przepisu na ciasto marchewkowe, ale innego niż nam ze swoich muffinek. Chciałam by było bardzo wilgotne i trochę udawało tort. Tak trafiłam na przepis w Magazynie Kuchennym , który sprawdził się genialnie. Składniki: 4 jajka 250g cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2,5 szklanki drobno startej marchewki 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie(...)żurawina, daktyle, migdały) 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz 100ml soku pomarańczowego 50ml wody 20ml rumu jasnego (opcjonalnie) Bakalie wymieszałam w misce i rozdrobniłam je za pomocą blendera. Jajka zmiksowałam z cukrem trzcinowym na puszystą masę, dodałam powoli olej i ciągle
Gotowanie i blogowaniePiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !A b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna
SzczyptaSmaQpierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę(...)białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego kakao Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacje