Rozpoczęliśmy rok szkolny. Gabriel, mój 4,5 latek poszedł do szkoły. Brzmi poważnie, w mundurku, z dużym plecakiem, z książkami. On trzymał się dzielnie, ja tonęłam
Made By Mom And Sonjajka, dodajemy 100 g cukru, 100 g soku z limonek i wstawiamy garnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy(...)następnie na środek wylewamy połowę masy cytrynowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt delikatnie dociskamy do masy. Drugi biszkopt też nawilżamy ponczem. Pozostałą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy łopatką. Tort odstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny . Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, posypujemy wierzch cukrem trzcinowym i delikatnie opalamy palnikiem gazowym (karmelizujemy cukier ). Tort dekorujemy plasterkami limonki
w mojej kuchniCiasto, które tak jak disco polo zrobiło furorę już dawno temu, ale dalej sporo ludzi je uwielbia - Red Velvet Cake. Dzięki
sama złodyczKiedyś to ciasto przygotowałam ze względu na nieodpartą pokusę na miód, a przy okazji na coś lekkiego i z owocami. Sprawdziło się idealnie i zniknęło w
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i ciasto to robiłam już niejednokrotnie. Jest przepyszne i nie wymaga wielkich
Di gotujeOryginalnie jest to tort, upieczony z 5 jajek i przekrojony na 4 blaty. Kiedy robiłam ciasto po raz pierwszy, wykonałam je w tej właśnie formie. Potem przy różnych innych, większych uroczystościach piekłam je już w standardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie(...)słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka
Smaki Na Talerzublogu ostatnio zrobiło się słodko, ach... nawet za słodko! No ale cóż ja poradzę, ze tak lubię piec?! Zapraszam na tort! Składniki na ciasto; 25 dag cukru pudru 70 dag mąki 250 ml śmietany (18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 10 dag masła kilka kropli aromatu waniliowego, Masa; 20 dag cukru(...)średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. Przygotować krem: Cukier utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą, gotować do zgęstnienia ,często mieszając
Radość kipiąca uśmiechem.Szykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną
W kuchni Karmel-itkiLekki zdrowy deser bez cukru, a i tak słodki. Witaminy, magnez dostarczymy sobie na deser. Nic wielkiego a jaki dobry. Zrobimy go w 15 minut. Uwielbiam
wesoła kuchniaWiosna, wiosna, a już właściwie lato się zrobiło ;) Po jakiejś krótkiej przerwie wracam do Lawendowej Kuchni z pomocnikami :) A właściwie manewrując pomiędzy traktorami i ciężarówkami mogę
Lawendowe NieboW weekend pojechaliśmy do lasu z zamiarem nazbierania kurek... Jednak zamiast kurek przywieźliśmy do domu koszyk wypełniony pięknymi jagodami i borówkami :) A
Aga w kuchniRolady to puszyste , lekkie ciasta, które tak , jak torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam, że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem. 200 C Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Ciasto zwinąć w rulon i odstawić do wystygnięcia. Przygotować krem- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Jogurt zmiksować z resztą cukru, sokiem z cytryny i skórką. # łyżki masy wymieszać z żelatyną, a następnie
W kuchennym oknie EwyUwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini. Szczerze mówiąc druga udała się lepiej, gdyż była bardziej chrupiąca. Ja lubię kiedy beza jest chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca się. W przypadku Pavlovej bardzo ciężko jest uzyskać taka konsystencję, a przynajmniej(...)Mini Pavlova Składniki: 5 białek 250-300 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt
Mania GotowaniaBeza Pavlova, królowa nad bezami. Ozdoba stołu, idealna na przyjęcia albo w formie tortu urodzinowego. Pyszna, delikatna, chrupiąca na zewnątrz, w środku piankowa i rozpływająca się w ustach. Prosta w wykonaniu, najtrudniejsze jest suszenie bezy. Bardzo polecam 😊 Składniki: 6 białek, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej szczypta(...)przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej okrąg o średnicy 23 cm. Wyłożyć bezę, wyrównać boki, na środku zrobić miejsce na krem i formować łyżką od dołu ku górze wyciągając. Piekarnik nagrzać do 150°C na termoobieg i odrazu po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 100-110°C i pieczemy
Słodka StrefaMoi drodzy, dzisiaj mija rok od kiedy założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was pyszny, wyjątkowy obłędnie czekoladowo- orzechowy torcik, z chrupiącą masą i alkoholem
słodki bratek