Torty, czy ciasta przekładane najprościej czyli masą śmietanową są bardzo uniwersalne, ponieważ zasmakują tak dorosłym jak i dzieciom. Jest to ,,ugodowa" masa ;) Ten torcik powstał dla mojej Babci na 76 urodzinki. Smakował i się bardzo podobał ;) Składniki: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone cukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki posiekanych orzechów w karmelu CUKIETERIA plus: ozdoby na wierzch tortu- u mnie czerwone kwiaty CUKIETERIA szklanka lemoniady do nasączenia Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując
Z Majeczką w kuchnimargin-bottom: 0.21cm; } Z okazji prezentacji przepisu na przepyszną Tarte tatin, słówko na temat karmelu. Najsłodszy dodatek deserów, taka moja kropka nad 'i', która nie tylko wzbogaca smak, ale może być też niezwykłą dekoracją, fantazyjną oprawą dla tortów, babeczek czy lodów. Dla wielu z nas przygotowanie złocistego przysmaku jest zapewne dużym wyzwaniem i jak znam życie nie raz zakończyło(...)creme brule czy lody. Można go też delikatnie przelewać z łyżeczki do kokilki wysmarowanej tłuszczem, tworząc w ten sposób koszyczek z nitek karmelu. Albo stworzyć na papierze śniadaniowym fantazyjne wzory, którymi po wystygnięciu można bardzo pięknie ozdobić tort czy deser owocowy. Dla tych, którzy nie mają jednak cierpliwości, albo też chęci do bawienia się w karmelizację, polecam gorąco najprostszy sposób
Przepysznik - BLW i nie tylkowiec nie będę się rozpisywać.Teraz najważniejsza uwaga aby wszystko przygotować sobie zawczasu (przed krojeniem arbuza na blaty) czyli umyte owoce,listki miety,krem serkowy,karmel i winegret aby już w trakcie składania tortu już niczego nie szukać.Arbuz jest soczystym owocem więc będzie się "moczył" dlatego moja rada aby ograniczyć czas na niepotrzebne szukanie składników. Gotowy arbuzowy tort podawać(...)torcie z arbuza.Ciekawi mnie to więc może ktoś zna starszy post sprzed czerwca 2011 roku? SKŁADNIKI: 1 owalny arbuz 500-600 g serka kremowego lub fety (miękka odmiana) 2-3 łyżki czarnuszki podprażonej na patelni czerwone i ciemno czerwone mieszane owoe (truskawki,czereśnie,poziomki,figi,winogrona,jagody itp.) listki mięty 2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu karmel z cukru
Sztuka gotowania w/g Samiryszklanki galaretki pigwowej którą wysmażyłam mi tyle wyszło wierzch: 50 g mascarpone 200 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru dekoracja: 1 granat 2 pigwy kawałki w karmelu nasączenie: 125 ml wina białego 1 cytryna 60 ml wody obręcz z czekolady: 80 g czekolady białej 80 g czekolady gorzkiej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam(...)obkładam na około obręczą czekoladową. Robię to jak czekolada jest jeszcze mokra. Wstawiam do lodówki na 15 minut. Potem zrywam folię delikatnie od czekolady. Dekoruję tort granatem, i kawałkami pigwy które przesmażyłam w karmelu. Obręcz z czekolady: Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej w osobnych miskach. Z folii babelkowej wycinam pasek o szerokości o dwa cm szerszy niż tort u mnie
wesoła kuchniazarezerwowane na wyjątkowe uroczystości. Obiecuję sobie, że będę piekła je częściej, żeby próbować nowych kombinacji, żeby opanować sztukę dekoracji - i nic z tego nie wychodzi... Cóż, już widocznie taka tortów natura.Ten upiekłam na urodziny, musiał przejechać ze mną sto pięćdziesiąt kilometrów. Dlatego nie ma obłożonych boków - bałam się, że w takiej formie nie przetrwa podróży. I choć zdecydowanie nie jest(...)który przepis znalazłam u Zuzi. U mnie był raczej ciemny, bo chciałam osiągnąć tę subtelną, dymną nutę - taki karmel tuż na granicy... Wyszło idealnie! Całość słodka, ale nie przesłodzona, z cudownie soczystymi gruszkami i delikatnym, lekkim kremem...Wyszło pysznie, tort zebrał sporo komplementów, i tak ja napisałam wyżej - choć nie był piękny, zdecydowanie nadrabiał smakiem.Tort orzechowo-karmelowy z gruszkamiSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam Was na kolejną część cyklu Słodkie historie. Dziś opowiem o Napoleonie. Ten tort już kilkakrotnie pojawiał się na blogu, ale nie było jeszcze Napoleona w
Obiad gotowypierścienia tortownicy i go wyjąć. Kremem kokosowo-dyniowym pokryć boki i górę tortu. KOKOSOWY POPCORN Do wysokiego garnuszka wlać olej kokosowy i podgrzać. Następnie wsypać ziarna kukurydzy i przykryć pokrywką garnek. Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go do miski, posypać cukrem kokosowym i wymieszać. KARMEL KOKOSOWY W garnuszku z nieprzywierającym dnem umieścić drugą połowę śmietanki kokosowej, dodać cukier(...)kokosowy i całość gotować na małym ogniu aż karmel nieco odparuje i zgęstnieje (mieszać aby się nie przypaliło). Pozostawić chwilę do odparowania i przestygnięcia. Gdy karmel nieco ostygnie i zgęstnieje, polać nim wierzch tortu, ułożyć rożek waflowy i posypać popcornem oraz fistaszkami
Candy PandasCiasto pachnie cudownie ... ... przywołuje słońce , lato .... I muszę przyznać ,że równie cudnie smakuje Składniki:Sos karmelowy -przygotowany wg przepisu podanego we wcześniejszym moim poście.Dwie duże
Malinowa Kawiarenkabiały. Z isomaltu zrobiłam jezioro i cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny i nie wchłania wilgoci jak ozdoby z karmelu) Z oreo zrobiłam piasek, a obsypałam tort krokantem orzechowym, wymieszanym z ciasteczkami owsianymi. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest - uwierzcie mi. Warto wcześniej upiec biszkopty ( można nawet dwa dni wcześniej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również(...)karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej blogerki- Margarytki ( o czym dowiedziałam się
Smaczne ZdroweResztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy polewę karmelową do posmarowania ostatniego płatka tortu. Przygotować rondel lub patelnię z grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu. W momencie kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, zacząć intensywnie mieszać aż nabierze ładnego karmelowego koloru. W tym momencie(...)równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4). Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować nim wierzch tortu
Świat Ciastapołączenie kostki miękkiego masła Lurpak, szklanki przesianego cukru pudru, pół łyżeczki różowej soli i aromatu waniliowego razem z aromatem migdałowym – finalnie smakuje jak połączenie solonego karmelu z marcepanem. Masę maślaną najpierw należy rozsmarować na torcie jak najcieniej, starając się zablokować w niej na cieście wszystkie okruszki (polecam zerknąć na ten FILM ) . Po takim blokowaniu okruszków tort schładzamy, a następnie kładziemy
Karo in the KitchenNie jest to najbardziej dietetyczny deser na świecie, to z pewnością ;) Ale od czasu do czasu warto skusić się na przyrządzenie takiej bomby kalorycznej. Ja przyrządziłam
Mienta blogStało się! Wreszcie wykonałyśmy nasz pierwszy wegański tort! Owszem mamy sporo wege przepisów ale kilka wiadomości z zapytaniem konkretnie o torty skłoniły nas do jego wykonania. Według nas biszkopt na jajkach jest banalnie prosty, nawet jeśli używa się mąk bez glutenu, to już nie sprawia nam żadnego problemu. Jednak biszkopt wegański to wyższy level! Trzeba znać cechy różnych mąk, które(...)gotować na małym ogniu aż nasz karmel nieco odparuje i zgęstnieje. Pozostawić chwilę do odparowania i przestygnięcia (taki karmel pozostawiony w lodówce mocno zgęstnieje). Gdy karmel nieco ostygnie i zgęstnieje, polać nim wierzch tortu, dookoła ułożyć praliny a środek posypać pistacjami. UWAGA! Od kilku dni można pobrać kolejny numer dwumiesięcznika "Bezbolesne usuwanie cukru z diety"! Można znaleźć
Candy Pandaszdecydowanie coś dla Was :)! Jeśli nie jesteście -jak ja- to zróbcie go na jaką uroczystość czy święta jak będzie więcej gości… Wtedy każdy zje kawałeczek ze smakiem Tort bezowy dacquoiseSkładniki:6 białek w temperaturze pokojowej250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka białego octu winnegoszczypta soli250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki 30%1 łyżka cukru(...)łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę delikatnie dodajemy łyżką po trochu do masy mascarpone-karmel (nigdy odwrotnie). Do wymieszanej masy delikatnie dodajemy bakalie. 3. Na upieczony i przestudzony spód rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy orzechami i bakaliami i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Smacznego Post Tort bezowy dacquoise pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl