wśród wszystkich moich deserów. Przygotowywałam go już kilkakrotnie na specjalne okazje i zawsze smakował każdemu. Gdy nadchodzi dzień urodzin mojej ukochanej osoby, nie kombinuję, nie wymyślam, po prostu przygotowuję tort, na który ON czeka i którym się zawsze zachwyca. Nie przedłużając ... z wielkiej miłości do męża i wegańskich słodyczy zrodziło się takie oto cudo: Składniki na tortownicę o średnicy(...)umieszczamy w zamrażarce. Nerkowce moczymy przez minimum 5 h. Następnie odcedzamy i blendujemy z olejem kokosowym i syropem na gładką masę. Wylewamy na karmel. Umieszczamy w zamrażalniku. Składniki na polewę mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Dekorujemy orzechami i umieszczamy tort w lodówce na minimum 4 h (najlepiej smakuje na drugi dzień). Przechowujemy w lodówce (tort ten nie lubi wysokich
Jeść, by żyć w zdrowiucórka wolała sernik. Wybór był prosty. Padło na sernik z jabłkami ;))) Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi cynamonem jabłkami. Górę polałam domowym solonym karmelem, który świetnie skomponował się z całością. Orzechy pekan są tu jak wisienka na torcie ;) Nie spodziewałam się takiego efektu. Sernik udał się naprawdę wspaniale. Oczywiście do pomocy miałam moją małą kuchareczkę Oliwkę :) Razem szybko uwinęłyśmy się(...)serniki z wiaderka 1 szkl cukru 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 3 jabłka łyżka cynamonu 4 łyżki cukru orzechy pekan do dekoracji Karmel solony: przepis TUTAJ Spód: ciasteczka pokruszyć blenderem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód tortownicy (24cm) ugnieść i schłodzić. Sernik: Składniki w temperaturze pokojowej. Ser zmiksować z cukrem
Smakołyki Asibardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka wody szczypta soli 100-120 gram
AZgotuj!innych ciast. Poprostu bezy rządzą. Bezy w postaci tortu bezowego , czy coraz częściej tortu Pavlova. Tym razem chciałam żeby ten tort był inny, lekko słonawy ale i słodki. Ponieważ przyszedł mi do głowy solony karmel to i pomyślałam o pop cornie. Beza była cudownie chrupiąca po bokach, miękka w środku i do tego ten krem i popcorn chrupiący w zębach(...)Pomyśl ile szczęscia i frajdy będzie gdy spróbujesz i się uda, w co naprawdę wierzę ! Podstawą wg mnie jest piekarnik elektryczny, a potem to już idzie ! Zatem do roboty ! Tort Pavlova 6 białek + szczypta soli 30 dkg cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego białego łyżeczka mąki ziemniaczanej papier do pieczenia + ołówek i mały talerz Krem 36% śmietana do kremów
Kuchnia na wzgórzuniczym śniadanie mistrzów, jest przepyszny Samo ciasto składa się z dwóch wilgotnych, a zarazem puszystych, ucieranych biszkoptów. Przełożone masłem orzechowym i karmelem to istna rozkosz dla podniebienia. Czekoladowe ganache i orzeszki to przysłowiowa wisienka na torcie. Absolutnie zakochałam się w tym cieście. Smakuje świetnie i jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Przepis ląduje na mojej liście top 10 Idealne na każdą(...)ciasto, wygładzamy. Wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia. Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego (gotowanego około 1,5h) 50 g orzeszków ziemnych solonych Ganache: 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, na małej mocy palinka
Made By Mom And SonKażdy z nas ma marzenia- większe, mniejsze, ale marzenia, o których często nikomu nie mówimy. Od dłuższego czasu marzy mi się Paryż!! Chciałabym poznać francuską kulturę
Nastoletnie WypiekanieCiasto marmurkowe pachnące kawą i pomarańczą, polane grubą warstwą karmelu, to prawdziwa rozpusta na świąteczne i zimowe dni. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale zarazem
Mienta blogZdrowe, odchudzone i bezglutenowe brownie. A jako grzeszek solony karmel na śmietance kokosowej. Oczywiście można karmel pominąć i zajadać ciasto np z domowymi jogurtowymi lodami bananowymi
coolinarnypewnie magia dwóch przewodnich kolorów 😉 Otóż Mariolka mimo swych 24 lat nie ukrywa miłości do tych zwierząt, dlatego też tort urodzinowy również musiał być w tym klimacie 🐮 Tort znów pojechał dalej więc nie ma zdjęcia w przekroju, jednak umieściłyśmy zdjęcia z przygotowania aby Was zachęcić do przygotowania takiej krówki 😃 Składniki: Łaciate biszkopty(...)czasie nożem odciąć boki tortu od pierścienia tortownicy i go wyjąć. Kremem kokosowo-dyniowym pokryć boki i górę tortu. KREM JOGURTOWY Jogurty przelać na sito wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawić na noc w lodówce by odsączyć je od serwatki. KARMEL KOKOSOWY Śmietankę kokosową zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy ale musi być brązowy i trochę
Candy PandasCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, tak aby kropla karmelu
kawawszklancemąkę i kakao. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (18cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 160 - 170 oC (do suchego patyczka). Studzimy. Gruszka w karmelu Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na średnim ogniu. Często mieszamy, by się nie przypaliło. Gdy rozpuści się całkowicie i nabierze koloru bursztynowego(...)temperatury pokojowej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Delikatnie mieszamy. Składanie tortu Do formy (28 cm) wylewamy mus z białej czekolady, odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Na ścięty biały mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wykładamy gruszkę w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyrównujemy na płasko. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny
Słodkości na talerzujeszcze 30-35 minut. Po tym czasie wylewamy skórki wraz z karmelem na sitko. Odsączamy i przekładamy do słoika. Karmel możecie wykorzystać do dekoracji, albo zjeść w chwilach słabości. Skórki możecie wykorzystać do ciast, owsianki, jaglanki, tortów, placków. Trzymamy je w lodówce około tygodnia. W razie potrzeby skórki można zawekować. Podana ilość wystarcza mi na 3 makowce
Krupeczkiocet ciągle miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 18 cm. Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki pozostawić(...)ułożyć jeden na drugim. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Dodać masło i wymieszać. Do karmelu włożyć obrane i pokrojone w ósemki gruszki, smażyć aż pokryją się sosem i zmiękną. Posypać cynamonem i wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Wierzch tortu udekorować gruszkami, polać lekko sosem karmelowym i posypać ziarnami granatu i odrobiną startej czekolady
Kuchnia w opałachmiksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki. białym kremem wykonujemy dokaracje. ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz ozdób cukierniczych. Schłodzić przez noc w lodówce
Camilla w kuchnibakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami Ciasteczka migdałowe z nutellą Trufle czekoladowe
My Culinary Art