słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe(...)zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy
Kulinarne przygody Gatityoreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego(...)czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę z cukrem zgotować na patelni nie mieszając - można potrząsać trzymając za rączkę. Gotować tak długo aż zrobi się złoty karmel (uwaga nie spalić bo karmel będzie gorzki) Wsypać orzechy i wymieszać potrząsając patelnią trzymając za rączkę - nie mieszać - Następnie przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną olejem. Wystudzić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdesery: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe(...)zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek
Kulinarne przygody Gatitywoli -Pawłowa- to słynny deser bezowy. Można modyfikować przepis według własnych upodobań. Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel. Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny. Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie. Po pierwsze miska w której będą(...)około 5 minut, następnie zmniejszam do 130 i piekę około 90-120 minut sprawdzając. Studzę w uchylonym piekarniku zazwyczaj przez całą noc. Warto spróbować ! Na tort bezowy o średnicy 23 cm będziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwoli -Pawłowa- to słynny deser bezowy. Można modyfikować przepis według własnych upodobań. Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel. Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny. Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie. Po pierwsze miska w której będą(...)około 5 minut, następnie zmniejszam do 130 i piekę około 90-120 minut sprawdzając. Studzę w uchylonym piekarniku zazwyczaj przez całą noc. Warto spróbować ! Na tort bezowy o średnicy 23 cm będziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie
moj przepis nahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Sernik robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie. Idealnie komponuje się
Di gotujeubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Do smaku. Możecie też użyć innego wybranego smaku, o tym za chwilę. 100ml wody Woda potrzebna będzie do zrobienia syropu. Nie robimy karmelu, więc cukier potrzebuje odrobinę wilgoci żeby się rozpuścić. Szklanka (200g) cukru do rondelka. Zalewamy cukier wodą. Zostawiamy na chwilę żeby zwilgotniał. Szykujemy termometr. Stawiamy na mały ogień garnuszek i nie mieszamy
Karo in the Kitchensmaku, Pani liczyła na uzyskanie efektu „wow”? To nie jest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika(...)znać i rozumieć chociaż jej podstawy, żeby wiedzieć co i jak wyszło, albo dlaczego wyszedł ‘zakalec na palec’. Sama bardzo długo nie piekłam, szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące. Nie wymyślisz niczego
Karo in the Kitchenotworzyłam książkę Haliny Jachowskiej "Torty, ciasta przekładane, rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu(...)żółtka; 0,5 szklanki cukru (ja dałam kryształ); 1 łyżka żelatyny; 0,5 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%); 2 białka; Wykonanie: Połowę cukru zrumienić w rondlu na karmel, wlać ćwierć szklanki wrzącej wody, zagotować odstawić, a następnie do gorącego wsypać żelatynę i rozpuścić ją. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Białka ubić
In my kitchenspódnicy baletnicy, jak welon w dniu ślubu. Beż i wszelkie odcienie brązu odpadają, a dodatkowo – całkiem możliwe, że taka brązowa beza będzie gorzka – tak samo, jak za długo gotowany karmel. Umówmy się, że beza pieczona bez barwników czy kakao ma pozostać biała – nie sugerujcie się opisem producenta. W opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już(...)naturalnym aromatem i tworzy plastikową kombinację, niemiłosiernie bijącą sztucznością po języku. Na blachę do pieczenia położyłam papier, odrysowałam od talerza do zupy dwa średniej wielkości okręgi – jak już chciałam tort, to pomyślałam o dwóch warstwach i kremie. Rozłożyłam po pół porcji masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika
Karo in the Kitchenubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie go raczej do przekładania tortów, chyba że lubicie taką ogromną ilość cukru. PODSTAWA – MASŁO Krem maślany zaczyna się od masła – wybieramy czyste, wysokotłuszczowe, niesolone masło o zawartości przynajmniej 82% tłuszczu. Do kremu nie nadadzą(...)sprawdźcie konsystencję – jeśli trzeba operację powtarzamy i dodajemy znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego
Karo in the KitchenCiasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień. Ciasto krówka – biszkopt: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej(...)minut do piekarnika. Studzimy przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – tak jak na tort. Masa: Mascarpone ubijamy, powoli wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy razem, aż masa zgęstnieje – uważamy, aby jej nie przebić, gdyż łatwo może sie zwarzyć, gdy będziemy ubijać zbyt długo. Poncz
Poezja smakupostacią produktów najwyższej jakości. Dużym zainteresowaniem cieszą się żelki, nadziewane cukierki, czekoladki, pianki oraz landrynki. Niemieccy producenci uwielbiają nadziewać swoje produkty - słodkie soki, kokosowe nadzienia, rozpływający się w ustach karmel - to synonimy jakości i urozmaicenia. Jednak miłośnicy bardziej klasycznych, prostych smaków także mam dobre nowiny - niemieckie słodkości słyną również z prostych i pysznych produktów, jak zwykła biała lub ciemna czekolada(...)amerykańskimi słodkościami - tamtejsze produkty są zwykle przesadnie słodkie. W przypadku niemieckich słodkości, smak jest wyważony, dopasowujący się do podniebienia każdego smakosza i jednocześnie zachowujący wysoką jakość. Wisienką na torcie jest duża dostępność i różnorodność produktów - wafelki, żelki, czekoladki, landrynki - słodycze twardsze i miękkie. Jeżeli chodzi o same słodycze, nazwa nie powinna nas zwieźć. Przekąski występują w różnych smakach, głównie mówimy
Cynamonowe szczęściezdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest pyszny :) Wisienką na torcie w tej owsiance są karmelizowane orzechy, po prostu rozpusta :) Orzechy mimo, iż są kaloryczne zawierają wiele zdrowych tłuszczy. A że ostatnimi czasy zaopatrzyłam się w wiele ich rodzajów to wykorzystałam(...)się karmelizować dodać masło. Następnie dodać orzechy w całości i wymieszać z cukrem, aby je obtoczył. Całość wysypać na kawałek papieru do pieczenia wysmarowanego odrobiną masła. Gdy orzechy i karmel wystygną pokroić je lub pokruszyć na wierzch upieczonej owsianki. Smacznego
Moja Galeria Smaku