nowości! Równie obłędne połączenia zaskoczyły swoim smakiem. „Racz się niespiesznie” – tak głosi hasło Saskiej. I tego się trzymaliśmy! Pomarańcza z Nutą Bourbona Orzech Laskowy z Nutą Karmelu Kawa z Nutą Brandy Saska jest mecenasem food pairingu, który polega na umiejętnym łączeniu alkoholu z potrawami, a szeroki wybór smaków tego trunku daje niesamowite pole do popisu(...)odrobiną miodu. Świetnym dodatkiem do głównego dania i czerwonego mięsa okazała się Saska o smaku Kawy z Nutą Brandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada
Ostra na SłodkoNa wyjątkową okazję, ale również tak po prostu...bez okazji.Biszkopt, kremówka, świeże owoce...to zawsze musi smakować dobrze. Bardzo dobrze. Uwielbiam , a Wy? Składniki: 6 jajek
Z Majeczką w kuchnisię ona z lekkim kwaskiem pochodzącym od ananasa. Jest to owoc soczysty i naturalny a nie ohydne aromaty jakie często dodaje się do produktów o tym smaku. Kokos + karmel + ananas = to nie mogło się nie udać :D Z chilli – tutaj także słodycz jest na pierwszym planie, jednak już po chwili to papryczka chilli gra pierwsze skrzypce. Ostrość(...)szczególnie podoba nam się fakt, że można je jeść rano z kanapką czy owsianką na śniadanie, oraz dodać je do deseru lub ciasta. Niedługo na naszym blogu będzie czekoladowy tort z wykorzystaniem jednego z nich. Ktoś zgadnie z którym? :) Biszkopciki szpinakowe z dżemem kokosowym z chilli Buko Organic Budyń ryżowy z owocami i dżemem kokosowo-ananasowym Buko Organic Z chilli
Candy PandasConfections - klik ). Valerie zachwyciła się połączeniem grapefruita z bezą do tego stopnia, że wymyśliła aż ... 857 nowych wersji deseru, od bezowych całusków grapefruitowych, przez karmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula lekko solony sos karmelowy z brandy, a smak(...)roku 2010, czyli ( tu link do tej strony ). I co tu dużo mówić, pomyślałam o Ani z Kucharni, bo z niczym mi się tak nie kojarzysz jak z bezą , karmelem, a teraz jeszcze z przedostatnim wpisem cytrusowym :)) (klik) Pomyślam Aniu, że muszę Ci podesłać przepis, może kiedyś zrobimy razem? Tylko u mnie "kiedyś" to może być odległy termin, na pewno
KUCHARNIAgniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym(...)zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
Kulinarne przygody Gatitysłodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe(...)zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy
Kulinarne przygody Gatityoreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego(...)czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę z cukrem zgotować na patelni nie mieszając - można potrząsać trzymając za rączkę. Gotować tak długo aż zrobi się złoty karmel (uwaga nie spalić bo karmel będzie gorzki) Wsypać orzechy i wymieszać potrząsając patelnią trzymając za rączkę - nie mieszać - Następnie przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną olejem. Wystudzić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdesery: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe(...)zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek
Kulinarne przygody Gatitywoli -Pawłowa- to słynny deser bezowy. Można modyfikować przepis według własnych upodobań. Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel. Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny. Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie. Po pierwsze miska w której będą(...)około 5 minut, następnie zmniejszam do 130 i piekę około 90-120 minut sprawdzając. Studzę w uchylonym piekarniku zazwyczaj przez całą noc. Warto spróbować ! Na tort bezowy o średnicy 23 cm będziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwoli -Pawłowa- to słynny deser bezowy. Można modyfikować przepis według własnych upodobań. Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel. Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny. Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie. Po pierwsze miska w której będą(...)około 5 minut, następnie zmniejszam do 130 i piekę około 90-120 minut sprawdzając. Studzę w uchylonym piekarniku zazwyczaj przez całą noc. Warto spróbować ! Na tort bezowy o średnicy 23 cm będziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie
moj przepis nahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Sernik robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie. Idealnie komponuje się
Di gotujeubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Do smaku. Możecie też użyć innego wybranego smaku, o tym za chwilę. 100ml wody Woda potrzebna będzie do zrobienia syropu. Nie robimy karmelu, więc cukier potrzebuje odrobinę wilgoci żeby się rozpuścić. Szklanka (200g) cukru do rondelka. Zalewamy cukier wodą. Zostawiamy na chwilę żeby zwilgotniał. Szykujemy termometr. Stawiamy na mały ogień garnuszek i nie mieszamy
Karo in the Kitchensmaku, Pani liczyła na uzyskanie efektu „wow”? To nie jest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika(...)znać i rozumieć chociaż jej podstawy, żeby wiedzieć co i jak wyszło, albo dlaczego wyszedł ‘zakalec na palec’. Sama bardzo długo nie piekłam, szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące. Nie wymyślisz niczego
Karo in the Kitchenotworzyłam książkę Haliny Jachowskiej "Torty, ciasta przekładane, rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu(...)żółtka; 0,5 szklanki cukru (ja dałam kryształ); 1 łyżka żelatyny; 0,5 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%); 2 białka; Wykonanie: Połowę cukru zrumienić w rondlu na karmel, wlać ćwierć szklanki wrzącej wody, zagotować odstawić, a następnie do gorącego wsypać żelatynę i rozpuścić ją. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Białka ubić
In my kitchen