spódnicy baletnicy, jak welon w dniu ślubu. Beż i wszelkie odcienie brązu odpadają, a dodatkowo – całkiem możliwe, że taka brązowa beza będzie gorzka – tak samo, jak za długo gotowany karmel. Umówmy się, że beza pieczona bez barwników czy kakao ma pozostać biała – nie sugerujcie się opisem producenta. W opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już(...)naturalnym aromatem i tworzy plastikową kombinację, niemiłosiernie bijącą sztucznością po języku. Na blachę do pieczenia położyłam papier, odrysowałam od talerza do zupy dwa średniej wielkości okręgi – jak już chciałam tort, to pomyślałam o dwóch warstwach i kremie. Rozłożyłam po pół porcji masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika
Karo in the Kitchenubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie go raczej do przekładania tortów, chyba że lubicie taką ogromną ilość cukru. PODSTAWA – MASŁO Krem maślany zaczyna się od masła – wybieramy czyste, wysokotłuszczowe, niesolone masło o zawartości przynajmniej 82% tłuszczu. Do kremu nie nadadzą(...)sprawdźcie konsystencję – jeśli trzeba operację powtarzamy i dodajemy znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego
Karo in the KitchenOczywiście były prezenty, tort w kształcie baletnicy, ale nie byłbym sobą jakbym z tej okazji nie zaserwował czegoś bardziej zdrowego i bez tony cukru Wcześniej już robiłem np. takie torty , ale tym razem postawiłem na coś bardziej karmelowego – Banoffee. Wszyscy zachwalają ten karmelowo-bananowy smak, a ja jeszcze nie miałem okazji go przygotować. A że w naszej wciąż kuchni(...)wszystkie produkty (oprócz linii Magimix). Rabat do wykorzystania w internetowym sklepie, który znajduje się pod TYM adresem. Wystarczy podać kod podczas składania zamówienia: Paleolife200 . A ciasto? Karmel z daktyli jest najlepszy , delikatny słodki, ciągnący się i duuuuużo zdrowszy od swojego cukrowego odpowiednika Ciężko się powstrzymać, aby nie wyjeść go łyżeczką prosto z blendera. Ale warto poczekać bo w połączeniu
PaleoLifeCiasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień. Ciasto krówka – biszkopt: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej(...)minut do piekarnika. Studzimy przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – tak jak na tort. Masa: Mascarpone ubijamy, powoli wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy razem, aż masa zgęstnieje – uważamy, aby jej nie przebić, gdyż łatwo może sie zwarzyć, gdy będziemy ubijać zbyt długo. Poncz
Poezja smakupostacią produktów najwyższej jakości. Dużym zainteresowaniem cieszą się żelki, nadziewane cukierki, czekoladki, pianki oraz landrynki. Niemieccy producenci uwielbiają nadziewać swoje produkty - słodkie soki, kokosowe nadzienia, rozpływający się w ustach karmel - to synonimy jakości i urozmaicenia. Jednak miłośnicy bardziej klasycznych, prostych smaków także mam dobre nowiny - niemieckie słodkości słyną również z prostych i pysznych produktów, jak zwykła biała lub ciemna czekolada(...)amerykańskimi słodkościami - tamtejsze produkty są zwykle przesadnie słodkie. W przypadku niemieckich słodkości, smak jest wyważony, dopasowujący się do podniebienia każdego smakosza i jednocześnie zachowujący wysoką jakość. Wisienką na torcie jest duża dostępność i różnorodność produktów - wafelki, żelki, czekoladki, landrynki - słodycze twardsze i miękkie. Jeżeli chodzi o same słodycze, nazwa nie powinna nas zwieźć. Przekąski występują w różnych smakach, głównie mówimy
Cynamonowe szczęściezdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest pyszny :) Wisienką na torcie w tej owsiance są karmelizowane orzechy, po prostu rozpusta :) Orzechy mimo, iż są kaloryczne zawierają wiele zdrowych tłuszczy. A że ostatnimi czasy zaopatrzyłam się w wiele ich rodzajów to wykorzystałam(...)się karmelizować dodać masło. Następnie dodać orzechy w całości i wymieszać z cukrem, aby je obtoczył. Całość wysypać na kawałek papieru do pieczenia wysmarowanego odrobiną masła. Gdy orzechy i karmel wystygną pokroić je lub pokruszyć na wierzch upieczonej owsianki. Smacznego
Moja Galeria Smakudziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się uda i nawet zaschnięta(...)się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna, masa do wafli, wczorajszy krem do karpatki, duszenie buraka, ziemniaki, mleko, karmel :) Jestem zadowolona bardzo, a dziecku mojemu spodobał się design, że z zewnątrz jest matowy grafitowy, a w środku granit, mi tez się to podoba
Blondynka Gotujesernik:) nie wiem która to już wersja sernika na moim blogu ale zdecydowanie bardzo lubię to ciacho w każdej wersji. Tym razem postanowiłam połączyć sernik z czekoladowym ciastem oraz karmelem. Czy może być coś pyszniejszego? chyba nie:) Przyznaję się, że zjadłam chyba z pół blachy, niestety dieta poszła w las, musiałam sobie pofolgować:) niestety aż tak silnej woli(...)puszki masy karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych
ciastkarnia na kruchym spodziemojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis naGreen ) przesłała nam pomysł na warzywne brownie 😃 Nie często robimy tego rodzaju ciacho bo kochamy warstwy w tortach, dlatego postanowiłyśmy połączyć te dwie koncepcję i powstał " tort brownie ". Namieszałyśmy nieco w składnikach bo m.in. zmieniłyśmy warzywa, dodałyśmy kaszki Nominal oraz wykonałyśmy dodatkowo cudne pralinki! Koniecznie wypróbujcie przepis bo naprawdę warto 😉 A Wam bardzo dziękujemy za udział(...)rozpuszczonej czekolady. KARMELIZOWANE ORZECHY Do małego garnuszka z nieprzywierającą powłoką wsypać cukier kokosowy, dodać wodę i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Należy sprawdzić czy karmel jest dobry lejąc kilka kropel do szklanki zimnej wody ( nie może ściąć się jak twardy cukierek). Wsypać orzechy i wymieszać szybko całość. Orzechy w karmelu szybko wyłożyć na środek brownie
Candy PandasIdąc śladem bezglutenowych słodkości, przygotowałam ciasto bananowe z kawałkami czekolady na mące owsianej. Pyszne, słodziutkie, z odrobiną grzeszku na górze. Ciasto wyszło niskie (taki był zamiar
coolinarnyDelikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na
Rozpustne gotowaniesamego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)razem z cukrem żelującym. Nie przerywając mieszania, gotujemy przez 3-4 minuty. Odkładamy do przestudzenia. Następnie „wyławiamy” śliwki i układamy je na środku upieczonego ciasta. Ciasta i Torty
Smaki Na Talerzusamego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)razem z cukrem żelującym. Nie przerywając mieszania, gotujemy przez 3-4 minuty. Odkładamy do przestudzenia. Następnie „wyławiamy” śliwki i układamy je na środku upieczonego ciasta. Ciasta i Torty
Smaki Na TalerzuPoza jednym jedynym tortem (archiwalnym zresztą) blog przepisów nie widział przez dobre pięć miesięcy. Jak na blog kulinarny to całkiem sporo, nieprawdaż...? Dzisiaj też nie będzie niczego powalającego na kolana, ot, zaspokojenie nagłego apetytu, który dopadł mnie znienacka. Co się stało, że blog powoli będzie wracał do pierwotnej funkcji, czyli prezentowania przepisów? Otóż, drogą kupna, nabyłam w końcu aparat(...)pożądanej przeze mnie kaszki o konsystencji idealnej. Wspomogłam się więc cudzą wiedzą, po czym całość ukoronowałam rabarbarem, na który taką miałam ochotę. Tym razem użyłam tylko odrobiny cukru, karmelu nie ma więc zbyt dużo, ale dzięki temu całość jest idealnie słodka. Porcja jest - moim zdaniem - bardzo akuratna - bardziej śniadaniowo-podwieczorkowa niż deserowa. Ale właśnie tego było mi trzeba. Czuję się
Pożeraczka, czyli raz adobrze