Wszyscy w ciszy stanęli przy stole. Wzięli w swe dłonie opłatki i ze łzami w oczach podzielili się między sobą. Spory zostały zażegnane wspólnym milczeniem, uściskiem
W kuchni Karmel-itkiŚwiąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itkiElegancko ubrani państwo suną po parkiecie w rytmie walca. Paczka najlepszych przyjaciół bawi się na domówce przy ulubionej muzyce. Starsze małżeństwo, kochające się tak samo, jak
W kuchni Karmel-itkiZmarznięty wchodzisz do domu, otrzepujesz się ze śniegu. Czerwony nos jak Rudolfa, pociągasz nim przerażająco. Zmarznięte uszy, aż sztywne i krwiste. Skostniałe dłonie, pomimo rękawiczek
W kuchni Karmel-itkiWszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika
W kuchni Karmel-itkiUśmiecha się do mnie, zielenią soczysta wabi do siebie. Nierówna skórka, co skrywa pod sobą miąższ jasny, kremowy. Sięgam po jedną sztukę, po czym wracam i
W kuchni Karmel-itkiWeekend 14.-16.03.2014 minął pod znakiem wspaniałych doznań, przede wszystkim, chociaż nie tylko, smakowych. W tych dniach bowiem uczestniczyłam w popularnym pośród blogerów kulinarnych konkursie o
W kuchni Karmel-itkiOstatnio w moim życiu wiele się zmienia. Wciąż podejmuję różne decyzje, które zapewne będą miały ogromny wpływ na przyszłość. Zmiany zachodzą na wielu płaszczyznach, również na
W kuchni Karmel-itkiKto jeszcze nie zakupił, niech pędzi do kiosku czy prasowego saloniku!Mama Karmel-itki udziela wywiadu dla "Chwili dla Ciebie", gdzie wyraża swoje zdanie o moim
W kuchni Karmel-itkiNie zdajesz sobie sprawy, ile kuchnia daje możliwości. Nawet taką zwykłą roszponkę zamienić możesz na wykwintny dodatek do kuszącej ryby. Nie umiesz sobie wyobrazić, ile w
W kuchni Karmel-itkiPiękne słońce, a w jego świetle tonie cały świat. Lekkość, rześkość i radość. Nagle idealna harmonia zostaje zburzona głośnym burczeniem w brzuchu,a do obiadu daleko.I
W kuchni Karmel-itkiSłońce skryło się za gęstymi chmurami. W słoneczne popołudnie nagle zapadł zmrok. Nieboskłon skryty pod granatem puchaczy, potulnie milczy. Zgrzyt, trzask, błysk i grzmot. Rozszalały wiatr
W kuchni Karmel-itkibudyniowego,zakładam obręcz metalową, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki aż stężeje. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam go, smaruję 1/3 kremu. Ostatni blat układam, nasączam, dociskam. Boki i górę tortu smaruję pozostałym kremem.Boki obsypuję migdałami, dekoruję truskawkami, czekoladkami
wesoła kuchniasprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę. Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik , który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych. A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny oraz wygląda inaczej, aniżeli z innymi ciastkami! To kto spróbuje takiego połączenia? Ciasto
Di gotujekiedy mam nowy piekarnik i sprawdzony przepis na bezy, nie boję się robić ich sama. Używam ich często do dekoracji moich tortów lub innych wypieków z bezami np. malinowej chmurki :) Czytaj więcej
Ana Mari's world