troszkę gorzej jest z wykonaniem. Do zrobienia ciasteczek użyłam rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M w kształcie gwiazdy, jest to bardzo popularna duża końcówka, którą wykorzystuje się do dekoracji tortów czy babeczek. Warto się w nią zaopatrzyć, kosztuje koło 9 zł. Nie będę Was oszukiwać ciężko jest wycisnąć te ciasteczka, dlatego jeśli posiadacie maszynkę do ciastek
Rusty ForkŚwięta nie mogą się odbyć bez pieczenia przeróżnych ciast, ciasteczek czy tortów. Z wszystkich wypieków szczególnie lubię ciastka korzenne, które przygotowuje się dość prosto, a podczas pieczenia w całym domu unoszą się przepiękne zapachy cynamonu i innych przypraw korzennych. Ciasteczka można podarować bliskim w prezencie lub zrobić z nich jadalne ozdoby na choinkę. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaktóre potem uzupełniam. Dodaję coś nowego, ciekawego, smaczniejszego. Ale zasada jest jedna, obowiązkowo muszą być śledzie i karp smażony, uszka z barszczem i pierogi z kapustą a na deser tort makowy i kompot z suszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika. Pomyślałam, że zbiorę moje propozycje na śledziową ucztę i przekaże w Wasze ręce już teraz
Kuchnia u Krysiramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę , której tematem przewodnim tym razem były: Orzechy w wypiekach . Do wspólnego wypiekania mogły dołączać przepisy na wszelkie babki, ciasta, ciasteczka, muffinki, bułeczki, torty itp. których jednym ze składników były orzechy . Tutaj szeroka dowolność: włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne, z nerkowca, pistacje, makadamia itp itd. Warunek konieczny był jednak taki, aby orzechów było duuuuuużo
Grunt to przepis!całkowitego rozpuszczenia, możesz ją zmiksować. Odłóż do stygnięcia a następnie włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień lekko zmiksuj aż delikatnie stężeje i przełóż do dekoratora. Udekoruj wierzch tortu. Dodatkowo możesz posypać całośc prażonymi migdałami. Sernik jest niezwykle aromatyczny, smakuje zawsze na trzeci dzień, a nawet na czwarty. Może być z powodzeniem przechowywany w zamkniętym pojemniku w lodówce, smacznego
Z Kuchni Do Kuchniciepło, prawda? Łatwiej nie myśleć o wrednych ludziach, okropnej pogodzie i goniących terminach. Przynajmniej u mnie tak jest :-) A jeśli jeszcze zostaną Wam grzyby, to polecam przepisy na wytrawny tort , risotto i włoski sos grzybowy . Tym przepisem, z pomocą Lubelli, świętuję Światowy Dzień makaronu i Was też do tego zapraszam
les mirabellesznakomite - nikt nie czuje się pominięty, a impreza nie będzie kosztowała trzy razy tyle, ile zakładaliśmy. U nas były kanapki, musujące wino (ekologiczne, porzeczkowe i agrestowe - super pyszne) i tort, a na koniec zwiedzanie pałacu, w którym wszystko się odbywało. Pogoda była piękna, goście więc rozpierzchli się po parku i podwórzu, nigdzie nie było tłoku, choć lokale w pałacyku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniej zagląda. Jest to obszerna baza świetnych przepisów. W dodatku nakręca w taki sposób, że bardzo naturalnie przechodzi się w etap tworzenia własnego autorskiego Bowl Food. Wisienkę na torcie zawdzięczamy wydawnictwu Buchmann, które przykłada ogromną uwagę do jakości szaty graficznej, a to piszę na podstawie kilkuletnich obserwacji. Jak tylko idzie do mnie jakiś tytuł od Buchmann wiem, że trafi
Blondynka Gotujewypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów, tortów. Hm…a mówią że Anglicy nie potrafią gotować Dostałam więc wskazówki co i jak- jak mieszać, co z czym łączyć, jak ubijać i słuchajcie- to autentycznie najlepsze lody jakie
Arbuziakiłyżką. Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo pyszny jest. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypałam cukrem pudrem. Użyłam formę
Proste Potrawygotowców ? Ja tak czasami mam i własnie to ten moment. Mam ochotę na coś słodkiego, nie mam ochoty na włączanie piekarnika i używam gotowca, którym jest krem do tortów. Od czasu do czasu gotowiec nie zaszkodzi, prawda ? I właśnie zrobiłam deser a może ciasto bez pieczenia ? Biszkopty, krem i borówki i wyszedł smaczny deser. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzygotowanie jest długie. Samo przygotowanie bezy nie zajmuje czasu, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku
Raj dla Podniebieniakąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do morelowej masy i dobrze wymieszać. Obserwować polewę bo gdy zacznie tężeć należy polać górę tortu i całość udekorować
Candy Pandasszczególnie podoba nam się fakt, że można je jeść rano z kanapką czy owsianką na śniadanie, oraz dodać je do deseru lub ciasta. Niedługo na naszym blogu będzie czekoladowy tort z wykorzystaniem jednego z nich. Ktoś zgadnie z którym? :) Biszkopciki szpinakowe z dżemem kokosowym z chilli Buko Organic Budyń ryżowy z owocami i dżemem kokosowo-ananasowym Buko Organic Z chilli
Candy PandasDrożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serową BLOG: http://kulinarnepomylki.blogspot.com/ Tarta bez pieczenia z kremem i owocami BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Kruche ciasto z pianką i owocami BLOG: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Tort czarny las BLOG: http://www.obiadgotowy.pl/ Sernik z porzeczkami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Zobacz także: Jagodzianki – smak lata Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #7 | Przepisy
Kuchnia Bazylii