Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuSponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadszedł czas na mój pierwszy tort na blogu. Jest on bardziej z rodzaju kwaskowatych niż słodkich, ale osobiście takie najbardziej lubię. Idealny na letnie urodziny z racji tego, że nie jest ciężki. Dość gadania, bierzmy się do roboty :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaŚwięto Mamy wymaga wyjątkowej oprawy. Tego dnia szczególnie zadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty, ale wyszło myślę nie najgorzej ;) Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki cukier puder- ok 2 łyżek 2 tabliczki
Z Majeczką w kuchniKrem budyniowy nazywany jest też często kremem karpatkowym. Przygotowuje się go do przełożenia tortów, ciast między innymi karpatki czy eklerków. Składniki: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500ml mleka * 6 łyżek cukru * 250g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować 300ml mleka z cukrem. Pozostałe 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń
Zrób to smaczniewybieram się na imprezę z C. Kwaśny dżem i słodki krem idealnie ze sobą współgrają. Oczywiście, dżem możecie wykorzystać dowolny; ja posiłkowałam się zapasami przygotowanymi w wakacje. Świąteczny tort z bombką Składniki: (na formę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu krem z białej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieproszę- wczoraj mąż wchodzi z siatką pełną tych owoców. Okazuje się, że są rejony, w których mają się one jeszcze całkiem dobrze. Tym razem nie upiekłam jednak jagodzianek tylko tort jagodowy. Czytaj więcej
Wiem co jemwafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie będę przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :) Masa Princepolkowa: 1 szklanka białek 1 ½ szklanki
Smakowy RajDziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny
Jadło i czytadłourodziny, które obchodził w połowie grudnia. Ale świąteczne przepisy zepchnęły go (torcik, nie męża) na koniec blogowej kolejki.Tort był bardzo symboliczny, maleńki i trochę w smaku jak nie tort, bo w sumie w środku znalazło się ciasto zrobione z przepisu na babkę Zebrę :)Specjalnie.Bo mój mąż z wszystkich ciast najbardziej lubi te sypkie i babkowate. Do tego krem z nutelli
bistro mamanastępnie wylać na masę serkową i odstawić do schłodzenia.Po stężeniu ostatniej masy owoce przeznaczone do dekoracji zanurzać w tężejącej galaretce, która była zostawiona i układać na wierzchu tortu
Mix smakumlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie szablon z kartonu i wycinałam nożem wg wzoru. Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe płaty. Biszkopty skropić rumem
Bon Appetit Małgorzatytort może być niespodzianka? A może, bo po przekrojeniu nie wiemy, co z niego nam wyskoczy. Długo zastanawiałam się, do czego użyć nowych galaretek, jak je nietypowo wykorzystać, by powstał fajny deser. Oglądając amerykańskie filmy podobało mi się jak w takcie urodzin dzieciaki walą kijem w zawieszonego u sufitu konia, a po uderzeniu wysypują się z niego słodycze. Postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnik