mojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis nanajróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała
Domowe Tortyzwykle największą frajdą było dekorowanie tortu :) Te wszystkie suszone plasterki pomarańczy, laseczki cynamonu czy piękne szyszki, aż się prosiły, żeby właśnie nimi ozdobić mój świąteczny, aromatyczny tort :) Tego tortu nie powinno zabraknąć na Waszym stole :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1,75 szklanki brązowego cukru 2,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oczyszczonej 200 g miękkiego masła 4 jajka (rozm. L) 0,5 szklanki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego SKŁADNIKI NA KREM: 750 kremowego serka w wiaderku (polecam "Delfiko") 1 kostka miękkiego masła ziarenka z 1 laski wanilii skórka otarta z jednej większej pomarańczy DODATKOWO: 0,5 puszki kajmaku (255 g) 3 łyżki mleka
Słodko-Słony Świat Ilonymało apetycznie wygląda. Gwarantuję Wam niesamowite doznania smakowe i wzrokowe - tort zrobi wrażenie na wszystkich i każdy, kto jeszcze go nie zna - będzie chciał od Was przepis. Tort należy do kategorii "ciężkich", co oznacza że jest on przeznaczony dla prawdziwych łasuchów. Dla pozostałych proponuję kroić mniejsze kawałki. :) Składniki na ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru(...)słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml czerwonego barwnika w płynie Składniki na krem: 2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g) 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1¼ - 1½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie - ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Garniec Magaliesmaczny biszkopt. Dodatek wody różanej nadaje mu piękny aromat i ciekawy posmak. Jest lekko wilgotny, więc nie musimy go już dodatkowo nasączać. Idealnie nadaje się do ciast i tortów z dodatkiem śmietanowych kremów ozdobionych kwiatowymi akcentami. SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru łyżeczka wody różanej łyżeczka proszku do pieczenia(...)budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, wodę różaną, olej i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała
Domowe TortyMoże nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda. Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone(...)borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Poncz: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżki cukru alkohol do smaku Do dekoracji: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku
Ciasteczkowy Potwórpieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżeki ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy(...)się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt cytrynowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortywystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. KREMOWA POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić(...)polewę lukrową. Na polewie układamy pokrojone truskawki. Obsypujemy babeczki startą czekoladą… …i gotowe ! Smacznego!!! Babeczki waniliowe z truskawkami Artykuł Waniliowe babeczki z truskawkami pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis (z małymi modyfikacjami) z blogu: Cukrowa Wróżka . Wspominałam o karmelizowanych płatkach - uwielbiaaaam je! Dlatego sernik w takim
Di gotujeprzy kawie, próbowałyśmy naprawiać świat . W końcu zeszło na tematy związane z kulinariami, i Karolina dumnie wyciągnęła z szuflady gazetę z przepisami. A tam - same cuda! Kurczaczki, zajączki i tort z uszami. Ten ostatni zafascynował mnie do tego stopnia, że całym sercem zapragnęłam posiadać swój własny egzemplarz. Co robić...? Pełna pomysłów wszelakich, szybciutko zrobiłam zdjęcia i wysłałam Tacie z podpisem(...)oryginalnej porcji. Sernik nadal jest słodki, jednak smak czekolady doskonale przełamuje herbata i delikatna nuta cynamonu. Spód jest kruchutki, bardziej przypomina ciasteczkowy niż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie ciężka. Coś wspaniałego! Ja nie potrafię się oderwać... Sernik z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No
Wielki apetytstoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid. Dostałam ważne zadanie przygotowania tortu i babeczek z tej jakże doniosłej okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne(...)nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj sprawdziło się doskonale, nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekonfitury! Wykonanie Tortu: PRZYGOTOWANIE KONFITURY: Do konfitury- już kilka dni przed robieniem tortu, możecie dodać wódki-wymieszać i odstawić. Oczywiście można wymieszać konfiturę z wódką tuż przed zdobieniem tortu. Jeżeli jednak uda Wam się to zrobić wcześniej-wisienki będa lepiej ‘przegryzione’ z alkoholem. Zużywamy 4 łyżki wódki na 480 g. konfitury. (Ja miałam dwa słoiczki konfitury(...)żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, kakao i zapachem waniliowym, aż do powstania jednolitej, kremowej konsystencji. Do masy powstałej z utartych żółtek i kakao- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz osiem łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się
Domowe Tortykakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady(...)ilości wiśniówki, posmarować resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z wanilią. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić do resztą wiśniówki. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy. Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. Wierzch udekorować masą, wiśniami i dekoracjami z czekolady. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania. * wórki
Blondynka Gotujeboki: 600g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 krople aromatu śmietankowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią jeśli chcemy mieć ładne rozetki na torcie lub tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny) Dodatkowo: poszatkowane pistacje po około 150-200g borówki i jeżyny Biszkopt(...)sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Dwie tortownice
Mała Cukierenka