naszych pociech zrobi na pewno furorę przy stole. Dzieci zapamiętają tort na długo. Mimo skomplikowanego wyglądu, nie jest on trudny w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmie nam pieczenie blatów. Smak tortu nie jest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam. Składniki: ciasto: 360 g masła 6 jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki(...)zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy. Na paterze układamy kolejno blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony i przekładamy je kremem. Na każdy placek dałam po mniej więcej 3 łyżki kremu, pozostałą częścią kremu obłożyłam tort. Do dekoracji użyłam pociętych kolorowych żelek. Smacznego!!! *barwniki spożywcze można użyć
na moim stole...Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT ORZECHOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną(...)nakładamy krem budyniowy- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy masę krówkową, krem budyniowy i przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem budyniowym, wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Do śmietany kremówki dodajemy cukier puder i ubijamy . Odstawiamy do lodówki. Trzy batoniki kroimi wzdłóż
Domowe TortyUwielbiam tort z masą cappuccino :) jest idealny na każdą wyjątkową okazje! Składniki 4 jajka 15 dag cukru 3 cukry waniliowe 12,5 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku 5 dag płatków kukurydzianych (dobrej jakości) 10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej 25 dag owoców sezonowych 7 łyżeczek żelatyny 1 l śmietany kremówki 4 łyżki kawy cappuccino Tłuszcz i wiórki kokosowe(...)minut. Przygotowanie masy kremowej: Przygotować masę kremową: Owoce opłukać i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzącej wody i dobrze rozpuścić. Kawę zalać 6 łyżkami wrzącej wody, a śmietankę ubić z cukrami waniliowymi, po czym wymieszać z kawą, następnie z żelatyną. Wymieszać masę dokładnie, wrzucić połowę owoców i posmarować 1 blat tortu ¾ tej tężejącej masy
Tradycyjna Kuchniakremowy, mocno waniliowy. Jego konsystencja bardziej przypomina krem karpatkowy niż budyń. Nie zawiera barwników, ani zbędnych dodatków. Aby był jeszcze bardziej aksamitny, zamiast części mleka można dodać śmietanę kremówkę (pół na pół), a gdy chcemy aby był kremem adwokatowy, nic prostszego połowę mleka zastępujemy likierem jajecznym (swoją drogą, krem adwokatowy jest genialny, pamiętam, że kiedyś zrobiłam go do przełożeniu tortu
moj przepis nahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Że jest przepyszny - to mało powiedziane!! Po prostu smakuje obłędnie! Jest niezwykle delikatny
Di gotujePierwszy i drugi biszkoptowy blat wchłonie sok z konfitury! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę(...)pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-kokosowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat umieszczamy na paterze i wykładamy na niego połowę konfitury. Uwaga: Jeżeli nasza konfitura jest bardzo gęsta (ma mało soku, który ma spełnić
Domowe Tortymój tort. Tort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne w smaku i wilgotne, pachnie czekolad ą , nie jest suche, nie wymaga nasączania ponczem. Krem to miks s erka mascarpone, ricotty i cukru pudru. Krem nie jest za ciężki, ale delikatny i bardzo kremowy. Do dekoracji wykorzystałam(...)cukrem pudrem na gładką masę. Mascarpone i ricotta powinny być zimne, dopiero co wyjęte z lodówki. Krem odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i truskawkami. Smacznego
La grande e la piccola cuocawilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 350 g. truskawek Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę(...)ładnym kształcie i średniej wielkości)- wykorzystamy ją później jako środek truskawkowej dekoracji. Pozostałe truskawki kroimy wzdłuż. Do dekorowania góry użyjemy pokrojonych środków- natomiast boki posłużą nam do ozdobienia podstawy tortu. Zaczynamy od największych kawałków, a kończymy na najmniejszych. Układamy z kawałków truskawek ramkę po zewnętrznej stronie góry tortu. Następnie układamy kolejną ramkę, lekko nachodzącą na poprzednią. Powtarzamy schemat, aż cała
Domowe Tortyteż dodać więcej łososia jeśli chcemy, żeby była ona bardziej łososiowa ;)! Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy na pewno będzie pięknie prezentował się na najbardziej wykwintnym przyjęciu…. Zapraszam :)!Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowySkładniki:Ciasto (forma o śr. 20 cm):1 szklanka mąki1 szklanka mleka100 g margaryny Palmyszczypta soli3 jajkaZagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić(...)minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny. Warstwa chrzanowa:200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)mały słoiczek chrzanuSerek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.Warstwa łososiowa:200 g wędzonego łososiaskóra otarta
UgotujmyTo.plDziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami
Humanistka w kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sernik smakuje... naprawdę obłędnie. A dla miłośników chałwy będzie istną rozkoszą dla podniebienia. Jest
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepyszny sernik, którego smaku nie da się opisać. Cudowny - to słabe określenie
Di gotujemasła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao łyzka wody Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę(...)warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu- tym razem zachowując pewną odległość między zdobieniami
Domowe Tortycukru pudru 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki gęstej kremowej śmietany otarta skórka z jednej cytryny Wykonanie: Orzechy zmieliłam w blenderze. Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam. I to wszystko. To jest najłatwiejsza w wykonaniu masa do deserów. Przyda się do ciastek, bułeczek, tortów... Polecam, bo jest smaczna i zawsze się udaje. Uda się każdemu. Życzę SMACZNEGO
Kuchnia u Krysiodrobinę się zagrzeje, nie ma z krojeniem najmniejszego problemu. Do tego ‘tortu’ nie nadają się wegańskie bezy ani żaden inny zamiennik tłuszczu. Wegańskie bezy rozpuszczą się – za szybko wchłaniają wilgoć. Jeśli nie chcecie używać lub nie macie spirytusu – spróbujcie zamienić go na brandy, likier jajeczny lub kremowy, np. Bailey’s. SKŁADNIKI 350ml mleka 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
Karo in the Kitchen