Oryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku(...)budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z makiem i pozostałym cukrem aż do powstania kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek i maku dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, olej, aromat, orzechy, migdałowy proszek oraz 5 łyżek ubitej piany z białek ( białka
Domowe TortyZeszłoroczne urodziny mojej chrześnicy nauczyły mnie tego, że raczej nie przepada ona za tortami. W tym roku weszłam z naręczem urodzinowych mini ptysi i właściwie nie mam pojęcia, czy jej smakowały, bo przy mnie nie zjadła ani jednego...ale super było to, że były dla niej i że urodzinowe ;) Z ust tych, którzy spróbowali lipcowego deseru słyszałam przeciągłe mmmmmmm! , ponieważ(...)tylko tyle są w stanie wydać z siebie usta pełne łakoci, żeby nie stracić słodkiej zawartości :) Letnie mini ptysie są słodko-kwaśne. Chrupiące na wierzchu i kremowe ale jednocześnie soczyste i orzeźwiające w środku. Lekkie, idealne na popołudniowy poczęstunek w sezonie na porzeczki. I mieszczą się w dłoni! Czas odwrócić wzrok ku porzeczkom, bo właśnie nadszedł ich czas na wydymanie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaFrużelina wiśniowa to gęsta, słodko-kwaśna polewa. Jest wprost idealna do kawałków sernika, do tortów, a przede wszystkim lodów i deserów. Jeśli macie w domu wiśnie (świeże lub mrożone) warto ją przyrządzić od razu – robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze – bez problemu można przelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie(...)przydawać się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska
Poezja smakuZapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt kawowy Pyszny, domowy, rzucany biszkopt o oryginalnym smaku. Będzie pyszną podstawą wielu tortów nie tylko tych kawowych. Jeżeli zastanawiacie się jakim kremem najlepiej go przełożyć- szczególnie Wam polecam krem cappuccino . Również smakuje wyjatkowo pysznie w połączeniu z kremem adwokatowym , kremem z likierem , kremem tiramisu lub po prostu kremem śmietankowym . Jeżeli już zdecydujecie się na konkretny krem- nie zapomnijcie przed(...)budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz kawę. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy
Domowe Tortychociaż szczególnie Wam go polecam do totrów czekoladowych i tortu Snickers. Możecie go przekroić na trzy, cztery blaty- przełożyć ulubionym kremem , ozdobić i cieszyć się wyjątkowym smakiem własnorecznie zrobionego tortu! Miłego pieczenia i Smacznego ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych na proszek orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych(...)pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany
Domowe TortyOrzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać
Wanilia i Kardamonusiąść i powiedzieć: A to obok...? Jednak wygląda na wygodniejsze... W końcu jednak i tego wyboru dokonaliśmy w miarę jednogłośnie (są czarne, ale niech już będzie... Przynajmniej sofa jest kremowa), i muszę przyznać, że jestem zachwycona. Nie mogę się doczekać, gdy wstawimy nowe meble do salonu i będę mogła sobie na nie patrzeć... Absolutnie zakochana jestem w nowym stole(...)rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym w zanadrzu nie miała ciasta. Tym razem nie jakiegoś zwykłego placka, ale pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne owoce(...)Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder
Pan i Pani Smith w kuchnimojprzepisna.pl | Sernik Zebra Chciałam Wam zaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak
moj przepis nakupię na weekend te ostatnie figi, które wiercą mi dziurę w brzuchu za każdym razem, gdy w sklepie spoglądam w ich stronę. Jak już wspomniałam wyżej - był plan na tort. I to całkiem okazały - ale w końcu przyjęć na trzydzieści osób nie organizuje się codziennie. Dla tych, którzy za tortowymi ciastami nie przepadają, albo po prostu mają chęć na coś(...)jednak nie stało - ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło niemal całe, a ja usłyszałam tyle pochwał, że na te trzydzieste urodziny urosłam dobre dwa centymetry! Chrupki, ciasteczkowy spód, idealnie kremowa i rozpływająca się w ustach masa serowa, dżem figowo-winogronowy o bajecznym kolorze i intensywnym smaku, a to wszystko wieńczy bogaty i zaskakujący mus z owoców czarnego bzu. No powiedzcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruchego ciasta na mini tarty dodałam wiórki kokosowe, wyszło pysznie. Ja kokos wprost uwielbiam a w połączeniu z delikatnym kremowym kremem i mnóstwem owoców komponowało się idealnie.Ostatnio zasmakowałam w połączeniu bitej śmietany z serkiem homogenizowanym, krem jest delikatny i puszysty. Składniki: Kruche ciasto 25 dkg mąki pszennej 5 dkg kokosu Kresto 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko(...)zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto
Ala piecze i gotujeUwielbiam nasze rodzinne śniadanka. Niedziela jest właśnie takim dniem, kiedy możemy sobie na nie pozwolić i rozkoszować się pysznym jedzonkiem i doborowym towarzystwem. Mogę rozwinąć wówczas
Wielki apetytdowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru(...)Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM
Mała CukierenkaZ sezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na
Ostra na Słodko