zrobienia, poradzi sobie z nim każdy. Przepis na ten biszkopt jest uniwersalny, to taka baza do przygotowania różnych biszkoptowych wypieków, wykorzystuję go do przygotowywania ciasta z owocami i tort ów, z tego przepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed(...)szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody 2 łyżki kakao Składniki na krem do ciasta: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/3 szklanki cukru pudru owoce: pokrojone nektarynki, borówki amerykańskie, poziomki lub inne Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy silikonowej nie potrzeba niczym smarować, ale zwykłą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwala całą winę na łakomego Mikołaja? Kto nie chce się przyznać do pustych opakowań po czekoladowych cukierkach? Nie ja! To Mąż Szanowny! Dlatego nie mogło być inaczej – zamiast tortu urodzinowego dostał czekoladowe ciasto, gdzie czekolada, czekoladę pogania. A od siebie, z głębi serca dodałam dwie szczypty chili i pozwoliłam wylizać miskę – tym razem nie dzieciom Składniki na ciasto(...)kwaśną śmietanę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i sodą. Ubić białka na bardzo sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać resztę (200 g) cukru, cały czas ubijając. Potem dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać mąkę na zmianę z wodą. Całość dokładnie połączyć
gutfutKtoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się
W kuchni Karmel-itkiTorcik o interesującym smaku, nie za słodki, z lekką nutką wina:) Do tego pyszne winogronka:) Mniammmmm....:) Przepis z "Tiny" nr 9/2006. Przepis troszkę zmieniłam pod własne
In my kitchenTak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony
Pożeraczka, czyli raz adobrzesera mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) oraz: • 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej • 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Dekoracja boki: • 1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej) • 2 - 3 garście małej, gotowej bezy • 200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Przygotować biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem(...)następnie wyjąć i studzić przez 15 minut. Wyłożyć na metalową kratkę. Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu. Przygotować masę mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą
Moje Słodkie PiekiełkoPolecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem z przepisu na Porzeczkowiec, pochodzącego z Moich Wypieków i nieco go zmodyfikowałem, celem wykonania tortu, ale równie dobrze można go upiec w dużej prostokątnej blasze. Składniki na kakaowe blaty:3/4 kostki margaryny (18-20 dag)1/2 szklanki wody1 szklanka cukru typu kryształ5 łyżek kakao5(...)nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem do białości, dodawać (po łyżce) serek, nadal ubijając. Połączyć z cukrem pudrem
Food Squarezwana "Śnieżka" czyli chemiczny dodatek który w połączeniu z mlekiem miał dawać nam bitą śmietanę. Ten sztuczny twór za nic nie dorównywał prawdziwej śmietance kremówce. Nie dawał tej kremowej rozkoszy na podniebienie. A przecież ubicie prawdziwej śmietanki 30% lub 36% z dodatkiem cukru pudru to nic trudnego. Zachęcam do przygotowywania własnej bitej śmietany. W poniższym przepisie idziemy o krok dalej(...)zgęstnieje. Lepiej użyć go od razu a potem wstawić do lodówki gotowe ciasto, żeby stężało. Tak przygotowany krem możemy użyć do posmarowaniu biszkopta czy innego ciasta albo do zrobienia tortu naleśnikowego (przepis w następnej odsłonie). Czekoladowa bita śmietana (krem paryski
Pyza i SurówkaZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiokoło 1,5 godziny.* masy:1. Ucieramy masło z cukrem pudrem do białości.2. Żółtka ucieramy z cukrem na parze. Dodajemy odrobinę amaretto. Czekamy aż się zetną i nabiorą kremowej konsystencji. Studzimy.3. Łączymy powoli "maślany puch" z żółtkami - dodajemy je po łyżce, cały czas miksując na wolnych obrotach. Jeszcze chwilę miksujemy.4. Dodajemy opakowanie serka Mascarpone5. Zawartość dzielimy na dwie części(...)pokusiła się nawet o uszczypliwe uwagi ani porozumiewawcze uśmiechy, więc musiało być dobrze! Serio, serio, nie było uwag. Nawet kolorystyka masy została przemilczana. Czyli polecamy!Kawoszu, miłośniku migdałów, wielbicielu tortów i innych słodkości - jeśli chciałbyś być na bieżąco:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY
Wypisz WymalujTort bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżo zmielonej kawy i podany z mnóstwem owoców sezonowych. Niebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście(...)białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw bezy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremową ubij „na gęsto” , a pod koniec wsyp cukier puder. Następnie cały czas miksuj i dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier lub kawę. Delikatnie wymieszaj
Kuchnia bezglutenowaKarmel-itkę poniosła wyobraźnia. Zaczęła fantazjować, jakby tu te truskawki przyrządzić nietypowo, inaczej niż wszyscy. Kupiła świeże piersi kurczaka i wiedziała już, co ma zrobić.A
W kuchni Karmel-itkiborówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g płatków kukurydzianych 60 g masła 50 g miodu masa serowa: 600 g serka kremowego 6 listków żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g cukru pudru dodatkowo: 400 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki porzeczkowej(...)Smacznego! Chciałabym jeszcze nadmienić, że to 800 wpis na blogu. Tak, tak, już tyle za nami! Całkiem imponująca to liczba, muszę przyznać. Może powinnam upiec z tej okazji tort
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczek brownie …. kruchych z zewnątrz , miękkich i wilgotnych w środku … z przepysznym pralinowym kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia!Czekoladowa pralinka na górze , to taka wisienka na torcie!Są świetnym pomysłem na popołudniowe słodkości przy ulubionej kawie!Np. Jacobs Crema Gold!Polecam!SKŁADNIKI:BABECZKI :( 10 – 12 szt )* czekolada mleczna – 50 g* czekolada gorzka(...)albo silikonową matę ( będzie nam łatwiej zdjąć ).Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ).Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska kremową konsystencję.Gotową przekładamy do słoiczka.BABECZKI :Czekolady łamiemy do garnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy
Ostra na Słodko