tortowy w związku z tym przedstawiam Wam koronkowy tort. Różowy dla małej księżniczki. Upieczony jest z dwóch biszkoptów. Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi 18 cm (średnica tortownicy) Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką. Zestaw (czyli pastę cukrową(...)Dodać ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. Krem jest gotowy do ozdabiania. Będą Wam potrzebne wsporniki aby zamocować drugie piętro tortu. Pięć patyczków do szaszłyków i pięć słomek plastikowych oraz podkładkę pod tort mniejszy odpowiadający średnicy tortu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię burze, i często towarzyszy im tęcza, a czemu by tak nie zjeść tęczy :-) Tak, tort, który dziś Wam prezentuję jest bardzo wiosenny, bo w kształcie tęczy. Składa się z delikatnego biszkopta, pysznej masy, oraz wielu kolorów. Dodatkiem, są słodkie obłoczki z bezy. Całość świetnie wygląda, i nie jest trudna do zrobienia. No to zaczynamy: DO PRZEPISU UŻYWAMY DUŻEJ(...)ponczujemy, dajemy trochę kremu, i następny i tak postępujemy z wszystkimi 4 częściami. Łuk biszkopta smarujemy cienko kremem. następnie masę dzielimy na 5 części, z czego 4 maja być małe porcje. Do mniejszych części kremu dajemy troszkę barwnika i dokładnie miksujemy. Następnie każdym kolorem robimy łuk tęczy, dopełniamy białym. Tak jak na zdjęciach. Następnie delikatnie stawiamy tortu i białym kremem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuW związku z koniecznością bezmleczności w moim życiu proponuje dzisiaj lody bez dodatku mleka i jajek. Smakują jak prawdziwe na kremie angielskim ;-) 400 ml
Humanistka w kuchniszkl. mleka kokosowego -1 szkl. napoju ryżowego -1 szkl. wody -ksylitol - ½ szkl. wody (do ewentualnego rozrzedzenia masy podczas miksowania) Krem ze śmietany kokosowej -puszka śmietanki kokosowej (400g) -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -wiórki kokosowe (do posypania tortu) -duża ilość świeżych malin -sok z cytryny+ woda (do nasączania blatów) KOKOSOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)obręczy tortownicy i skropić wodą z cytryną. Na nasączony blat delikatnie nałożyć dość cienką warstwę kremu ryżowego, następnie ułożyć maliny i przykryć je znów kremem. Następnie ułożyć kolejny blat i wszystkie czynności powtórzyć. Górny grubszy blat również snąć. Delikatnie docisnąć całość. Tort w obręczy pozostawić na kilka godzin w lodówce, po tym czasie odciąć obręcz nożem i zdjąć ją. Całość
Candy PandasPrzepyszny i szybki w wykonaniu tort na każdą okazję. Można go wykonać na dwa sposoby: piekąc samemu biszkopt lub też kupić gotowy. Biszkopt: 3/4 szklanki cukru
Kolejny blog o gotowaniudzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy o średnicy 18cm, do przekrojenia na trzy blaty. Ciasto szykujemy wcześniej po to, żeby dobrze się kroiło. Dokładny opis jak naszykować biszkopt znajdziecie w TYM WPISIE . Gotowy, upieczony, wystudzony i wycięty z formy biszkopt na drugi dzień kroimy na trzy poziomy. KREM Lodowato zimną śmietanę ubijamy mikserem(...)kremu przekładamy do rękawa cukierniczego bez nałożonej ozdobnej końcówki i równomiernie wyciskamy okręgi kremu na dolnym piętrze ciasta. Delikatnie rozsmarowujemy krem szpachelką lub szerokim nożem, nakładamy drugie piętro ciasta, lekko dociskamy, wyrównujemy. Znowu – nasączamy lekko blat ciasta lub nie, znowu – równomiernie rozkładamy rękawem cukierniczym krem. Nakładamy szczyt ciasta, lekko dociskamy, wyrównujemy. Cały tort równomiernie zabezpieczamy dookoła
Karo in the Kitchenłyżek oleju -pół łyżeczki kakao dla koloru ROLADA blaszka 25x25 -3 jajka -1 łyżka kakao -3 łyżki cukru -0,5 szkl mąki KREM -1 litr mleka -3 jajka -0,5 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -300g masła lub margaryny -250g Michałków zmielonych PONCZ -0,5 szkl wody -4 łyżki(...)temp 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone kroimy na dwa spody. ROLADA *jej przygotowanie nie jest konieczne, ja chciałam żeby mój tort miał inny środek, możecie po prostu przeciąć ciasto orzechowe na 3 spody i przełożyć kremem michałkowym :-) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń(...)minut, studzimy. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 3 równe paski, nasączamy
słodki bratekZostało mi trochę przepysznego orzechowego kremu z ostatniego tortu więc postanowiłam go wykorzystać do własnych wypieków. Od razu do głowy wpadł mi pomysł na zrobienie świątecznych kruchych babeczek. Połączenie kremu orzechowego z kruchym ciastem komponuje się idealnie. Pyszne zarówno do popołudniowej kawki bez okazji jak i na przyjęcie bądź tak jak w moim wypadku na święta. Serdecznie polecam
Krakowskie smaki Anitortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych . Tort lalka śmietankowy SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 9 szt ocet - 1 łyżka mąka ziemniaczana - 2 łyżki mąka pszenna - 2 szkl cukier - 2 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki KREM śmietana kremówka 36 % Puratos - 900 ml dżem wiśniowy -1,5 słoika PONCZ
Kuchnia Danusidałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował(...)wodzie żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. KREMY: Śmietana kremówka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, aby powstał sztywny, gęsty krem. Podziel go na dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczalną kawę i dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonyherbatą z cukrem, przełożony musem jabłkowym i bitą śmietaną, udekorowany wiórkami białej czekolady. Zapraszam na pyszny, bardzo prosty biały tort w sam raz na środek sezonu jabłkowego:) Polecam serdecznie! Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną tortownica 23- 24 cm Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 6 łyżecz wrzącej wody 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 1 łyżka zwykłego cukru ewentualnie - 1 łyżka wody - Krem: 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 660 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce 1/2 szkl. cukru pudru Nasączenie: 1/3 szkl. słabej przestudzonej herbaty z cukrem (może być zielona bez dodatków smakowych) Oraz: około 1 pasek białej czekolady (4 kratki) Biszkopt: Piekarnik nastawić
Posadzone i zjedzoneproszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije mi się idealnie sztywno) Do kremu orzechowego: 3 opakowania serka mascarpone (każde po 250 g) 8-10 łyżek cukru pudru (do smaku) 150 g masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny Do kremu czekoladowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nas(...)rozpuszczenia. Serki, masło orzechowe i cukier ubijamy w wysokim naczyniu na puszysty krem. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Jeden z blatów układamy na paterze lub dużym, płaskim talerzu (najlepiej któryś z wierzchów, górą do dołu), na którym podamy tort (później już raczej się go nie przeniesie). 100 g masy krówkowej mieszamy bardzo
Ratunku obiadMoja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie! Kokosowa beza
Czerwień i błękitbez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany(...)wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone . Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie! A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać! Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI: BEZA: * białka
Ostra na Słodko