się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo bakalii i domowa polewa kakaowa. No i oczywiście rum, który w moich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobić?! ;) Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem śmietankowym Kultowe ciasto wielu imprez rodzinnych. Pojawia się prawie na każdych imieninach, urodzinach i podczas świąt. Połączenie ciemnego biszkoptu, wiśni i śmietankowego kremu - bomba! Ciasto Rafaello Słynne Rafaello - ciasto z prażonymi wiórkami kokosowymi oraz śmietankowym kremem. Idealne na taką okazję! Ciasto 3 bit bez pieczenia Jeśli nie jesteś góru domowych wypieków - wypróbuj(...)ciasto bez pieczenia! 3 bit to ciasto składające się z warstw herbatników przekładanych m.in. kajmakiem - nikt się nie zorientuje, że to tylko herbatniki! Torcik twarogowy z białą czekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone i owocami. Fajna alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Kultowe
Moje Qulinariastraszy, ale wykonanie tego przepysznego tortu bezowego jest możliwe nawet dla kulinarnego laika. Sztuką przy robieniu pavlovej jest ubicie białek, cała reszta to zabawa w nianie i machanie klapą piekarnika. Jako, że sklepy pozamykane moja Pavlova będzie podana z bitą śmietaną i kremem, który zrobię z mrożonych truskawek, trawy cytrynowej i limonki. Na bezę potrzebne nam: 6 jajek (tych(...)trawy cytrynowej 1 limonka (razem ze skórką) 2-3 łyżeczki cukru Poza kolejką musu i bezy: mała śmietanka 30% (200ml) liście świeżej mięty Zacznę trochę od końca, bowiem pierwszy zrobimy mus, w związku z tym iż musi on mieć odpowiednią konsystencję, a bez cukru żelującego, którego nie lubię i nie używam trochę to potrwa. Tak więc w małym
Kuba GotujeBabeczki kawowe- wykonane przez Domowe Torty Delikatne babeczki kawowe, które smakują pysznie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak postanowicie je udekorować- możecie to zrobić na wiele różnych sposobów (ze względu na swój charakterystyczny płaski wierzch są idealne do zdobienia artystycznego). Z owocami, z kremem, z bita śmietaną, a może z lukrem? …wybór należy do Was! Smacznego SKŁADNIKI(...)kremem z białej czekolady , kremem śmietankowym lub po prostu z polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową
Domowe Tortysłodkimi truskawkami i kremem śmietanowym, podana w postaci tortu bezowego. Wygląda pięknie w całości, ale niestety wymaga szybkiego podania i na talerzu nie prezentuje się już tak elegancko (jak to beza...;)). Za to w smaku jest nieziemska i rozpływa się w ustach. Wersja z truskawkami jest najbardziej znaną opcją, można oczywiście użyć dowolnych owoców. Składniki Beza potrzebujemy 2 takich blatów(...)formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec
Słodkie inspiracjeOstatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić
Smakowy Rajcześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości
Emcia Pichcibędzie ‘mlaskała’ o ścianki miksera. Przy użyciu ręcznego miksera ten efekt nie będzie aż tak widoczny, ale ławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy. Więcej informacji jak zrobić krem maślany na bezie szwajcarskiej znajdziesz Tutaj . Dodatkowo: ok 20 g gorzkiej czekolady ok 20 g białej czekolady 2 ciastka typu ‘pieguski’ Białą czekoladę topimy(...)wykałaczki robimy usta Ciasteczkowego Potwora, wykładając czekoladę na papier do pieczenia. Zostawiamy całość do wystygnięcia, a następnie delikatnie odklejamy i dekorujemy tort :). Wykonanie: Krem milky way dzielimy na trzy części. Dwie do przełożenia toru i jedna do ‘otynkowania’. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą
Słodki Pomysłprzełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że już pierwsza łyżeczka tej pyszności podbije również Wasze serca i kubki smakowe Tort praktycznie na każdą okazję- jeden z tych(...)pyszny smak-często gości u nas w domu tak po prostu- bez okazji. Zapraszam do przepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone
Domowe Tortymną :) Postanowiłam połączyć moje smaki, te które kocham, uwielbiam. Mój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki oryginalny, jak JA :) Nie jest za słodki, ani mdły(...)biszkoptową wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm i piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i nożem strunowym pokroiłam na trzy równe blaty. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki świeżo otarta skórka z 2 dużych limonek
Blondynka Gotujewymieszać krem łyżką. Blaty bezy przesmarować kremem i posypać ziarnami granatu i ułożyć jeden na drugim. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Dodać masło i wymieszać. Do karmelu włożyć obrane i pokrojone w ósemki gruszki, smażyć aż pokryją się sosem i zmiękną. Posypać cynamonem i wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Wierzch tortu udekorować gruszkami, polać lekko sosem karmelowym
Kuchnia w opałachpolecają się na deser :) Na specjalne okazje, jak i bez okazji. W czwartek blog będzie obchodził piąte urodziny, ale gdy naszła nas ochota na tort, jeszcze o tym nie pamiętałam i pomyśleliśmy, że w zasadzie nie było co świętować. Dlatego zrobiłam deser w wersji miniaturowej. Klasyczny biszkopt, przełożyłam kremem z bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem kawy. Całość ozdobiłam(...)mnie zna, ten wie, że kupowane słodycze jem niezwykle rzadko. Ani jakoś specjalnie nie przepadam, ani nie odczuwam takiej potrzeby. Ale smak tych wafelków bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i bez nich ten deser nie byłby nawet w połowie tak smaczny. Co ciekawe, to gdy ich spróbowalam, to ich smak przypomniał mi wafelki które kupowałam w sklepiku szkolnym w podstawówce
Mienta bloggodziny. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić bezy w środku do całkowitego wystudzenia. Masa kawowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem aż będzie bardzo gęsta i zwiększy objętość. Wlać kawę z żelatyną, wsypać zmieloną kawę i krótko zmiksować aż składniki kremu się połączą. Wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Zostawić na blacie(...)temp. pokojowej. Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać łyżką. Składanie tortu: Na talerzu położyć kakaowy blat bezowy. Posmarować go czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną. Włożyć do lodówki na 5 minut. Następnie na warstwie czekoladowej rozłożyć masę kawową i przykryć jasnym blatem bezowym. Udekorować stopioną czekoladą i orzechami. Włożyć do lodówki
Posadzone i zjedzone