krówek użyłam masy kajmakowej (może przez to było tak słodko), upiekłam dwa blaty i dodałam rodzynki i orzechy laskowe. Mimo wszystko tort miał bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak. Mi smakował najbardziej gdy beza trochę zmiękła pod wpływem kremu. Myślę, że bezowiec przypadnie do gustu wielbicielom masła orzechowego bo to podobne klimaty. Chętnie zrobię go jeszcze kiedyś ale muszę pamiętać
happycreatiff.blogspot.combędą pojawiać się w godzinach późno popołudniowych/wieczornych z racji, że rano nie mam po prostu na to czasu ;) Tort rodzinom smakował, nawet tacie(a nie lubi bezy) choć go porządnie zasłodził xd Pavlova z kremem mascarpone, owocami leśnymi i sosem kawowo-kakaowym
More food, love and dreamszrobiłam mamie na imieniny i okazał się wielką pysznością. Trochę zainspirowałam się własnym makowcem japońskim i moim ulubionym kremem z karpatki . Zresztą kiedyś podobne ciasta widziałam w internecie (ale nie pamiętam stron...). Tort mógł okazać się zbyt mdły i bez charakteru, więc całość przełamałam smakiem kwaskowatej cytryny. Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe(...)końcu z sokiem cytrynowym. Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną
Di gotujeObiecałam, że z biszkoptu , który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt(...)łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy sokiem i nakładamy krem, rozkładamy go równomiernie na powierzchni
mojewypiekiinietylkoprzygotowań, ale cieszy każdego. Najwspanialsze dla mnie są te z pięknymi owocami zatopionymi w pysznym kremie. Ale czy, aby na pewno przygotowanie ciasta czy tortu wymaga od nas, aż tak dużego wysiłku? Nie. Są takie ciasta, które możemy przygotować dosłownie w kilka chwil, bez dużego nakładu pracy. Zapraszam na spróbowanie mojej poziomkowo-śmietankowej propozycji. Poziomkowy spół, pyszny śmietankowy, delikatny
Słodkie okruszkiobył się bez stresu :). Gdy dodałam sok z malin do kremu śmietankowego i zrobiła mi się luźna breja wpadłam w panikę! Zepsułam… to była moja pierwsza myśl. Zrezygnowana włożyłam masę do lodówki mając ogromną nadzieję, że zdarzy Więcej... Artykuł Mus malinowy do tortu pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłsmaku tort jest po prostu fantastyczny! Bardzo wilgotne ciasto o mocnym przysmaku czekolady i kawy, przełożone łagodnym kremem czekoladowym - mówię Wam ,,niebo w gębie"! Jeżeli upieczecie taki tort czekoladowy komuś na urodziny, to będzie naprawdę miło zdziwiony i zachwycony. Idealny tort czekoladowy! - przepis: Wszystkie składniki odmierzałem szklanką o pojemności 250 ml Ciasto czekoladowe: 2 szklanki cukru 1 i 3/4 mąki(...)szklanki kwaśnej śmietany 12-18% 3/4 szklanki mleka 1 szklanka przestudzonej mocnej kawy (bez fusów) 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady 300 g masła 450 g cukru pudru 2-3 łyżki mleka Jak zrobić idealny tort czekoladowy? Ciasto czekoladowe: Dno dwóch tortownic o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik
Kuchnia Łukaszarazu się przyznaję bez bicia, że poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się bawić w pieczenie biszkoptów dlatego użyłam gotowych. Składniki na masę tortową: 500 g mascarpone 1 opakowanie kremu do tortów o smaku czekoladowym (chyba z delecty miałam) 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystko razem ze sobą dokładnie miksujemy. Składniki na resztę :) biszkopt
ClauditteMissCookingLekkość, pomimo powalającej słodyczy. Puszystość, pomimo ciężkości składników.Idealny do nadziewania, dekorowania, smarowania czy nawet zajadania bez niczego.Krem krówkowy. Najlepszy.To właśnie tym kremem nadziałam orzeszki
W kuchni Karmel-itkikilka kropli aromatu rumowego. Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu, następnie porcję kremu. Na to kolejny placek i tak aż do ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem. Wyrównujemy. Obsypujemy kruszonką. Dekorujemy według uznania
Maminek kulinarnywierzch. Jest to niezbędne, aby móc obłożyć go masą cukrową. Po posmarowaniu kremem maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę
W kuchni Karmel-itkiLekkie niczym obłoczek, a przy tym pyszne, wręcz uzależniające. Zostało ochrzczone adekwatnie do smaku, konsystencji i wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym
Ratunku obiad"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie Przyjemnościjajecznym, który moja teściowa robi od lat. Rustykalna masa jajeczno-maślana, która przypomina starodawne kremy, jest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru(...)tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy
Poezja smakusposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu. Do pasty kokosowej dodajemy(...)usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową
Ciastkozercy