Tartaletki w pięknym zielonym kolorze, ale to nie dzięki dodatkowi szpinaku, to dodatek mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho. Jak tylko wypatrzyłam mąkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort ze Świnką Peppą powstał specjalnie na drugie urodziny mojej córki, szukałam przepisu na ciasto, które bez problemów utrzymałoby dużą ilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej
Ciastkozercyprzygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest mnóstwo! Krem może być waniliowy , rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka(...)imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * masło – 200 g * żółtko – 2 szt * napój Alpro Soya bez cukru ( można zastąpić mlekiem np. 3,2% ) – 1,5 szkl * śmietana kremówka 30% – 0,5 szkl
Ostra na Słodkomały torcik (wyszedł większy niż planowałem). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki: Beza: - 6 białek - ok. 300 g cukru pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła -3/4 szklanki maku Jabłka: - 4 duże jabłka - małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego - 4 czubate łyżki cukru(...)mieszamy. 4. Gdy bezy już będą gotowe , przełożyć je na talerz. Przygotuj jakaś deskę, duży talerz lub jakąś tackę, na której będziemy "składać tort". Bierzemy największą bezę i kładziemy na tacce , kładziemy krem śmietankowy, tak aby w środku zostało miejsce na jabłka. Grubość kremu jaką kładziemy powinna mieć ok.1,5-2 cm. Potem na środek bezy kładziemy parę łyżek
Gotuj Z Muzykądziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się uda i nawet zaschnięta(...)nadal spełnia swoją funkcję jak na początku. Co więcej nic nie odprysnęło, jak chcecie mogę Wam go nawet pokazać. Sami zresztą widzicie, że piekę dużo i gotuję dużo, a kremy i inne małe potrawy najlepiej mi się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna, masa do wafli, wczorajszy krem do karpatki
Blondynka GotujeTort z trzech pięter przełożony słodkim kremem na bazie bezy szwajcarskiej jest złożony z białek ubitych na parze i z masła. Z takim kremem, obłożony cukrową masą plastyczną jest wystarczająco mocny, aby utrzymać ciężar pięter. Nie potrzebuje stelaża i jest stabilny nawet podczas krojenia. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneWiecie kto miał dziś urodziny? Jeśli nie, to nie martwcie się, to trudne pytanie ;-) Otóż urodziny miała ulubiona lalka mojej córki :-)W prawdzie lalka ma tyle
Czary - gary w kuchniPonieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniwyjątkowy deser dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają smak białej czekolady. Smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi malinami. Doskonale nadaje się również do przekładania tortów. Ulepszona receptura sprawia, że możecie teraz zrobić ten pyszny krem bez ryzyka, że masa się zwarzy w momencie dodawania czekolady do śmietany. Krem ma plastyczne właściwości zaraz po zrobieniu-ale z czasem nabiera gęstości
Domowe TortyWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchnicudowną chrupkość bezy. Choć u nas głównie było to klasyczne połączenie smaków - czekolada czy orzechy, to dziś chcemy zaproponować Wam troszkę inną wariację smaków ;) Do ubitych białek dodaliśmy wiórki kokosowe i chyba nie musimy Wam mówić jak piękny zapach unosił się w mieszkaniu kiedy piekliśmy blaty na tort! Kokosowe niebo! Tort ze sporą ilością kremu, karmelizowanym ananasem i świeżymi
Plate of Joyuzyskania jednolitego kremu. Blat bez grubszych orzechów układamy na talerzu, na którym będziemy deser podawać. Krem rozprowadzamy na bezie Na kremie układamy pokrojone kawałki ananasa (lub truskawek lub innych wybranych owoców), owoce lekko wciskamy w krem. Teraz wystarczy przykryć krem drugim bezowym blatem, lekko docisnąć, dbając, by go nie pokruszyć. Tort wstawiamy do lodówki(...)jest niezbędne, ponieważ krem jest raczej spójny, kiedy się go nakłada na blat. Wierzch zdobimy wg upodobań pozostawionymi kawałkami owoców i listkami zieleni oraz posypujemy całość cukrem pudrem. I oto przed nami wspaniały deser, to ten rodzaj tortu, który bardziej smakuje niż wygląda ;) Niestety nie mogę pokazać przekroju, gdyż tort "poszedł w gości" SMACZNEGO!!! #beza #tortbezowy #dacquoise #bezglutenu
I tu będę miała takie teDzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła
Smiling Shrimpzdecydowanie nie oddaje robione w biegu zdjęcie. Nie jadłam, ale poszczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana. Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 180 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepyszny tort na bazie delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki : Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek(...)zeskrobać różnej wielkości spiralki i wiórki. Krem podzielić na cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Wyłożyć na niego jedną część kremu, przykryć kolejnym blatem. Tak samo postępować z kolejnymi blatami. Wierzch tortu ozdobić wiórkami z gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
maniapieczenia