goździki czy margaretki. Świeże kwiaty na torcie powinny wytrzymać dobę więc bez obaw możecie go przygotować dzień przed uroczystością. Nie bójcie się również połączenia bazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami, doskonale do siebie pasują :) Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki(...)stopniach. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo! Cukier bazyliowy: W moździerzu utrzeć cukier i listki bazylii. Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować połową masy, ułożyć owoce (mogą być mrożone i wtedy układamy na torcie nie rozmrożone!) i posypać połową cukru bazyliowego
Smakołyki Asiprosty i szybki, bez pieczenia, z małej ilości składników, można go zrobić w wersji „na wypasie” lub w wersji „ligth”. Jest to lekka owocowa pianka, mało słodka, raczej kwaskowata i orzeźwiająca, w sam na Walentynkową kolację we dwoje, a i na śniadanie też zostanie Może również stanowić świetny krem do przekładania tortów, ponadto w wersji
moj przepis nadelikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyjednolitą masę ( patrz FILM ). 9. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować konfiturą. Wyłożyć resztę czekoladowego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączyć. Tort wstawić do lodówki. Wierzch i boki – ganache: 10. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać(...)można było wyrównać tort. 13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać ( patrz FILM ), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaobyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego, na biszkopcie, przełożonego lekką, śmietankową masą. Polecam! Jak przygotować najlepszy tort urodzinowy z owocami i bitą śmietaną? Przepis na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody Przepis na krem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe(...)ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie Troy (klik tutaj
Zrób to smaczniePolewa czekoladowa w wersji ganasz, czyli na śmietance 30% (lub 36%) - idealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej
Anioszek w kuchnibananami na puszystym biszkopcie rzucanym. Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem 250 g serka mascarpone 350 śmietany kremówki(...)obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały. 5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem. Smacznego
W kuchennej krainieTort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli(...)ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam pierwszą część ciasta, bez kakaa. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Kolejne części ciasta wypiekałam
nietadietadodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt(...)stroną bez cukru, układamy stroną z cukrem w kierunku obręczy tortownicy. W ten sposób na około tortu powstanie nam korona z biszkoptów. Na biszkopt znajdujący się na paterze nakładamy najpierw 1/2 dżemu zmalinami, potem 1/3 masy mascarpone. Podobnie robimy z kolejną warstwą. Po nałożeniu trzeciej części biszkoptu, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą 1/3 kremu. Wierzch
cucinareBiszkopt z tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM /wg pomysłu mojej mamy;/ biszkopt kakaowy: (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny(...)odstawiam na kilka minut, aby nasiąknęły alkoholem. Pierwszy blat biszkoptu smaruję dżemem wiśniowym, wykładam połowę kremu. Układam namoczone pierniczki, zakrywam pozostałym kremem i przykrywam kolejnym blatem ciasta. Trzeci biszkopt zawijam w folię aluminiową i zostawiam do wykorzystania następnym razem. Tak przygotowany tort pokrywam polewą, układam pokrojone batoniki marcepanowe, posypuję startą czekoladą. Na 2-3h odstawiam w chłodne
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy
moj przepis nawszystkim wielbicielom czekolady poniższy tort. Jest obłędny. I w 100% bez glutenu. BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY (porcje: 12; przygotowanie: 75 minut; trudność: ***) biszkopt: 5 białek 5 żółtek 2/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia krem: 150 ml schłodzonej kremówki 250 g serka mascarpone
W kuchni Karmel-itkiniezbędne ;) Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 400 kcal (bez kaszy - ok. 230) Udka w smaku przypominają maślanego kurczaka, którego kiedyś robiła moja mama. Zawsze maczałam chlebek w tym pysznym sosie... mmm... taka namiastka smaku dzieciństwa :) Smacznego! :) Do zobaczenia wkrótce. Kolejny przepis: Marchewkowy a la tort z kremem cytrynowym
Malowane smakiemMój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej. Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku Krem: 500 ml śmietanki 36% łyżka(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 30-35 minut na lekko złoty kolor. Przygotować poncz do nasączania. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Wystudzić. Dodać likier kawowy - ile? Tyle aby uzyskać pożądany smak, wszystko zależy od tego jak bardzo kawowy i alkoholowy chcemy mieć tort. Ja dodałam 2 łyżki Sheridansa, bo akurat
Kulinarne Inspiracje