A b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna
SzczyptaSmaQPieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremu. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort. Dzień 3: Robimy niebieski i biały krem. Dekorujemy tort. Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica śr 24cm): 7 białek 220 g cukru 7 łyżek wody 7 żółtek 170 g mąki pszennej 45 g kakao Oddzielamy białka od żółtek(...)bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy i zostawiamy na blacie do wystudzenia. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem czekoladowy- krem czekoladowy
Słodki PomysłCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana(...)położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Krem rozłożyć na banany w tortownicy. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i masło
Mała Cukierenkawarstwami. Goście będą patrzeć z zachwytem, szczególnie jeśli całość zostanie efektownie udekorowana. U mnie świeże truskawki - jakżeby inaczej - i małe, urocze beziki z poprzedniego posta. Trzeba tylko pamiętać, żeby bezy układać na cieście w dniu podania, inaczej zaczną się rozpuszczać i nie będą już tak ładnie wyglądać. W momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona(...)masy serowej - można użyć szprycy do wypełnienia boków - wyrównać wierzch. Wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem zdjąć obręcz z tortu, boki i wierzch udekorować truskawkami i bezami. Smacznego! Do przepisu Kasi dodałam trochę od siebie - inny spód, inne owoce, inne proporcje masy serowej. Całość wyszła znakomita, i z pewnością jeszcze to ciasto powtórzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepięknie wygląda, i cudownie smakuje. SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki) CIEMNY BISZKOPT -4 jajka -1/2 szklanki mąki -1/3 szklanki cukru -1 łyzka kakao JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki) -6 jajek -6 łyżek cukru -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -2 żółtka -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy(...)łyżeczka cukru DODATKOWO -600ml śmietanki 30% -2 płaskie łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy -kwaśny dżem bez kawałków owoców, ja użyłam domowych powideł, można też użyć dżemu jagodowego lub porzeczkowego. I coś do dekoracji :-) ja użyłam truskawek oraz czekoladowych kuleczek. KREM Z litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, i dodajemy do niej resztę składników oprócz margaryny. Miksujemy. Wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem: 400 g serka na sernik 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki lubicie krem) 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu(...)mikrofalówce, dodajemy do niej 3 łyżki kremu i energicznie mieszamy, przygotowaną mieszankę wlewamy do kremu i od razu miksujemy na wysokich obrotach. Krem wkładamy do lodówki. Biszkopt przekrawamy na 3 równe spody. Mieszamy wodę z winem (ja użyłam wytrawnego), żeby przygotować poncz. 3 figi miksujemy w blenderze na mus. Nakrapiamy ponczem pierwszy spód, krem przekładamy do worka i wyciskamy kółko
Ciastkozercyżelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec dodać rum i wmieszać mus z mango biszkopt przeciąć(...)blaty. Kruchy spód posmarować dżemem i ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie obsypać podprażonymi płatkami migdałowymi podawać schłodzony w lodówce i ozdobiony malinami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia. Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 70 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach(...)zalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Masa Czekoladowa: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej łyżka kakao likier wiśniowy (opcjonalnie) Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania: Biszkopt
Słodka Stronałyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 500 ml kremówki 30% 350 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie z nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady(...)miksować. Na koniec dodać spirytus. Wiśniówkę wymieszać z wodą i naponczować biszkopt. Wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, posmarować 1/3 kremu, ułożyć wiśnie. Przykryć trzecim biszkoptem. Boki i wierzch tortu posmarować i udekorować kremem. Boki i środek tortu obsypać płatkami czekolady. Schłodzić. Przed podaniem udekorować wiśniami i czekoladową dekoracją
Ala piecze i gotujeMarakuja curd, to krem który zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Niepowtarzalny, aromatyczny, słodko-kwaśny i orzeźwiający smak marakui nie powinen być zagłuszony innymi dodatkami, najlepiej by występował
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki tort, to smaki mojego dzieciństwa. Choć koneserem kawy nigdy nie byłam, to ten tort był moim zdecydowanym faworytem. I choć taka beza, to bomba kaloryczna, to niekiedy można i warto zaszaleć. Wszak nie samym powietrzem człowiek żyje, drobne przyjemności są jak najbardziej wskazane. Od jakiegoś czasu do przygotowywania blatów bezowych używam samego nierafinowanego cukru trzcinowego (kiedyś używałam białego(...)mieszamy. Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy większą część kremu kawowego (trochę zostawiamy na wierzch), przykrywamy drugim blatem, smarujemy delikatnie pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami, schładzamy. Ja przygotowałam krem z 250ml kremówki i 250g mascarpone + 2 łyżki pudru, ale mogłoby być go trochę więcej... Następnym razem użyję po 300. Tort przygotowujemy maksymalnie kilka godzin przed podaniem. Smacznego
Smaczne ZdroweWYGRANIA: 3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT: produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można(...)swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można również spojrzeć na aktualną gazetkę . Mogą to być na przykład pierogi ruskie z fetą, krem do tortu na bazie chałwy itp. Czekam na Wasze pomysły! Czas trwania konkursu: 18 – 22 maja 2015 r. Ogłoszenie wyników: 25 maja 2015 r. (poniedziałek) - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/tydzien-grecki-w-lidlu-konkurs.html#sthash.LbWAb9kJ.d
bistro mamaWYGRANIA: 3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT: produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można(...)swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można również spojrzeć na aktualną gazetkę . Mogą to być na przykład pierogi ruskie z fetą, krem do tortu na bazie chałwy itp. Czekam na Wasze pomysły! Czas trwania konkursu: 18 – 22 maja 2015 r. Ogłoszenie wyników: 25 maja 2015 r. (poniedziałek) Warunki niezbędne: pozostaw komentarz w poście
bistro mamazapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!" Składniki : 4 jajka szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki
Słodkie Przyjemnościtort kawowy. Przepis dostałyśmy wieki temu od Cioci Ani ze Strzelec Krajeńskich (swoją drogą, to ostatnio cały czas wypróbowuję przepisy moich ciotek ;)). Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez(...)usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry