tarty - 13589 przepisów (strona:69/906)

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 112

przez około 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, przenosimy na formę do tarty wykładając nim dno i boki formy. Przycinamy wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz. Truskawki myjemy

Darcia w kuchni
Tarta z wędzonym jesiotrem i porem 222

Zakupiłam piękne dzwonko wędzonego jesiotra i dzięki temu tak pyszna tarta powstała. Do jesiotra ulubione pory i ziemniaki a tarta pachniała w całym domu i samym zapachem zachęcała do jedzenia, polecam. Tarta z wędzonym jesiotrem i porem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami 161

jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je i wylepić nim formę do tarty o średnicy ok. 26-28cm. Należy zostawić dość wysoki rant (brzeg), żeby później masa jogurtowa się nie wylała. Nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze(...)stopni.  Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, a między nimi poukładać jeżyny. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całość ma się przyrumienić (także masa jogurtowa).  Przepis pochodzi z książki "Alfabet ciast" Zofii Różyckiej

Mania Wypiekania
Tarta z rumowym kremem dyniowym 183

Tarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko osłodzony dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła

Życie zamknięte w smaku
Szybka tarta na spodzie z ciastek HIT z kremem śmietankowo-kajmakowym bez pieczenia 440

skoro ciasto to tarta! Łatwiejszego przepisu chyba nie znam, a mam go od mojej najwspanialszej cioci Marty (stąd chciałabym posłać jej gorące buziaki). Dietetyczną i niskokaloryczną tartą nie mogę jej nazwać, ale mogę zapewnić Was, że jest warta zrobienia w dniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem(...)blenderem (bądź sami rozgniatamy) na bardzo malutkie kawałeczki, ale nie proszek. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Rozkruszone ciasteczka i czekoladę mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się za krem. Składniki na krem: - 200ml śmietanki 30% lub 36% - 125g serka mascarpone - 2-3 łyżki kajmaku/dulce de leche

Be Fit Be Strong
Tarta ananasowa 221

dobrze przykryć foremkę, żeby ciasto nie złapało innych zapachów. Jeśli zależy Wam na czasie, przygotujcie dżem ananasowy z ananasa z puszki – jest bardziej miękki i łatwiej go rozgotować. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki(...)poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone. Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Krem możemy rozsmarować na tarcie nożem lub wycisnąć szprycą. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tarta z musem kawowym 239

musem kawowym i owocami. Prosta i wymagająca nocy w lodówce. Czy ktoś powiedział, że deser nie może być podany w formie śniadania do łóżka? Potrzebujemy ciasto kruche na spód tarty. Przepis znajdziecie tutaj: http://ladykitchen.pl/tarta-z-musem-z-mango-i-borowkami/ Na mus: dwa pudełka jogurtu naturalnego typu greckiego (2×400 ml) 150 ml bardzo mocnej kawy posłodzonej 2 łyżeczkami brązowego cukru(...)Próbujemy. Jeśli za mało kawowe lub słodkie, dodajemy kawę lub miód, lub cukier. Dodajemy żelatynę. Wylewamy na upieczony spód. Dekorujemy owocami i zostawiamy na noc w lodówce. Smacznego. Post Tarta z musem kawowym pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Tarta ze śliwkami i kruszonką 213

śliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto(...)łatwo je umyć). Dokładnie wylepiamy ciastem brzegi formy i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy warstwę bułki tartej i układamy ciasno pokrojone śliwki. Na owoce wykładamy kruszonkę, najlepiej urywać ją małymi kawałkami i kolejno układać na wierzchu. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Smacznego

KasiekGotuje
Lodowa tarta ciasteczkowa 379

ciastek odsypać (później wymieszasz je z masą śmietanową), do ciastek pozostałych w malakserze dodać łyżkę nalewki i 4 łyżki ubitej śmietany kremówki. Miksować do uzyskania lepkiej konsystencji. Formę do tarty o średnicy 27,5 cm natłuścić i wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek(...)Wyjąć z lodówki masę śmietanową, delikatnie wmieszać do niej 100 g odłożonych wcześniej rozdrobnionych ciastek. Gotową masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać. Odłożone dwa ciastka połamać i powtykać w tartę. Tak przygotowaną tartę wstawić na  ok. 2 godziny do zamrażalnika.  Tartę wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękła i dała się łatwo pokroić

Domowa Cookierenka Agi
Prowansalska tarta z pomidorami 254

się jej wielbicielką... Aromat jaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację.  Prowansalska tarta z pomidorami  SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty(...)można dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella. Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta miodowa (z nadzieniem miodowym) 175

dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i również wstawiamy do lodówki - minimum 30 minut. Składniki na nadzienie: - 350 gram płynnego miodu - 125 gram bułki tartej - 125 gram śmietanki 36% - 1 cytryna Przygotowanie nadzienia: Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę z jej połowy. Wyciskamy również 2 łyżki soku. Łączymy wszystkie składniki - miód, bułkę, śmietankę, skórkę(...)połączenia. i wylewamy na schłodzone ciasto. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy formę. Odcinamy nadmiar. Z resztek możemy wykonać jakie wzory, ozdoby (u mnie serduszka). Zamiast pokrywać całą tartę z wierzchu ciastem, można także wykonać kratkę lub w ogóle z niego zrezygnować, dając go wcześniej więcej do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut

Życie zamknięte w smaku
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 215

roku bardzo obrodziła, więc szykuję ją na wszelakie sposoby. Uwielbiam tarty moje serce skradła kiedyś tarta z burakami klik , ale za nią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz  parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI :  ciasto kruche (24 cm blaszka

Basia w kuchni
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 209

Słodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe. Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały.  Składniki: składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm): 150 g mąki, 50 g masła(...)wyjmujemy pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w syropie. Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia. Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu. Smacznego

Moniki Smakołyki
Mini tarty ze śliwkami. 189

z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty ze śliwkami na 5 sztuk 250 g ciasta francuskiego śliwki cukier płatki migdałów      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto dzielimy na 6 równych(...)układamy na przygotowanych spodach (skórką do dołu), posypujemy cukrem (ja użyłam 1,5 łyżeczki cukru nierafinowanego), płatkami migdałowymi i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Gdy tarty się zarumienią wyjmujemy je z piekarnika. Przed podaniem można posypać cynamonem

Rozpustne gotowanie
Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert 174

obiecuję ;)  Szparagi bardzo lubimy i najczęściej zjadamy je ugotowane i polane bułką tartą z masłem. Czasem jednak chce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu

Codzienna kuchnia niecodzienna