Tarta to najszybsze ciasto świata przynajmniej(...)mnie. Wystarczy wylepić blachę ciastem, zrobić jakieś płynne wnętrze, dodać owoce i do pieca, potem już tylko zajadamy i delektujemy się. Jeśli do tego mamy ciasto razowe na spód tarty to już samo zdrowie, polecam i zapraszam do pieczenia. Tarta razowa z winogronami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 25 lub 26 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki. Z ciasta odkroić mały kawałek - posłuży on potem do zrobienia dekoracyjnych paseczków. Wylepić całą formę ciastem. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Spód do tarty podpiec przez ok. 6 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 600 g niskosłodzonej konfitury z moreli z dużymi kawałkami owoców 90 g mielonych migdałów 3 łyżki
maniapieczeniapokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne(...)szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu. Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia. Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia. Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową
BullioTarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli(...)rozgrzać do 180ºC. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym
Bulliogorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty Ciasteczka dokładnie pokruszyć, czekoladę posiekać. Włożyć razem z masłem (w temperaturze pokojowej) do malaksera. Gotowa masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno i boki formy. Dokładnie docisnąć i wstawić(...)cukrem, śmietaną i aromatem waniliowym. Zagotowane mleko odstawić i dokładnie wymieszać z żelatyną. Garnek wstawić do zimnej wody. Kiedy masa przestygnie odstawić do lodówki. Tężejącą masą zalać spód tarty. Po kilkunastu minutach ułożyć maliny (kiedy masa jest jeszcze miękka ale nie całkowicie zastygła). Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia
BullioTarta, czekolada, maliny to musiało się udać. A skoro skoro autorem przepisu jest mistrz ciast Michael Roux to był to wypiek skazany na sukces. Ciasto: 125 g mąki tortowej 50 g masła pokrojonego w kostkę 50 g cukru pudru, przesianego przez sitko szczypta soli 1 jajko o temperaturze pokojowej W mące zrobić dołek, dodać masło, sól(...)porwanych na drobno Polewa: 250 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 50 g masła pokrojonego w kawałki 25 g płynnej glukozy Wylepić ciastem formę do tarty i wstawić na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 190 C. Nakłuć ciasto widelcem i piec 20 minut (fałszywy wypiek). Wyjąć papier i fasolę, obniżyć temperaturę
Humanistka w kuchninigdy takiej nie robiłam, to jeszcze bardziej się zmotywowałam. Bazowałam na przepisie od Kwestii Smaku , która umie kusić przepisami. Muszę sama się pochwalić, bo naprawdę tarta z truskawkami się tak prezentuje, że szkoda mi jest jej kroić:) Jest jeszcze cała w lodówce i chłodzi się, a ja czekam na mojego pierwszego testera. Truskawki górą! Składniki na kruche(...)śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód ostudzonej tarty. Umyte i pokrojone truskawki ułożyć na tarcie. Smacznego
pink envelopeumiarem. Jest serem pleśniowym miękkim o bardzo kremowej konsystencji oraz ostrym aromacie grzybów. Nie każdemu może przypaść do gustu smak pleśni, ale w połączeniu z gruszką jest mało wyczuwalny. Tarta wytrawna z gruszką i serem Gorgonzola Spód: 200 g mąki pszennej razowej; 100 g mąki gryczanej; 1 żółtko; 150 g masła; 2 łyżki jogurtu naturalnego; pieprz ziołowy; sól(...)spód. Wszystkie składniki siekam nożem na stolnicy, szybko formuję kulę, zawijam folią spożywczą i kładę na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem
Życie na widelcudwoma rodzajami sera – specyficzna, nie każdemu przypadnie do gustu, ze względu na połączenie smaku słonego ze słodkim. Nadzienie wg mnie wymaga odrobiny doprawienia, dlatego jeśli zdecydujecie się upiec tę tarte, postarajcie się trochę pokombinować ze składnikami;) Ciasto: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g białej mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego łyżka oleju 1 jajko M 1 łyżeczka proszku(...)agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy na kształt koła niewiele większego od formy na tartę, wyłożyć dno i boki formy. Opcjonalnie dodać obciążenie w postaci papieru do pieczenia i suchej fasoli, żeby ciasto się nie zdeformowało (jak w moim przypadku;) ). Piec 20 minut
Powiedz dietom niemąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową. Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy(...)Smacznego :) P.S agrest którego używamy do tarty może być mrożony, możemy także użyć owoców w formie dżemu np kiwi- agrest! PYCHA
Luźna Kuchniaktórej nic nie planujemy na wieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem. Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza tarta z migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec owoców :). Nowy post Tarta migdałowo — waniliowa pojawił się w Wypieki
Wypieki i Rumieńcezwykła, niezwykła tarta. W dodatku dość uboga, jeśli chodzi o dodatki, bo w klasycznym przepisie nie ma ani cebuli, ani sera. Żeby nie było nudno, bo tarty publikowałam już wiele razy (np. z kiełbasą , z pomidorkami(...)cukinią ) postanowiłam zmienić trochę samą formę i zrobić tartaletki. Przyznaję, że mogły wyjść ładniejsze i muszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej
W kuchni wieczoremkilka chwil i jest pyszna!A do tego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem;) I teraz moje tarty mogą być przepiękne;) Tarta serowa z brokułem Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoser Ricotta (biały)ser feta4 łyżki startego sera żółtego4 jajka2 łyżki śmietanysólpieprzszynka lub kiełbasabrokułPrzygotowanie:Brokuła(...)myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę. Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety. Całość pieczemy w 190 stopniach około 25 minut
Lawendowe Niebozrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut.Danie praktycznie w pół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce wydobywa słodycz pomidorów. Ale, jak się nie ma, co się lubi – to się lubi(...)się ma. Mimo wszystko, było pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosolą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne(...)wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy
W poszukiwaniu inspiracji