Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 317łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę(...)pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki
Salonik smaków
Spaghetti z brokułami i orzechami 235końcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak następnym razem na pewno spróbuję także ostrzejszej wersji :) Mocno zrumienione orzechy z bułką tartą dają świetny kontrast smakowy brokułom i makaronowi :) Moja mała sugestia - polecam danie wykończyć odrobiną tartego sera :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). 2 solidne porcje Składniki: 1/4 opakowania makaronu spaghetti(...)tartej 1 duży ząbek czosnku 1 duża cebula chilli (opcjonalnie) ser żółty (opcjonalnie) sól, pieprz Brokuła gotujemy chwilkę w lekko osolonej wodzie tak aby tylko lekko się podgotował ale nadal był "chrupki". Następnie gotujemy makaron (oczywiście al dente). Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy orzechy oraz bułkę tartą
My simple kitchen
Tarta makowa 210herbatniki. Za pomocą łyżki mieszamy na jednolitą masę, którą wykładamy formę do tarty. Orzechy macadamia obieramy i rozkruszamy na drobne kawałki. W miarę równomiernie posypujemy spód tarty. Ricottę przekładamy do miski, dodajemy mak, cukier trzcinowy i mieszamy. Żelatynę lub agar przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masą wylewamy formę do tarty. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki na min. dwie godziny
My Chcemy Jeść
Kotlety jajeczne 260kwiatki. Kotleciki jajeczne podałam z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą . składniki: 10 jajek 5 dużych kwiatków szczypiorku lub łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 2 łyżki bułki tartej oraz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty(...)szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Obiad podany na porcelanie z kolekcji Daria Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotuje
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 232mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut(...)wodnej roztopić czekoladę gorzką Goplana, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę czekoladę rozsmarować na tarcie, poukładać gęsto truskawki, zostawić do zastygnięcia czekolady przed podaniem posypać tartę pudrem cukrem - tarta jest obłędnie smaczna, w trakcie jedzenia chce się dalej ją jeść..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 185łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić(...)jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić
e-PrzepisyKulinarne
Kotlety jajeczne 206Pyszne kotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować(...)bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym
Moje domowe kucharzenie
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 301wodzie) 2 łyżki tartej bułki, najlepiej domowej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 0,5 papryczki chili (lub więcej, w zależności od tego czy chcemy mniej czy bardziej ostre burgery) skórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta i parmezan(...)oliwy łyżka octu winnego łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wymieszać z ziołami, drobno posiekaną chili i dymką, skórką z cytryny. Dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, oraz bułkę tartą i jajko. Doprawić łyżeczką soli, sporą ilością pieprzu. Wyrobić, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formować owalne kotleciki wielkości środkowej części dłoni. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej
Kulinarne Inspiracje
Tarta grzechu warta 202zamrażalki, w tym czasie drelujemy wiśnie i przygotowujemy galaretkę, aby ją pozostawić do tężenia. Wychłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalki wałkujemy i rozkładamy na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 ºC. Pieczemy na złoty kolor. Na wystudzone ciasto wykładamy wydrylowane(...)wiśnie, posypujemy cukrem, całość zalewamy tężejącą galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje ciasto polewamy polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady i śmietanki. Ciasto przed zalaniem galaretką Gotowa tarta
Kuchenne aromaty
Miruna + ziemniaki z majerankiem + kabaczek = piątkowa propozycja obiadowa 205Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Miruna Składniki 4 filety z miruny przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs) pieprz sól maka jajko bułka tarta olej Sposób Zamrożone filety należy rozmrozić(...)dalszej kolejności przyprawiamy je sola, pieprzem oraz delikatem do mięs. Następnie filety panierujemy najpierw w mące, następnie jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Kuchenne aromaty
Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem 278makowa do wyłożenia warstwy na cieście 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 5 gruszek Sposób 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki(...)zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z jajami. 3. Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchenne aromaty
Soczysty kurczak pod kruszonką. 608łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1/2 natki pietruszki, duża garść świeżej bazylii, połowa papryczki chilli, skórka z całej cytryny, sól, pieprz ew. tarty parmezan lub mozzarella* Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki(...)startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy. *Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. Tak przygotowanego kurczaka
Plate of Joy
sałatka z panierowanym schabem 476vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 plastry schabu 3 pomidory sól i pieprz do smaku 1 czerwona cebula ½ papryki 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę tartą mieszamy wraz z papryką następnie wykładamy na talerz. Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i kolorowym pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy kotlety schabowe na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlet drobiowy po hawajsku 245czyli trochę egzotyki na klasycznym kotlecie drobiowym :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól, pieprz mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4 plastry ananasa(...)tarty żółty ser Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Solimy, pieprzymy. 2. Mięso panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Na gotowe kotlety wykładamy po plasterku ananasa i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści
Kuchnia domowa Ani
Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 238najprawdopodobniej ostatnia szansa na jagodzianki zaczęłam po prostu zbierać. W drodze powrotnej trafiłam jeszcze na małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco(...)zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajo Mąkę wymieszać cukrem i solą. Dodać wiórki zimnego masła, szybko posiekać razem aż powstanie coś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem
Pełny talerz