tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:23/156)

Tarta ze szpinakiem 136

Tartę uwielbiam zarówno na słodko, jak i słono. Szpinak przygotowany w ten sposób posmakuje nawet największym niejadkom :) Składniki na ciasto: 15 dag twarogu 15 dag masła 15 dag mąki 1 jajko Składniki na farsz: 40 dag liści szpinaku 3 łyżki masła 5 ząbków czosnku 3 papryki czerwone 250 ml śmietany 18% 5 jaj sól i pieprz do smaku Dodatkowe składniki

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem 158

Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej

IMPRESJA SMAKU
Pieczeń ze szpinakiem 136

łyżki bułki tartej 3 jajka 100 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mrożone kulki szpinaku i dusimy do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Do osobnej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Na końcu dokładamy(...)przestudzony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso przekładamy do foremki keksowej (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut

VioletoweKucharzenie
Kotlety z cukinii ze szpinakiem. 168

młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego 1 małe jajko 80 g bułki tartej sól pieprz olej do smażenia SOS: 1 garść świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30%      Młode cukinie myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy około połową łyżeczki soli, mieszamy i przekładamy(...)posiekany szpinak, ser, jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa ma być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się apetycznie zarumienią. Gotowe kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, a na patelnię wrzucamy garść szpinaku, a po minucie, gdy szpinak

Rozpustne gotowanie
MAKARON SEROWY ZE SZPINAKIEM 176

garście świeżego szpinaku 10 dag sera żółtego tartego np. Cheddar Sól i pieprz do smaku 1 /2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej PRZYGOTOWANIE:   Makaron Rurki Mini Lubella  gotuję w osolonej wodzie al dente. W garnku o grubym dnie wlewam wodę i śmietankę. Podgrzewam następnie dodaję sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie dodaję tarty cheddar oraz(...)zielony szpinak.  Mieszam dokładnie.  Dodaję makaron.  Mieszam i w razie potrzeby jeszcze doprawiam.  Solą i pieprzem. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Udka kurczaka z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 48

kości 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku około 100 g boczku surowego, pokrojonego w kostkę 250 ml śmietanki 30% 125 ml bulionu 2-3 łyżki tartego parmezanu 1-2 garście świeżego szpinaku mielony imbir mielona papryka sól, pieprz oliwa Udka dajemy na desce skórką do dołu, nacinamy równolegle (starając się nie przeciąć mięsa na wylot) co około(...)cebulę. Smażymy aż do jej zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietankę i dusimy całość, aż sos wyraźnie się zredukuje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan oraz świeży szpinak. Podgrzewamy dalej, aż ser się roztopi, a szpinak „zwiędnie”. UWAGI: nacinanie kurczaka nie jest krokiem koniecznym, ale dzięki temu przyprawy łatwiej wnikają w mięso. Jeśli

Smaki Na Talerzu
Szpinakowe pierożki :) 92

muszkatołowa bazylia, oregano pieprz, ostra papryka Szpinak przesmażamy na oliwie z oliwek, aby odparować wodę z zamarzniętego szpinaku. Serek przekładamy do miski i dodajemy do niego szpinak, przeciśnięte ząbki czosnku i sporo tartego żółtego sera. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy świeżo startą gałką(...)muszkatołową, ziołami, pieprzem i ostrą papryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę

vegetanie
Kotlety z komosy ryżowej z warzywami 147

jaja 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda. Komosę przesypać do miski, wbić 2 jaja ( dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać

AZgotuj!
Wytrawna tarta na obiad 116

lany poniedziałek! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie danie obiadowe z resztek – tartę z kurkumą i ziemniakami. Ta tarta z kurkumą i ziemniakami to tym razem całkiem warzywne danie, bo obok gotowanych ziemniaków znajdują się w niej również brokuły, cebula i szpinak. Aby przygotować tę wyjątkową tartę , posypałam ją żółtym serem i roztrzepanymi w śmietanie jajkami(...)jajecznym polewamy naszą tartę. Na wierzch posypujemy żółtym serem, który podczas pieczenia ładnie się rozpuszcza i tworzy apetyczną, złocistą skórkę. Tarta z kurkumą i ziemniakami 10 porcji, forma o średnicy 24 cm Składniki: Ciasto na tartę 180 g pszennej mąki 150 g masła, zimnego 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka soli Nadzienie do tarty 2 gotowane

codojedzenia
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 140

Szparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.  Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany.  Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli(...)posiekanego tymianku, szpinak i całość dokładnie mieszamy (można zmiksować). Na przestudzone ciasto przelewamy masę jajeczno szpinakową, układamy szparagi, jeden koło drugiego i dodajemy pokrojony w kostkę serek. Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. i pieczemy ok. 20 -25 min. Rada: wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, pod koniec go zdejmujemy. Przed podaniem, na wierz tarty dodajemy

Moniki Smakołyki
Wegańskie Leczo z Pędami Fasoli 137

Czosnek również kroimy w małą kostkę Marchewkę trzemy na małych oczkach Szpinak myjemy Pędy fasoli również myjemy  Łodygi selera myjemy i kroimy w kostkę Pomidorki suszone kroimy w kostkę W garnku o podwójnym dnem roztapiam masełko  Do garnka wkładam czosnek wraz z cebulką  Po upływie 2 minut dodaję tartą marchewkę  Duszę ok 2 minut(...)Dodaję szpinak, seler oraz pomidorki   Następnie dodaję przypraw wraz z przecierem Wszystko dokładnie mieszam i dusze ok 2 minut  Dodaję wodę  Duszę ok 10 minut co jakiś czas mieszając.  Na koniec dodaję pędy fasoli. Dodaje je na koniec ponieważ pędy nie stracą chrupkości w smaku.  Całość jeszcze duszę ok 3 minut. Podaję gorące

Gotowanie Patki
Gotowane pulpety szpinakowe 146

pół szklanki bułki tartej dwie łyżki masła 2 kostki bulionu warzywnego litr wody 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, po chwili dodajemy mrożony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy woda odparuje, odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do miski wrzucamy mięso wraz z przygotowanym szpinakiem. Wszystko razem mieszamy i dodajemy bułkę tartą. Formujemy duże

Szefowa kuchni
Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 167

warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła  łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować(...)patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki : ryż, szpinak, oba rodzaje serów i jajko. Dodać tyle bułki tartej

Kuchnia Ellie
Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto! 144

wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻  Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście.  Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej  i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym(...)stopni C.  Na upieczonym i ostudzonym spodzie wyłożyć kawałki mięsa z łososia na przemian ze szpinakiem. Zalać całość masą jajeczno-twarogową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tarta świetnie smakuje z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Smacznego

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania