maszynce do tarcia jest nieco pracochłonne, ale jeśli masz malakser, przygotowanie masy ziemniaczanej na placki może zająć Ci dosłownie chwilę Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku 1 cebula 1 surowe jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tar tej sól i pieprz olej do smażenia Zamrożony szpinak pozostaw do rozmarnięcia(...)drobno posiekaj (a jeśli masz świeży, opłucz go i posiekaj) . Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Jeśli masz malakser, pomoże
Kulinarny S.O.S.maszynce do tarcia jest nieco pracochłonne, ale jeśli masz malakser, przygotowanie masy ziemniaczanej na placki może zająć Ci dosłownie chwilę Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku 1 cebula 1 surowe jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tar tej sól i pieprz olej do smażenia Zamrożony szpinak pozostaw do rozmarnięcia(...)drobno posiekaj (a jeśli masz świeży, opłucz go i posiekaj) . Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Jeśli masz malakser, pomoże
Kulinarne S.O.S.Kolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku(...)między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie pestkami granatu i skropić oliwą truflową
SzczyptaSmaQzwłaszcza, gdy goszczą u nas znajomi z dziećmi, bo i tak przy stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które błyskawiczie(...)rozeszły się wśród moich gości. Tartę można spokojnie przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc, a tuż przed imprezą pokroić i zaserwować. Składniki (na blachę 35x 25 cm) 15 porcji 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1-3 łyżki wody szczypta soli 8 jaj z chowu wolnowybiegowego
Kulinarne Inspiracjezwłaszcza, gdy goszczą u nas znajomi z dziećmi, bo i tak przy stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które błyskawiczie(...)rozeszły się wśród moich gości. Tartę można spokojnie przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc, a tuż przed imprezą pokroić i zaserwować. Składniki (na blachę 35x 25 cm) 15 porcji 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1-3 łyżki wody szczypta soli 8 jaj z chowu wolnowybiegowego
Kulinarne InspiracjeDomowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być(...)łyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku 100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski
Kuchnia MagdaLenySzpinak, gorgonzola i parmezan świetnie się razem komponują, tą tartą zachwycicie Waszych gości, podając ją na przystawkę. To również znakomita przekąska na wszelkie okazje. A używając do jej przyrządzenia mrożonego szpinaku HORTEX, możecie ją przygotować o każdej porze roku. Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego(...)spód tarty, i posyp z wierzchu resztą sera parmezan i płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj tartę na gorąco lub lekko przestudzon ą. *Rulon ciasta francuskiego do formy o średnicy 24 cm. **Możesz również użyć mrożonego szpinaku w liściach
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapodawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnym CONRAD : Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiem DESERY : JA : Tarta czekoladowa z węgierkami CONRAD : Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości(...)szpinaku z dodatkiem zapieczonych ziemniaków w postaci ozdobnych rurek. ( ja szpinak uwielbiam i jem bardzo często, a Conrad miał okazję spróbować go 1 raz! Troszkę kręcił nosem ;) Ach Ci faceci! :p ) Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru! Choć tak na prawdę w brzuchach już nie było na niego miejsca ;) Po chwili wkroczyły na stół! ( Ajj! :D ) . . Tarta
Ostra na Słodkopołączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku bułka tarta małe jajko sól, pieprz, olej Na szybki sos pomidorowy: puszka pomidorów (całe lub krojone) 2 szklanki bulionu 1 duża cebula koncentrat pomidorowy odrobina śmietanki(...)sól, pieprz, papryka: słodka i ostra 1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia. 2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było
Szefowa kuchnipapryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chilli 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1×400 g puszka białej fasoli, odcedzonej 250 g listków szpinaku 2 łyżki bułki tartej cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek(...)gotuj delikatnie przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj fasolę wraz ze szpinakiem i podgrzej aż zwiędnie. Dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku, przełóż do naczynia do zapiekania i posyp wierzch bułką tartą. Rozgrzej grilla w piekarniku, włóż zapiekankę i grilluj przez 2-3 minuty lub do zarumienienia. Smacznego! English version
karmelowyszpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej
VioletoweKucharzeniedrobno czosnek i cebulkę. Dodajemy szpinak i przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone drobno, suszone pomidorki. W miseczce mieszamy jajka i śmietankę. Dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Ciasto na tartę rozwałkowujemy, najlepiej między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę ciastem i przekłuwamy widelcem, po całości. Zakrywamy folią aluminiową i obciążamy np grochem. Wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, po czym odkrywamy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Na tartę wykładamy połowę, pokruszonej fety, szpinak na wierzch układamy pozostałą fetę, chorizo, plasterki pomidora, obranego ze skórki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut
KuchcikoweLovezalać je mieszanką śmietany i jajka. Szczególnie prostym rozwiązaniem jest wykonanie tarty na spodzie z gotowego ciasta francuskiego, z czym poradzi sobie nawet kuchenny nowicjusz. Moją dzisiejszą tartę przygotowałam na bazie dość popularnych produktów, które wiele osób ma na stałe w swoim domu. Wypełniłam ją szpinakiem, szynką, żółtym serem, zalanym śmietaną i jajkiem, a na końcu zwieńczyłam pesto(...)gotowy obiad w kilka chwil. Jeśli szukacie inspiracji, skorzystajcie z poniższego wpisu. ➤ Zobacz: Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym (przepis krok po kroku) ➤czas przygotowania: 30 minut + 30-40 minut pieczenie w 1 porcji: 458 kcal
Chilli Czosnek i OliwaTarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE 500g mąki około 290ml wody 30ml oleju(...)oliwek szczypta soli DO NADZIENIA 350g mrożonego szpinaku 500g twarogu ricotta por lub cebula 5 jajek 2 łyżki tartego żółtego sera sól,pieprz,gałka muszkatałowa olej z oliwek Tortownica ok. 32cm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wsypać mąkę dodać wodę ze szczyptą soli oraz olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na 4 części 2 większe około
zielonacukinkaszpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE 500g mąki około 290ml wody 30ml oleju z oliwek szczypta soli DO NADZIENIA 350g mrożonego szpinaku 500g(...)twarogu ricotta por lub cebula 5 jajek 2 łyżki tartego żółtego sera sól,pieprz,gałka muszkatałowa olej z oliwek Tortownica ok. 32cm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wsypać mąkę dodać wodę ze szczyptą soli oraz olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na 4 części 2 większe około 250g i 2 mniejsze około 150g.Przykryć ściereczką
zielonacukinka