Składniki: mięso mielone 1/2 kg, szpinak świeży 1 pęczek, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser kozi 270 gram/opakowanie, przyprawa Tzatzik Prymat 1 opakowanie, jogurt gęsty 400 ml, ogórek zielony 1 średni, szczypiorek(...)pęczek pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą i liście na durszlaku przelać wrzątkiem i odcisnąć z wody, w rozdrabniaczu rozdrobnić - mieloną łopatkę wieprzową wymieszać z jakiem, tartą bułką, szpinakiem, kucharkiem, pieprzem na kleistą masę na dłoni zrobić placuszek z mielonego i nałożyć czubatą łyżeczkę koziego sera lub jak lubisz to fety, nakryć porcją mielonego i uformować kotlety-kule
W Mojej Kuchni Lubięserem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta(...)piekarnik i lekko je uklepać. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, posypujemy drobno pokrojoną fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo serem jajkami. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tartę 25 minut. Na ostatnie 10 minut- zmieniamy funkcję piekarnika i pieczemy tylko spód tarty. *Jeżeli używamy prostokątnej blaszki, to żeby uzyskać efekt
Moja Mama Gotujecukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra(...)grubsze plastry. Następnie płukamy szpinak i wrzucamy na zwykłą rogrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Skrapiamy lekko cytryną i smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ugrilowane piersi z indyka smarujemy ajvarem i kładziemy na nim wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy
I LOVE LIFEcukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra(...)grubsze plastry. Następnie płukamy szpinak i wrzucamy na zwykłą rogrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Skrapiamy lekko cytryną i smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ugrilowane piersi z indyka smarujemy ajvarem i kładziemy na nim wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy
I LOVE LIFEśmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami
Wielki apetytsoli na nadzienie: 300 g mrożonego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżka masła 2 ząbki czosnku sól,pieprz dodatkowo: pomidory: malinowy i żółty 100-150 g Sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z pieprzem i czosnkiem łyżka czarnych oliwek Foremkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić(...)przez około 15 minut. Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto. Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory umyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJajka po florencku. Uova alla fiorentina. Jajka po florencku Jajka sadzone na szpinaku, z tartym parmezanem i gałką muszkatołową: proste i pyszne, a przede wszystkim lekkie i smaczne danie do zrobienia na kolację czy śniadanie. Jajka po florencku Skła dniki na 4 osoby: - 4 jaja - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 1 kg szpinaku już umytego(...)oliwek. Szpinak przygotuj i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę i czosnek przez 2 minuty i dodaj szpinak uprzednio lekko go soląc. Smaż aż zwiędnie i zmniejszy się jego objętość. Rozłóż szpinak w naczynkach do zapiekania i nie dociskaj go, w każdej porcji szpinaku zrób wgłębienie, dołeczek i wbij jajo. Posyp połową parmezanu i tartą
Z Kuchni Do Kuchnisobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam! Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła(...)żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego 2 średnie cebule 1 średniej wielkości czerwona papryka ok. 7 średniej wielkości pieczarek garść orzechów włoskich suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół 1 jajko 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %) przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie 1. Ciasto kruche
coolinarnastrefa.blogspot.comsłabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja, nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu, polecam z TEGO PRZEPISU Czytaj więcej
bistro mamaząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka masła pieprz, sól, papryka ostra, papryka wędzona Przygotowanie Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak i smażymy aż stanie się miękki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze dwie minuty. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy
e-PrzepisyKulinarnerobić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 200 mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka botwiny 250g szpinaku 5-7 białych(...)mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód. 3. Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni
Szefowa kuchniTARTA WEGETARIAŃSKA SKŁADNIKI NA FARSZ DO TARTY 500 gramów świeżego szpinaku 200 gramów świeżego twarogu dymka koperek natka pietruszki kawałek pora (opcja) sól, pieprz SKŁADNIKI NA CIASTO 150 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka suszonych drożdży 2-3 łyżki oliwy 50 ml wódki pół łyżeczki soli około 100 ml letniej wody przepis(...)Artykuł Tarta wegetariańska ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkazachęcam Was gorąco do próbowania i eksperymentowania z nim, a przekonacie się, że jest wspaniałą alternatywa zarówno na co dzień, jak i każdą inną okazję. Dzisiaj propozycja tarty ze szpinakiem i kurczakiem :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: filet z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku 2 - 3 ząbki czosnku pomidor pół kostki(...)Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty
Taste Of My Dayjest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz(...)trzepaczką, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy szpinak, który zalewamy masą ze śmietany i jajek. Ser typu bałkańskiego kroimy w kostkę i układamy na tarcie, na wierzchu układamy plastry pomidora. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut. Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! spód
bistro mamaobsypania foremki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 220ml mleka 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku gałka muszkatołowa pieprz sól 2 ząbki czosnku 200g łososia wędzonego szpinak gotuj z rozgniecionym czosnkiem aż odparuje większość płynu. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudź wysmaruj foremkę do tarty odrobiną masła i oprósz mąką 150g masła wymieszaj z mąką i solą, na koniec(...)200ºC 15 minut na podpieczone ciasto nałóż szpinak (równą warstwą) na szpinaku ułóż plastry łososia jajka rozbełtaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem zalej zapiekankę masą jajeczną piecz w 200ºC ok 35 minut aż jajka się zetną i wierzch zacznie rumienić podaj np z sosem ziołowo-cytrynowym Smacznego! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM pochodzi
SandraFrej.com