tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:72/227)

Szarlotka specjalna 484

jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz(...)śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.   Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka

Anioły w kuchni
Tarta z owocami i bezą 126

polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony  Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi  z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze pokojowej, 65 g cukru,  2 jajka - oddzielnie żółtka i białka, 90 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml mleka 2 - 3 jabłka(...)boki.  Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry krojone z połówki jabłka. Obrać pomarańczę, pozbawić ją skórki i błonek (wyfiletować). Owoce ułożyć na cieście, całość posypać suszoną żurawiną.  Ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy pozostały cukier dalej ubijając. Można dodać jeszcze cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na wierz tarty, całość

Plate of Joy
Surowa szarlotka 198

zrobić :) Znalazłam przepis Marty z bloga Surowe smaki i przerobiłam go na swoje potrzeby :) Składniki na formę do tart o średnicy ok 22 cm: - 200 g słonecznika, - 1 szklanka rodzynek niesiarkowanych, - 2 łyżki oleju kokosowego, - 4 - 5 dużych soczystych jabłek, - 2 łyżki chia, - 1 łyżeczka cynamonu, - mała garść rodzynek, - wiórki kokosowe. Wykonanie: Składniki na spód razem mielimy (ja użyłam(...)wręcz przeciwnie, u mnie zostały spore kawałki słonecznika. Tortownicę wysypujemy cienko wiórkami kokosowymi, układamy na nich masę słonecznikową, dobrze ugniatamy, przykrywamy i chowamy do lodówki. Jabłka myjemy, przekrawamy jak nam wygodnie i trzemy na grubej tarce, dodajemy do nich rodzynki i chia. Jeśli nie mamy chia, jabłka musimy odsączyć bo ciasto będzie bardzo mokre i nie będzie się

Co na wege obiad?
Szarlotka w kratkę 121

cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju Nadzienie 8 jabłek  cukier do osłodzenia jabłek 4 łyżeczki cynamonu  Dodatkowo margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki cukier puder do posypania szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt(...)zamrażalki.  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich cynamon i cukier do smaku, całość mieszamy, dusimy do momentu kiedy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Gotowe ściągamy z ognia. 3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą

Kuchenne aromaty
Szarlotka Magdy Gessler 178

blaszkę. Dałam też mniej cukru. Polecam, warto zrobić :-) Miłego piątku kochani :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki: 2 kg jabłek 300 g ziemnego masła 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) 4 żółtka 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól(...)Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Tarta z budyniem, jabłkami i rabarbarem 116

zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy (64 g proszku) 500 ml mleka 3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 150 g rabarbaru 3 średnie jabłka Wykonanie: Jabłka i rabarbar pokroić w kostkę. Rabarbar można dodatkowo obtoczyć w cukrze/ksylitolu. Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki(...)stopniach C. Masa budyniowa: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka, zdjąć z ognia i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek oraz rabarbaru, następnie zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (aż kruszonka się zarumieni). Wyjąć

Healthy food explorer
Indyk pieczony w całości 181

łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła • sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka • 3/4 szklanki oleju • 3/4 szklanki roztopionego masła • 2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Marynata(...)garnku lub wiaderku i odstawić na 3 dni do chłodnego miejsca. Mój marynował się w garażu. Farsz • Śliwki zalać wrzątkiem na 2 godziny. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników. Przygotowanie indyka • Indyka wyjąć z marynatu, osuszyć ręcznikiem papierowym. • Natrzeć

To co kocham
Placek z waniliową kruszonką i jabłkami 109

wanilią 2 białka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy masa będzie zwarta, dzielimy na dwie porcje i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub kromy na bardzo drobne kawałki. Następnie mieszamy ze skrobią. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Po schłodzeniu jedną część ciasta(...)wykładamy owoce, na nie ubitą pianę oraz drugą część ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy kolejne 25-30 minut. Z podanych składników wyszła mi jedna cienka tarta oraz ciasto „pełnowymiarowe”. *cukier waniliowy można łatwo wykonać samodzielnie mieszając cukier lub inne suche słodziwo (erytrol, ksylitol) z ziarenkami z laski wanilii. Samą laskę również należy

Kucharzyca
Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu 140

obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1.  Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.   2.  Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski(...)średnicy około 35-40 cm. Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem. 3.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.  Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z JABŁKAMI i MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ (ciasto na jogurcie) 184

kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz jajka i całość zmiksuj na gładkie ciasto. Jabłka zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cukier (jeśli jest konieczny), cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą i wymieszaj. Ciasto wyłóż na formę (keksówka(...)inna mniejsza forma). Na wierzch daj jabłka, a następnie pokrusz wcześniej przygotowaną schłodzoną kruszonką. Ciasto piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo

Via Gusto
Granola..śniadanie bogów ;) 150

koleżanka jadła granole z sokiem pomarańczowym. Wiem jednak że granola granoli nie równa. Naszukałam się kiedyś takiej jednej, jedynej niepowtarzalnej w której były migdały, orzechy, jabłka i żurawina... full wypas... W pracy nauczyli mnie że najlepsze jest to, co zrobisz samemu... Najlepszą granolę na świecie robił A mój były już niestety Head chef(...)rodzynek 1szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 4-6 łyżek golden syrop (może być miód) 150 g przecieru jabłkowego (może być tarte na grubych oczkach jabłko, ja dodaje apple bramley sauce w słoiczku) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 szklanka migdałów w całości 1/2 szklanki pokruszonych z grubsza orzechów (miałam akurat

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Strudel z jabłkami 222

ciepło i na zimno. 2 szklanki mąki 2 łyżki masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej szczypta soli 1 jajko pół szklanki wody łyżeczka octu 5-6 jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cynamonu Mąkę, masło klarowane i sól rozcieramy rękami, aż zrobią się grudki. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy(...)rzucić nim 100 razy o stół (bez obaw idzie bardzo szybko). Gotowe ciasto odstawiamy w natłuszczonej misce na około godzinę, by odpoczęło. Wierzch zabezpieczamy folią. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy do nich 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Gdy ciasto odpocznie możemy zabrać się za rozciąganie. Na stole rozkładamy duży obrus

Dieta bez mleka
Ciasto z jabłkami 156

mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki .   Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej 1 kg jabłek (waga przed obraniem) 5 dużych jajek

Ugotować
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 117

Ciasto marchewkowo-jabłkowe SKŁADNIKI: mąka -2 szkl jajka -4 szt marchewka -3 szt jabłka -3 szt oliwa -1 szkl cukier -1 szkl proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki soda -1 łyżeczka cynamon bułka tarta tłuszcz cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE(...)Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą

Kuchnia Danusi
Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami 168

cynamon dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: kwadratowa Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję pierwszą część na kwadrat. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar

Kuchnia co dnia
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 169

marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem i posmarować wierzch

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania