tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:67/227)

KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 175

owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)PRZYGOTOWANIE :  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka chrzanowa – kuchnia podkarpacka 120

publikacji „Wielkanocne smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Skołyszyn. Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 5 jajek 3 średnie jabłka 2 duże łyżki tartego chrzanu ze słoiczka majonez sól i pieprz szczypiorek Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy

Trzeci talerz
Placki jabłkowe z migdałami 130

płatków migdałowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sos jogurtowy: 200 ml jogurtu greckiego 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach. Do miski ze startymi jabłkami dodajemy 2 żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem oraz brązowy cukier. Wlewamy maślankę. Wszystkie

Smaki Na Talerzu
Rustykalna tarta z gruszkami 124

dziś to rustykalna tarta z gruszkami. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna. Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra. Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi . Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 200

ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie:  Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich(...)czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.  Orzechy posiekać na drobne kawałki. Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje

Ze smakiem i z pasją
Tarta z papierówkami 126

Kruche ciasto i jabłka w tym przypadku papierówki. Pyszne i proste ciasto które świetnie smakuje podane z lodami. Tarta o średnicy 20 cm( mierzona u dołu naczynia) 200 gramów mąki pszennej 140 gramów zimnego masła 50 gramów cukru 1 jajko M szczypta soli 400 gramów jabłek( waga pokrojonych już jabłek po obraniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z polowy cytryny 1 plaska łyżeczka cynamonu Cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać na stolnicę/blat dodać pokrojone

Andzia Pichci
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 133

dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku. Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.   Masa truskawkowa:   1 1/2 - 2 l musu truskawkowego  galaretki truskawkowe Zmiksować

Niespełnione zdolności kulinarne
Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami 131

takich należy! Spróbujcie! Dla kogo: dla kochających tarty dla mających ochotę na ciasto "pachnące jesienią" dla chcących spróbować ciekawego jogurtowego nadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta(...)formę do tarty o średnicy ok. 26-28cm. Należy zostawić dość wysoki rant (brzeg), żeby później masa jogurtowa się nie wylała. Nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone

Mania Wypiekania
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 115

cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone w kostkę poddusić na małej ilości oleju razem z cukrem brązowym i trzeba łyżkami cynamonu(...)włożyć do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować jak najcieniej, ułożyć na ściereczce. Rozwałkowane ciasto wysmarować połową masła, posypać garścią bułki tartej, połową odsączonych rodzynek, połową jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części

Corner With Recipes
Tarta Tatin 153

kwaśne jabłka - cynamon - opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: Na patelni lub w rondelku z teflonową powłoką karmelizujemy na złoty kolor cukier z wodą. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Karmel przelewamy do formy na tartę i posypujemy delikatnie cynamonem.  Jabłka myjemy, obieramy, tniemy każde na 4 części i wydłubujemy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy(...)sercem odwracałam formę, mając cały czas wrażenie że efekt moich starań wyląduje na podłodze. Ale udało się :) Tarta wylądowała dokładnie tam, gdzie powinna, czyli na paterze.Wyszła smaczna i niezwykle aromatyczna. Polecam wypróbowanie tego przepisu wszystkim fanom ciast z jabłkami

W poszukiwaniu inspiracji
tarta paleo z batatami (bez glutenu) 166

przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki(...)mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, naczynie na tartę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy przygotowanym ciastem. Przygotowanie nadzienia. Bataty, jabłka oraz cebulę kroimy w cienkie krążki. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy

PaleoLife
Szarlotka tatrzańska 143

lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny). W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem jabłek: owoce dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka najlepiej podzielić na ćwiartki, a następnie dość cienko pokroić na plasterki. Plasterki jabłek umieszczamy w dużej misie, dodajemy cynamon i cukier. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki(...)podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (która wchłonie nadmiar soku z jabłek) i układamy plasterki jabłek. Starajmy się, aby ułożone były płasko, jedne na drugich, wówczas jabłka lepiej i ściślej ułożą się podczas pieczenia. Na jabłka ścieramy na tarce uprzednio włożone do zamrażarki ciasto

MyCookBook.pl
sypana szarlotka z orzechowym, chrupiącym wierzchem... 139

proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1,5 kg, cynamon 1 łyżeczka, orzechy włoskie tarte BeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem, w osobnej misce mąkę, kaszkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek(...)użyć gotowe mielone użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć jednej okrągłej 28 cm - wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, na dno wysypać 1/3 część suchego, nie ubijać, nałożyć część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z jabłkami 131

łyżki cukru mieszamy z mąką. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Rozwałkowane ciasto posypujemy mieszanką cukru i mąki. Układamy jabłka, polewamy roztopionym masłem. Pozostałym rozwałkowanym ciastem dekorujemy tartę. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200 oC przez około 40 minut.  Źródło: Moje Wypieki

Słodkości na talerzu
Pomarańczowe szarlotki z bezą 150

lodówki na godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka na kawałki, pomarańczo obieram ze skóry i białej błony. Kroję na kawałki. Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części(...)tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią.Po ostygnięciu wyjmuję spody tarteletek z foremek i nakładam do  nich jabłka. Białka ubijam na sztywno z solą dodaję stopniowo

wesoła kuchnia