tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:61/227)

Orkiszowa szarlotka (fit) 170

bułki tartej do posypania ciasta (wchłania sok z owoców, trik by uniknąć zakalca, w smaku niewyczuwalna) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Ciasto posypać 1 łyżką bułki tartej (chłonie sok z jabłek

Fabryka pomysłów
Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 164

jabłek; cukier do smaku; 2-3 łyżki bułki tartej; 1 łyżka masła; cynamon do smaku; Jabłka obrać, drobno pokroić. Do garnka dać masło, jabłka i wszystko dusić , aż owoce zmiękną. Dodać cukier i jeszcze trochę podsmażyć. Następnie dodać bułkę tartą, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ciasto biszkoptowe: 5 białek; 150 g cukru kryształu(...)dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche. Ciasto piec

In my kitchen
Tarta z jabłkami i orzechami 177

Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować?:) Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi:D Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już(...)wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki

Zasmakuj Kuchni
Tarta jabłkowo-pomarańczowa 174

cukry i zagnieść gładkie kruche ciasto. Ciasto rozwałkować przez warstwy papieru pergaminowego na okrąg wielkości formy tarty. Delikatnie przełożyć do lekko natłuszczonej formy na tartę , poodciskać na brzegach i bokach.   Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.   Nadzienie: Obrane jabłka pokroić na kawałki, pomarańczę wyszorować pod bieżącą wodą , zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych(...)dodać   razem ze skórką do jabłek, wsypać cukry i dodać   szczyptę mielonej gałki muszkatołowej,   całość smażyć w rondelku na wolnym ogniu około 5-7 minut   aż jabłka zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do gotującej się masy i zagęścić jabłka . Zestawić   z ognia, wystudzić.   Beza

Wanilia i Kardamon
Łatwe do zrobienia najsmaczniejsze kotlety mielone 99

pomysł na pyszny obiad. Zobacz z czym możesz je podać: najlepsza surówka z czerwonej kapusty>>> ziemniaki puree lub z wody z posiekanym koperkiem, ryż tarte buraczki z jabłkiem do obiadu>>> surówka z pomidorów i ogórków ze śmietaną>>> kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką>>>       Najsmaczniejsze(...)odciśnięta 3-4 łyżki mleka w razie potrzeby (może być także majonez lub śmietana) 1 jajko sól, pieprz, mielony czosnek do smaku 1/2 łyżeczki ziół np. majeranek masło bułka tarta do panierowania Kotlety mielone: przepis Krok 1. Cebulę podsmażyć na maśle na rumiano, oprószyć odrobiną cukru i soli. Krok 2. Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną

Moja Książka Kucharska
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 67

sąsiedzi i domownicy nie będą narażeni na kojące odgłosy zwiększania i zmniejszania obrotów miksera. Wystarczy miska, cisza i trochę cierpliwości. I czas. Owoców nie dodałam dużo, wystarczyły dwa spore jabłka. Całość dopełnia kruszonka, wypełniająca kuchnię słodkim, maślanym zapachem. Jeśli planowaliście przyjemniej spędzić niedzielny poranek, niż lepiąc się do drożdżowego ciasta, to znajdźcie w internecie filmik "39 sposobów na jajka(...)oprószonym mąką i dzielimy na dwie części, tak mniej więcej w proporcjach - 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy uprażone jabłka ( nie mogą być gorące ). Na jabłka wykładamy drugą, rozwałkowaną na całą powierzchnię tortownicy, dość cienką warstwę ciasta. Posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto pieczemy

Kronika Piekarnika
Drożdżowy, klasyczny placek z jabłkiem 64

pszennej 100 gram cukru 1/2 szklanki mleka 2 duże jaja 50 gram roztopionego, letniego masła 20 gram drożdży szczypta soli 1 duże jabłko Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 - 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła Wykonanie: Jabłko obieramy, kroimy w dość drobną kostkę, posypujemy łyżeczką cukru waniliowego, łyżeczką cynamonu, mieszamy i odkładamy. Składniki kruszonki rozcieramy palcami w miseczce, aż powstanie(...)razy lub mieszamy łyżką i przekładamy do przygotowanej blaszki ( wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia ). Całą powierzchnię równo rozłożonego ciasta posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy kostki jabłka i posypujemy wierzch przygotowaną kruszonką. Wstawiamy blaszkę ponownie do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Ciasto powinno znów podwoić objętość. Podkręcamy wówczas temperaturę do 180 stopni

Kronika Piekarnika
Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem 183

może mnie zainspirują do stworzenia czegoś pysznego. I muszę przyznać, że pomysł się zrodził szybciej, niż buraki były upieczone:) Pierwszym pomysłem była sałatka z buraków z jabłkiem. Taka najprostsza, znana z dzieciństwa - tarte na dużych oczkach buraki i śmietana. Postanowiłam jednak wyjść poza ramki tradycji i urozmaicić nieco tę podstawową wersję dodając jabłko, czerwoną cebulę i seler naciowy(...)szara reneta, bojken, antonówka) 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sok z cytryny 200ml serka wiejskiego 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika) sól świeżo mielony pieprz Buraki obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę

Obiad gotowy
Kotlety mielone z marchewką i jabłkiem 127

przez nas kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia(...)sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy

R'n'G Kitchen
Kolorowa surówka obiadowa 77

sosem pomidorowym Spróbujcie. Składniki: 2 marchewki 1 pęczek rzodkiewki około 7 cm pora (biała część) 1 większe jabłko 1 ogórek konserwowy 1 lekko czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Marchewki i jabłko obieramy. Następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy starte na tych samych oczkach rzodkiewki i ogórek. Por kroimy w półplasterki

Słodkie okruszki
Kolorowa surówka obiadowa 123

sosem pomidorowym Spróbujcie. Składniki: 2 marchewki 1 pęczek rzodkiewki około 7 cm pora (biała część) 1 większe jabłko 1 ogórek konserwowy 1 lekko czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Marchewki i jabłko obieramy. Następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy starte na tych samych oczkach rzodkiewki i ogórek. Por kroimy w półplasterki

Słodkie okruszki
Ciasto TRIO-czekoladowo-śmietankowe z jabłkami bez pieczenia +FILM 93

czekoladowe po 40g bez cukru -1 łyżka ciemnego kakao PIANKA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 30% -0,5 szkl cukru pudru -1 łyżka żelatyny -200 ml gorącej wody JABŁKA -1 kg jabłek -galaretka  pomarańczowa lub brzoskwiniowa DODATKOWO -słomka ptysiowa-ja użyłam Brześć 200g Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy słomkę ptysiową, tak by ciasno przylegała(...)dodajemy 150g masła, mieszamy do połączenia. Gorąca masę wykładamy na słomkę ptysiową. Masa spowoduje, ze słomka będzie mięciutka. Odkładamy do ostudzenia. Teraz przygotowujemy warstwę jabłkową 1 kg jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy, mieszając by się nie przypaliło. Prażymy jakieś 10 minut. Dodajemy galaretkę-mieszamy by się rozpuściła. Masę jabłkową chwile studzimy i wykładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka 53

margaryną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Na szarlotkę robię zawsze dwa ciasta jedno daje na spód podpiekam 10 min wyciągam i nakładam duszone jabłka z cynamonem, a na jabłka drugie ciasto trę na tarce. I piekę aż się zarumieni. Autor przepisu: Anna Głowacka Artykuł Szarlotka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Rybka w sosie kokosowo-cytrynowym 52

idealne danie zarówno dla małych jak i dużych. Przygotujecie ją błyskawicznie! Tak przygotowaną rybkę możemy podać z ryżem i ulubioną surówką. U nas świetnie sprawdziła się tarta marchewka z jabłkiem Polecam ten przepis wszystkim zabieganym mamom, którym brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie pysznego i zdrowego obiadu dla całej rodziny. To danie zrobicie w maksymalnie 30 minut Rybka

Natka Pietruszki
Szarlotka – najłatwiejszy przepis 946

warstwę jabłkową: około 1,5 kg jabłek* około 1,5 łyżki płynnego miodu lub 2 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie możecie dodać więcej lub całkowicie pominąć) 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) *Uwaga! Mus jabłkowy zazwyczaj wychodzi o wiele ciemniejszy. Ja miałam tym razem jakąś inną odmianę jabłek i mus wyszedł wyjątkowo jasny(...)pokrojone na kawałki masło i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce na dużych oczkach. Jabłka można też pokroić w kosteczkę. Dodajemy do nich cukier lub miód, mieszamy. Na tym etapie można też dodać

Słodkie okruszki
Surówka z marchewki i jabłka 108

jabłka świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielu dań obiadowych. Chrupiąca, lekko słodka i bardzo prosta w przygotowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 duże marchewki 1 jabłko 5-6 łyżek śmietany 12% ( można zastąpić jogurtem naturalnym) 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: marchewki i jabłka obieramy i trzemy na tarce

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto budyniowo-jabłkowy duet 111

swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 dużych jabłek 3 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 400 gram herbatników 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki cukru cukier wanilinowy 125 gram margaryny tabliczka czekolady lub dowolna polewa czekoladowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, następnie zagotowujemy

Blog kulinarny S9.PL
Makowiec japoński 114

bakaliami (jeżeli masa jest bez bakali to wtedy według uznania dodatki) - 9 łyżek kaszy manny - 5 jajek - 400 g jabłek - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Masę makową mieszamy z kaszą manną. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i łączymy z masą makową. Oddzielamy żółtka od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową

Kulinarne życie
Surówka z kapustą pekińską i surowym brokułem 81

surowego brokuła – u mnie około 1/2 brokuła 1 marchewka 1 jabłko 1 mały ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Kapustę pekińską drobno kroimy. Różyczki brokuła (bez łodyżek) drobno siekamy. Obrane jabłko i marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki łączymy ze sobą w misce

Smaki Na Talerzu
Prosta surówka z kapusty pekińskiej 141

łyżki majonezu świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki do smaku Przygotowanie: Surówkę warto przygotować wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Kapustę szatkujemy. Jabłko obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy posiekany por, startą na małych oczkach marchewkę, majonez, jogurt i doprawiamy całość przyprawami. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Smacznego

Słodkie okruszki
Buraki pieczone 81

głęboki kolor. Tak upieczone są podstawą do wielu dań w kuchni. Pieczone buraki podaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych

Zasmakuj Kuchni
SURÓWKA Z MARCHEWKI Z CHRZANEM 99

Surówka z marchewki z chrzanem fot. Moja Książka Kucharska Pyszna surówka z marchewki z tartym chrzanem i jabłkiem.      Prosty przepis na szybką i pyszną surówkę z marchewki do obiadu z dodatkiem jabłka i chrzanu, doprawiona sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Surówka z marchewki nabierze wyjątkowego smaku z dodatkiem ananasa, selera lub pora, a nawet

Moja Książka Kucharska
Surówka z pora 114

majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora myję, kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne talarki, układam do szklanej większej miski. Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do pora, mieszam. Dodaję majonez i przyprawiam do smaku. Odstawiam do przegryzienia składników, podaję jako dodatek do obiadu

Zasmakuj Kuchni
Surówka z pora 87

sól Przygotowanie: Pory przekrawamy w poprzek na pół, po czym kroimy w plastry ok 3mm. Tak pokrojone pory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym dokładnie odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Dodajemy do porów razem ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post Surówka z pora pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Chrupiące kopytka z papryką 295

bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam!   Składniki

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące kopytka z papryką 364

bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY Z CIECIERZYCY 120

partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Kotleciki odsączam na papierze. 4. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem. W przepisie dodałam łyżeczkę sody oczyszczonej -  soda powoduje, że kotlety nie ciągną tyle tłuszczu i są lżejsze, obowiązkowa nie jest :) jak kto woli :) SMACZNEGO!!! Ciecierzyca

Mała w garnku miesza
Jadłospis #2 - 1200 kcal 796

tarta marchew z jabłkiem                                                                                       Składniki: - 170 g słodkiego jabłka - 110 g marchwi Wykonanie

Atlas Smaków
Piernik 163

łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g), na polewę: - ¼ tabliczki czekolady (ok. 25 g), - łyżka mleka (ok. 20 ml) Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Surówka z marchewki i brzoskwini 135

Ulubiona surówka z dzieciństwa większości z nas to tarta marchewka z jabłkiem. Pełna witamin i zdrowia. Istnieje również jej inna wersja – marchewka z brzoskwinią. Pachnąca, soczysta i wilgotna. Składniki: • 1 kg marchewki • 1 puszka brzoskwiń • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • sól do smaku Wykonanie: • Marchew

To co kocham
Tarta migdałowa z jabłkami 168

Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.  Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów

SzczyptaSmaQ
wega jabłkowa szarlotka amarantusowo-migdałowa 117

garść migdałów WYKONANIE: banana obieramy, blendujemy razem z łyżeczką cynamonu, amarantusem i płatkami migdałowymi. zblendowane składniki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia- tworzymy tzw. "miseczkę" jabłko obieramy i trzemy na tarce, po czym nadziewamy naszą "miseczkę" wierzch posypujemy cynamonem oraz dekorujemy przekrojonymi na pół migdałami i suszoną morelą (opcjonalnie) całość pieczemy w 175 stopniach przez

healthy dreams
.1153. miseczkowe comfort food na niedzielę 151

bliżej do Świat! ♥ Wczoraj znów spadł śnieg...Powoli zaczynam czuć Świąteczny klimat :3 Teraz idę przejąć kontrolę nad kuchnią, bo Tata wczoraj przytaskał do domu całe pudło jabłek - robię więc tartę piernikową i dżem! :) Bo po co się uczyć, skoro można buszować w kuchni

breakfast of dreams
Surówka z kiszonej kapusty 134

niż tej kupnej i przede wszystkim wiemy co jemy ;) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 małe marchewki ćwiartka jabłka mała cebula natka pietruszki pieprz olej Kapustę kroimy na mniejsze kawałki aby się nie ciągnęła, marchewkę i jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, cebule kroimy w drobniutką kostkę, natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy, dodajemy pieprz i olej

Pelusiowa Kuchnia
Ryż z jabłkiem 136

Uwielbiam takie połączenie, cynamon i jabłko, pycha! :) Składniki: 50g brązowego ryżu 0,5 łyżeczka cynamonu 1 jabłko garść rodzynek/orzechów miód do dosłodzenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy starte jabłko i cynamon wszystko smażymy ciągle mieszając przez 5-10 minut, aż jabłko puści sok jeśli jabłko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Deser z kaszą kukurydzianą 110

ciągle mieszając) dodajemy kaszę mieszamy, około 2 minut, aż zgęstnieje, słodzimy wg smaku kasze przekładamy do małego prostokątnego pojemnika i czekamy, aż wystygnie w tym czasie jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce dusimy/smażymy z niewielkim dodatkiem wody i cynamonu, aż jabłka zmiękną kiedy jabłka będą miękkie w 1/4 szklanki wrzątku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Owsiane racuszki z jabłkiem 134

łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżeczka stewii 0,5 łyżeczki cynamonu jogurt i miód do polania Sposób przygotowania: jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby i płatki spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (możemy lekko przetrzeć

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe racuszki z jabłkiem nr 2 146

otrębów 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 duże jabłko 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki stewii lub miodu 0,5 łyżeczki proszku garść rodzynek Sposób przygotowania: jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (lekko przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe muffinki z makiem i nie tylko ;) 128

jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej) kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek do suchych składników dodajemy mokre

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowa granola cynamonowa z jabłkiem + wynik konkursu 115

łyżki lnu złocistego (siemię lniane)  garść rodzynek  2-3 łyżki miodu  2 łyżeczki cynamonu  możemy dodać też inne, ulubione bakalie ;) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (żeby powstała z niego papka)  dodajemy do nich otręby, płatki owsiane, cynamon, siemię lniane oraz ciepły miód  wszystko dokładnie mieszamy  rozsmarowujemy nasze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Serniczek jabłkowy/ zapiekany ser na słodko 129

Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy białko (w oryginale było ubite białko, jednak z oszczędności czasu i po trochę z lenistwa nie ubiłam;p), rodzynki, cynamon, siemię lniane jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do reszty składników i mieszamy przekładamy do żaroodpornego naczynia pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe racuszki z jabłkiem 159

sztuk): 1 jabłko (średniej wielkości) 1 jajko  5 łyżkek otrębów żytnich firmy Kupiec garść rodzynek 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (odstawiamy na kilka minut, żeby otręby spęczniały) rozgrzewamy teflonową patelnię, którą lekko przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;) 152

cynamonem wsypujemy do miski po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciasto aż stworzy jednolitą kulę ciasto wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placek śniadaniowy z jabłkiem 146

coś do dosłodzenia, moje jabłko było na tyle słodkie, że już niczego nie dodawałam Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę  ser rozduszamy widelcem jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach miksujemy ze sobą wszystkie składniki powstałą masę wykładamy do silikonowej formy lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 20 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane z powidłami śliwkowymi 136

jajko opcjonalnie jakieś bakalie (ja niestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie np. rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie ile czasu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomysł na makowiec 114

bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowe racuchy z jabłkami 126

szklanki letniego mleka, ksylitol i drożdże mieszamy tak aby wszystko się rozpuściło odstawiamy masę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać, na około 15 minut jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do rozczynu drożdżowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy smażymy racuchy na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki z jabłkiem i cynamonem 142

Obłowiłam się w jabłka, (w Biedronce była promocja:)) z uwagi że jutro wracam do rodzinnego miasta na weekend zapobiegawczo wołałam wykorzystać jabłko którego żywot wydawał mi się najkrótszy:D no i masz babo placek, tzn placki :D  Składniki (na około 7 sporych placków): 2 jajka średnie jabłko 2 łyżki mielonego lnu 4 łyżki  musli owocowego Naturalna Spiżarnia(...)łyżeczki sody 140g naturalnego serka homogenizowanego garść rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z serkiem dodajemy wszystkie pozostałe składniki (jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach) odstawiamy ciasto na kilka minut smażymy placki na teflonowej patelni, na małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło gotowe placki podałam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowa panienka czyli bakaliowy sernik z makiem TO NIE KAMIEŃ :D 169

ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość