moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą
Humanistka w kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix płatki czekolady do ozdoby. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody. Czekamy aż napęcznieje. Truskawki myjemy, miksujemy(...)dodajemy cukier. Odkładamy 2 łyżki musu do ozdoby. Dodajemy serek homogenizowany, żelatynę lub śmietan fix. miksujemy około minuty. Nadzienie jest gotowe. Napełniamy nim tartę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Posypujemy płatkami czekolady. Smacznego
Humanistka w kuchnizmielonego siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 180g gorzkiej czekolady 100g suszonej żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię
W kuchni Karmel-itkimąki 25 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów lub migdałów [10 dkg tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ] 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szkl. zimnej kawy 18 dkg roztopionej margaryny Składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej misce.Połączyć wszystko
Moje domowe kucharzenienadać kształt, ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;). Wykonanie ciasta: Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryną). Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając(...)zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki
Malinowe Pocałunkipoprzednim tygodniu, miałam w kuchni dwie lewe ręce, tak w ten weekend czuję, że moc jest ze mną ;) Koniecznie spróbujcie zrobić tę limonkową tartę. Krem, który ją wypełnia jest obłędny!! O wszystkich nieudanych próbach robienia francuskiego kremu na żółtkach mogę zapomnieć, znalazłam nadzienie doskonałe. Masa tłustej śmietany, puszka słodzonego mleka skondensowanego i dodatki - tu już pełna dowolność, ale kwaśny smak(...)mleka skondensowanego (ponad 400g) sok z 4 limonek dekoracja skórka z limonek starta czekolada Sposób przygotowania W malakserze mielimy wszystkie składniki na piasek. Czekoladę można troszkę podgrzać przed wrzuceniem, żeby była miękka. Wylepiamy formę na tartę i wstawiamy do lodówki. Masę przygotowujemy ubijając śmietanę z mlekiem, a podczas ubijania dolewamy po kolei sok z limonek. Masę przekładamy na tartę
W kuchni wieczoremobyło się jednak bez paru zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru. A po trzecie na wierzch posypałam ciasto uprażonymi wiórkami i mielonymi migdałami, ale można zostać przy zwykłych wiórkach kokosowych. Jedyne co mi nie pasuje w tej wersji to niestety brak(...)czubate mąki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 paczka wiórków kokosowych 250 g 250 g masła niesolonego w temp. pokojowej 200 g białej czekolady 2 duże paczki krakersów Posypka: 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mielonych migdałów lub paczka wiórek kokosowych 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz np. tutaj ). 2. Jedną szklankę
UgotujmyTo.plnabawiłam podczas rozwałkowywania ciasta i przekładania go do tortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak dałam radę i wyszło wyśmienicie. Moja pierwsza w życiu tarta i mój pierwszy karmel. Składniki: CIASTO: 165g mąki uniwersalnej 100g masła 85g cukru 1 jajko 1/4 lyżyczki proszku do pieczenia szczypta startej wanilii szczypta soli NADZIENIE: 250g ricotty(...)karmelu formułując siateczkę z karmelu. Pozostawiamy do zastygnięcia, delikatnie zdejmujemy z papieru i układamy na ochłodzonej tarcie. Ważne! Karmel najlepiej układać dopiero przed podaniem, ponieważ chłonie wilgoć z otoczenia, a że jest z cukru rozpuzcza się. Bon Appetit! / przepis zaczerpnięty z "Czekolada" Academia Barilla
Pudełko rozmaitościmąki pszennej, dopełnić do 3/4 kaszą manną 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło(...)ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem. Foremki natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do foremek i pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka). Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka, dzięki temu nie będzie zbyt gęsta i lepiej się rozprowadzi. Polewamy nasze babeczki i dekorujemy groszkami
Czerwona Porzeczkababeczek przygotować sobie budyń i odstawić go do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu
Ciastkozercywarto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach. W czasie kiedy babeczki są w piecu z przestudzonego budyniu robimy
CiastkozercyUkładać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni
Malinowe PocałunkiRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy
Humanistka w kuchnipuszki Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. W masę serową powciskać
Monia miesza i gotujemąki pszennej 75 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 200 g czekolady mlecznej 250 g masy kajmakowej lub mleko skondensowane w puszce * 1. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i 150g masła. Zagniatamy na jednolitą masę i wygniatamy dno formy do tarty 31 cm, Nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Na wystudzonym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę masła, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy na tartę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! * Jeżeli używacie mleka skondensowanego, wkładamy go w puszce do garnka z wodą i gotujemy
My Culinary Art