proszku do pieczenia 2 jajka M/L ponad pół szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki maślanki niecałe pół szklanki oleju dodatkowo: 150 g świeżych malin polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać(...)delikatnie wmieszać w ciasto. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą
Ze smakiem i z pasjącukier – 8 łyżek * cukier waniliowy – 1 op * mąka pszenna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA : * masło – 200 g * kakao – 2 łyżki * czekolada – 60 g * olejek rumowy – 0,5 łyżeczki * powidła śliwkowe – 1 łyżka DODATKOWO : * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę. MASA : Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Mieszamy z masą maślano
Ostra na Słodkocukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta 120 g gorzkiej czekolady - na polewę Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy(...)najniższych obrotach. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi orzechami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmrożone), cukier waniliowy. Margarynę utrzeć z 200g cukru pudru. Stale ucierając, dodawać kolejno trzy jajka. Czekoladę stopić na parze i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Twaróg utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym oraz pozostałymi jajkami. Wylać na masę czekoladową
Z miłości do słodkościmąki pszennej 125 g margaryny 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 350 ml śmietanki 30 % 4 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego 3 banany do skropienia bananów sok z cytryny 1 mix do śmietany Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły(...)margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę
Monia miesza i gotujekostki margaryny 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 tabliczkę czekolady deserowej 4 łyżki śmietany 18 % + 2 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Na samym początku można przygotować formę. najlepiej wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Obieramy jabłka ze skórki i wydrążamy środek. Możemy jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam jabłka(...)widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut. Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy czekoladę w kąpieli wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr wody, następnie przelewam wodę do garnka. Na nim kładę metalową miseczkę do której daje czekoladę i śmietanę. Powoli
Serce zamknięte w formie pysznościWielkanoc piekłam "jasną" babkę, ale sama nie wiem dlaczego tak się przyjęło:)) Dla złamania tej zasady mam zamiar upiec na Święta taką pyszną babkę z orzechami i dużą ilością czekolady. Tym bardziej, że raz już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki: 5 jajek(...)osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć z formy. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 50 g masła, cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego) Czekoladę połamać
Z miłości do słodkościdrugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką(...)będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 160 do tzw. suchego patyczka, bez termo-obiegu. Wierzch ciasta możemy udekorować ulubiona polewą lub roztopioną czekoladą
Mania GotowaniaKolejny mój przepis na coś słodkiego do kawy, a przy tym taniego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam upiec śmietankowe ciasto z jeżynami i michałkami w białej czekoladzie. To kolejne ciasto które piekę, gdy potrzebuję upiec coś błyskawicznie. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. Ciasto z jeżynami i michałkami robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne(...)tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczne ciasto z jeżynami i michałkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny cukierki Michałki w białej czekoladzie Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis na ciasto Prince Polo. Niedawno przypadkowo go znalazłam i wiedziałam, że muszę w końcu je upiec. Ciemny biszkopt, nasączony sokiem z brzoskwiń, przełożony masą z waflami "Prince Polo", czekoladą i brzoskwiniami. Wierzch pokryty również brzoskwiniami i galaretką. Mimo, że ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę(...)budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże wafle "Prince Polo", 100g gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżeczki żelatyny, puszka brzoskwiń, galaretka o smaku
Z miłości do słodkościBlaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy jasne ciasto, następnie ciemne. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego budyń. Polewę robimy z czekolady i kremówki, podgrzewając do rozpuszczenia się
Aga w kuchnibardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ). Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodkosię da by go nie ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 300ml śmietany kremówki 36% 1,5 czekolady mlecznej 1 łyżka masła 120g chałwy waniliowo kakaowej Wykonanie: Śmietankę podgrzewacie na małym ogniu
SMYKWKUCHNIdziękuję raz jeszcze :) * kolorowe materiały do zdjęć * nowa forma do tarty * wiosna idzie, czas na porządki w ogrodzie * szaleństwa na słońcu * nasza kotka lubi słonko też * będą zioła * zachód słońca gdzieś * powrót do domu * czekolada na poprawę nastroju
Magiczne Życie Martywodnej ( miseczka z czekoladą nad miseczką z gorącą wodą ) Masa budyniowa : 650 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chili