Od czego tu zacząć... :) Po pierwsze - muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym wg Nigelli były mi dobrze znane na długo zanim zaczęłam przygodę z blogiem. Przepis od
bistro mamacukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół. Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki(...)rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. Wierzch: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki serka mascarpone, 50 g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą. Źródło: Moje wypieki
Z miłości do słodkościczekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością! Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I! SKŁADNIKI: - mąka – 2 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 1 szklanka - kakao – 7 łyżek - jajka – 5 szt - margaryna(...)powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy warstwą malin. Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na Słodkowyschły. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Parzymy kawę i odstawiamy, żeby ostygła. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 35 min. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia - nie muszą(...)wystarczyć na owinięcie w całości babeczki. Babeczka powinna mieć mniej więcej kształt walca, więc jeśli to konieczne można nieco przyciąć brzegi. Przyciętą babeczkę smarujemy na około Nutellą (lub rozpuszczoną czekoladą). Owijamy babeczkę paskiem masy cukrowej przyklejając ją do czekolady. Domowa masa cukrowa ( z tego przepisu ) jest nieco sztywniejsza od tej kupnej, dzięki temu bardzo dobrze nadaje się do tego zadania
Ciastkozercyłyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone(...)lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane
Blondynka GotujeDodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki(...)Wierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny, 50 g startej czekolady, 50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając podgrzać na parze, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Z miłości do słodkościśmiało zaglądają przez okno do mojego pokoju. Jak kot wygrzewam sobie plecy w cieple słonecznych promieni. Na ławie kubek z kawą i .. mały kawałeczek wspaniałego ciasta polanego czekoladą. Przeciągam się leniwie.. tak.. tak to można poleniuchować.:) Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki(...)zapach. Wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao
Na słodko lub wytrawniePrzepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25
W kuchni wieczoremolej, mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić(...)kratce, żeby ostygły. Na każdą babeczkę nakładamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Biały krem z twarożka przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę. Wierzch dekorujemy truskawkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyrozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina. Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza łaknienie na słodycze. Poza tym ma właściwości(...)lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania. Uwaga !! Należy dodawać ją z umiarem, ponieważ ma właściwości zbliżone do marihuany, może wywoływać stany
Życie na widelcuodwiedzinami u babci. Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek. Częstowałam Was już Szarlotką Mamy Szarlotką z czekoladą Królewską szarlotką z bitą śmietaną i taką Ucieraną na maślance. Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam! Łatwe(...)pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do mrożenia. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ). PIANA KISIELOWA : Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel. Delikatnie wylewamy na jabłka
Ostra na Słodkonadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła 100 g cukru 100 g miodu 2 jajka(...)przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu i pszczółek z masy cukrowej. Do przygotowania kremu
Ciastkozercydodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy blachę biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli(...)masło i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić. Polewa 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać
Delicious TitbitsMyślicie, że zdrowe desery w ogóle istnieją? Słodycze zazwyczaj kojarzone są z czymś złym. Kobiety patrząc na kremowe ciacho czy mleczną czekoladę od razu w głowie przeliczają kalorie. W dosłownie jednej chwili myślą sobie, jak bardzo niekorzystnie wpłynie to na ich figurę. Mężczyźni może mniej obsesyjnie podchodzą do tych spraw. Jednak w obu przypadkach liczy się zdrowie i dobre samopoczucie(...)miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów. To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna przekąska. Wypróbujcie koniecznie! :) Tarta mocno bakaliowa z miodem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Sajkofanka smakusamych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 łyżki tartych migdałów, 1/4 szklanki cukru, jajko, 100g masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić(...)masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch: 1/2 szklanki musu z truskawek, 20g gorzkiej czekolady, 20g białej czekolady, cukier puder. Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać
Z miłości do słodkości