łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone(...)lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane
Blondynka GotujeDodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki(...)Wierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny, 50 g startej czekolady, 50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając podgrzać na parze, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Z miłości do słodkościśmiało zaglądają przez okno do mojego pokoju. Jak kot wygrzewam sobie plecy w cieple słonecznych promieni. Na ławie kubek z kawą i .. mały kawałeczek wspaniałego ciasta polanego czekoladą. Przeciągam się leniwie.. tak.. tak to można poleniuchować.:) Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki(...)zapach. Wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao
Na słodko lub wytrawniePrzepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25
W kuchni wieczoremolej, mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić(...)kratce, żeby ostygły. Na każdą babeczkę nakładamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Biały krem z twarożka przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę. Wierzch dekorujemy truskawkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyrozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina. Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza łaknienie na słodycze. Poza tym ma właściwości(...)lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych sosów oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania. Uwaga !! Należy dodawać ją z umiarem, ponieważ ma właściwości zbliżone do marihuany, może wywoływać stany
Życie na widelcuodwiedzinami u babci. Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek. Częstowałam Was już Szarlotką Mamy Szarlotką z czekoladą Królewską szarlotką z bitą śmietaną i taką Ucieraną na maślance. Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam! Łatwe(...)pieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do mrożenia. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ). PIANA KISIELOWA : Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel. Delikatnie wylewamy na jabłka
Ostra na Słodkonadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła 100 g cukru 100 g miodu 2 jajka(...)przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu i pszczółek z masy cukrowej. Do przygotowania kremu
Ciastkozercydodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy blachę biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli(...)masło i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić. Polewa 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać
Delicious TitbitsMyślicie, że zdrowe desery w ogóle istnieją? Słodycze zazwyczaj kojarzone są z czymś złym. Kobiety patrząc na kremowe ciacho czy mleczną czekoladę od razu w głowie przeliczają kalorie. W dosłownie jednej chwili myślą sobie, jak bardzo niekorzystnie wpłynie to na ich figurę. Mężczyźni może mniej obsesyjnie podchodzą do tych spraw. Jednak w obu przypadkach liczy się zdrowie i dobre samopoczucie(...)miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów. To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna przekąska. Wypróbujcie koniecznie! :) Tarta mocno bakaliowa z miodem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Sajkofanka smakusamych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 łyżki tartych migdałów, 1/4 szklanki cukru, jajko, 100g masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić(...)masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch: 1/2 szklanki musu z truskawek, 20g gorzkiej czekolady, 20g białej czekolady, cukier puder. Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać
Z miłości do słodkościciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam(...)tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzenieTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu… Składniki: Kruche
Oryginalny smakłyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru w proszku pół tabliczki czekolady mlecznej, pokrojonej w kosteczkę 5-6 łyżek żurawiny, świeżej lub suszonej MOKRE: szklanka cukru (dowolnego) 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 jajka w temp.pokojowej 1 szklanka puree z dyni (upieczonego miąższu(...)olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj. Dodaj puree z dyni i zamieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Posyp kruszonką i płatkami migdałów. Piecz ok. godzinę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie czysty. Rozkoszuj się najpiękniejszym zapachem ! Smacznego, Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski
Gotowanie to kochaniechodziła za mną” szarlotka. Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄ KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ SZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ SZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCE i SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄ Wersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie. Wolną sobotę(...)oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodko