Upały nie odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis na murzynka
Na słodko lub wytrawnieW tym roku jabłonie na działce u moich teściów tak obrodziły, że przez cały czas mam lodówkę zawaloną jabłkami i jak tylko jednych się pozbędę to
Na słodko lub wytrawnieWypiekania na śniadanie ciąg dalszy:)) Znowu dołączyłam do akcji, tym razem do upieczenia mieliśmy drożdżowe bułeczki z cynamonowym nadzieniem wg Nigelli. ja swoje troszkę przerobiłam, ponieważ
Z miłości do słodkościtrasę. Wycieczkę planujemy na cały dzień, zabieramy ze sobą sporą ilość wody (można też zakupić w Schronisku w Dolinie Pięciu Stawów Polskich), pożywienia i najlepiej wysokoenergetyczny pokarm typu batony, czekolada. Trasa liczy około 30 km (niestety gps parę razy mi się wyłączył), początek trasy tzw miejsce startu to parking Łysa Polana, gdzie spokojnie możemy zostawić(...)okazałości, i jest to miejsce, z którego pochodzi 90% fotografii tej doliny. Przepiękne widoki, zapierające dech w piersi, nasza kolejna nagroda wspinaczki. Po drugiej stronie widoki na całe Tarty, widoczność przy dobrej pogodzie wynagradza wszelkie trudy. Patrzymy ostatni raz na Stawy, i zaczynamy zmierzać ku Morskiemu Oku, ten odcinek trasy jest dość długi. Ja osobiście wolę się wspinać
SMYKWKUCHNICiasto znane w mojej rodzinie za sprawą cioci która przygotowuje je na każde uroczystości rodzinne. Pokazywałam Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam
Ostra na Słodkolata. Uzasadnienie nominacji Klasyka, ale sprzed prawie 15 lat. Przyznam szczerze, że niewiele z tego filmu pamiętam, choć im dłużej o nim myślę, tym więcej postaci wydobywam z pamięci. "Czekolada" to klasyk. Za to też jest moja nominacja. Za niegasnący blask i ząb czasu. Przede wszystkim jednak za wytrawny smak tej opowieści, który docenia się z wiekiem. I jeszcze(...)wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu. Z czym serwować? Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak. 4. Chef (2013) Jednym zdaniem Najważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama. Uzasadnienie
W kuchni wieczoremblog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka czekoladowe z czekoladą karmelową autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe "szyszki" na patyczkach autorka: czarownie | blog: Słodka magia od kuchni Najlepsze! Czekoladowe z kremem z masła orzechowego(...)Alice in MuffinLand Kawa w cieście, kawa w karmelu. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon A może kinder maxi king... cake? autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Słodka tarta kajmakowo-bananowa. autorka: Kuchnia Po Studencku | blog: Kuchnia po studencku Babka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym w sosie karmelowym autorka: ManiaWypiekania | blog: Mania Wypiekania Tort kokosowy z karmelem i wiśniami
Mania GotowaniaPołączenie słodkiego ze słonym – idealne! Wielokrotnie przekonałam się , że takie nietypowe połączenie sprawdzają się znakomicie i robią furorę wśród tych , którzy wielbicielami nietypowych smaków wcale
Ostra na Słodkomnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU ) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba. Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki(...)Następnie zostawić do kompletnego wystygnięcia w blaszce ,w której się piekło. Po ostygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową - lub tak jak w moim przypadku, lekko spryskać roztopioną czekoladą. I wszystko byłoby pięknie, gdyby po rozkrojeniu, nie przywitała mnie zgroza i postrach każdego cukiernika - ZAKALEC ! Przestworza Google, w tym najróżniejsze fora kulinarne i brać blogowa, zaserwowali mi wiele pożytecznych
Grunt to przepis!Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy(...)lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują
KUCHARNIAmost of it", czyli wykorzystać wszystkie możliwości, które niesie ze sobą ten okres. Dla mnie najlepszym "poprawiaczem humoru" są ćwiczenia. Ładują mnie endorfinami jak nic innego nie potrafi, nawet czekolada. Niestety wygibasy na świeżym powietrzu stały się już dość nieprzyjemne, więc znalazłam cudowną, kameralną siłownię. Nigdy nie przepadałam za tego rodzaju miejscami, ale ta jest naprawdę godna uwagi i wyjątkowa(...)Podziwiaj widok :) Zachwyć się! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniecudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat. Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane rodzynki, których szczerze(...)nakryć pozostałą 1/3 ciasta. Owinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, wykonując dokładnie te same czynności. Drugie i trzecie składanie: Schłodzone ciasto wykładamy na blat, przekręcając o 90 stopni tak, aby przed nami leżał prostokąt o krótszym boku podstawy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 90 x 20 cm, pędzelkiem
KUCHARNIATo jest naprawdę mazurek, który każdy choć raz powinien zrobić. Zapach unoszący się w kuchni podczas jego przygotowywania, bezcenny! Smak niesamowity! Z doświadczenia Wam powiem tylko
Blondynka Gotuje