tarta z czekoladą - 571 przepisów (strona:19/39)

przepyszne ciasto... 129

łyżka cukier puder, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki masłem i tartą bułką do formy dać 3/4 ciasta do reszty wsypać(...)dół piec w 200C około 40-45 minut - ciasto zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić z 1 łyżką cukru pudru i szprycą nałożyć na wystudzone ciasto - posypać zmieloną czekoladą ciasto jest przepyszne i szybko się zjada.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki stokrotki 179

Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy

Ciastkozercy
Makowe z kremem "biała dama" 178

połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy

Salonik smaków
Piernik wyśmienity 231

szklanki) mąki pszennej tortowej Przełożenie: -  kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: - 1 czekolada Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao) - 50 g masła - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na  większą(...)przekroić na pół i przełożyć powidłami. Na zdjęciu piernik jest przełożony powidłami z mirabelek, pasują również powidła z węgierek. W obu wersjach jest super.  Przełożony piernik polać polewą: czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub  na garnku z wrzącą wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu

Kuchcik gotuje
Szybka babka wielkanocna 713

szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju Polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki krokantu do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki(...)masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko

Ze smakiem i z pasją
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 159

Pyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady. składniki: 3 jajka 80 g mąki pszennej typ 500

Monia miesza i gotuje
jabłkowiec z bitą śmietaną... 147

śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać(...)wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą ciasto jest mocno jabłkowe, wilgotne a z bitą śmietaną to przysmak.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowo - kokosowe 322

bułką tartą formy o średnicy 20 cm.  Czas pieczenia: Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź.  Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao

Niezły Młynek
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 370

suszonej) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie śmietany 18%) skórka starta z połowy średniej pomarańczy WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury  180 stopni C. Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm  wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mokre składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką). Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj(...)krócej do tzw. suchego patyczka.  Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia. POLEWA: W garnuszku zagrzej 3 łyżki śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.  Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj startą skórkę z pomarańczy i jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj. Lekko ciepłą polewą polej ciasto. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 115

czubata łyżka kako łyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowym szczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy  garść rodzynek 10 posiekanych orzechów włoskich 1 czubata łyżka cappuccino 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika) Polewa: 1 gorzka czekolada 50 ml mleka 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 3 łyżki masłą 50 ml rumu

Bon Appetit Małgorzaty
(Przed)świąteczna tarta z malinami 222

karp.   Składniki: 150 g mąki + 3 łyżki 20 g kakao 25 g cukru pudru 3 jaja + żółtko 200 g masła 55 g cukru trzcinowego 100 g gorzkiej czekolady 30 g czekolady mlecznej maliny Przepis: Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy 100g zimnego masła na malutkie kawałeczki. Składniki sypkie przesiewamy do miski (150 g mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego(...)urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni). W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega)  i dodajemy do nich masło (100g) na wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy

WeAreCrazy
CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI 155

NAJCUDOWNIEJSZY CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI Ciasto to skrywa wszystko co najlepsze, wiśnie nadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa

SMYKWKUCHNI
Cytrynowiec 147

szkl cukru pudru Dodatkowo: herbatniki czekolada do polania Przygotowanie: Biszkopt: 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.   Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę.   Biszkopt pieczemy w temp(...)mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę. Gorące wylać na biszkopt. Na wystudzoną masę cytrynową położyć ubitą masę śmietanową. Na wierzch ułożyć obok siebie herbatniki i polać czekoladą. * Przepis znaleziony na smakerze Smacznego

charlotte gotuje
Ciasto kokosowe 337

masła 50 g cukru pudru Na polewę czekoladową: 1,5 gorzkiej czekolady 150-200 ml śmietany 30% WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier(...)kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle miksując (nie na najwyższych obrotach, bo budyń będzie się rozpryskiwał). Polewa: Czekoladę i śmietankę umieścić w garnuszku. Rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Wykonanie: Gotowy biszkopt przekroić na pół, posmarować marmoladą. Na dolny wyłożyć równomiernie masę kokosową. Nałożyć górny biszkopt. Górny

Passions hobbies life