tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:91/117)

Farfalle w zielonym towarzystwie 132

groszku cukrowego 1 duży por 1 cebula 150 g wędzonego boczku 250 g makaronu farfalle 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki mąki 250 ml kremówki 250 ml bulionu warzywnego duży pęczek natki pietruszki parmezan sól, pieprz Mrożony groszek przesypujemy na sito i odkładamy do rozmrożenia. Natkę pietruszki drobno siekamy. Groszek cukrowy myjemy. Oczyszczony por kroimy na niezbyt cienkie plasterki(...)natkę pietruszki oraz podsmażony boczek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Makaron podajemy wymieszany z sosem, posypany tartym parmezanem

Smaki Na Talerzu
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 111

niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy Mały pęczek siekanej drobno pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondli rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć na nią drobno(...)dente. Risotto powinno być gotowe po 18-20 minutach. Pod koniec przypraw risotto oregano, solą i pieprzem, dodaj fasolę z puszki, siekaną pietruszkę, wymieszaj. Możesz dodać również tarty parmezan. Podawaj:) Artykuł Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" 147

bulion warzywny (przepis niżej) ok. 100 g selera korzeniowego cebula pół brokuła chili olej do smażenia (3 łyżki) ser długo dojrzewający (np. parmezan, grana padano, bursztyn lub dziugas) Bulion warzywny 2 marchewki pietruszka kawałek selera cebula odrobina (2 cm) kory cynamonu pół łyżeczki kozieradki sól pieprz czarny Przygotowanie kaszotta rozpocząć od ugotowania bulionu (np. dzień wcześniej, by smaki się przegryzły(...)chili. Gotować kaszotto, cały czas mieszając, aż kasza przestanie chrzęścić między ustami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z łyżką startego sera dojrzewającego. Kaszotto wykładać na talerze. Posypać tartym serem. "Lokatorkę" JP Delaneya miałam w biblioteczce od kilku miesięcy. Czekałam jednak na późno jesienną aurę, by wtopić się w ten psychologiczny thriller, jak książka została zaklasyfikowana. Akcja książki

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z sosem warzywnym (bezglutenowy) 153

Polecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa(...)cukru i podanymi wyżej przyprawami.  W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym serem grana padano

Kawa z mlekiem
Pasztet z wątróbką 215

Zawsze miałem słabość do dobrych pasztetów , jednak niestety większość z nich zawiera bułkę, zarówno zwykłą jak i tartą. Dodatkowo kupne pasztety są robione z najtańszych i najgorszych rodzajów mięsa, najczęściej z odpadków przy produkcji wędlin. Staram się jeść nie tylko mięso jako mięśnie, ale także wątróbkę, jednak wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet z wątróbką(...)puścić „soki” i dusić się we własnym sosie, jednak jeśli jest go za mało (powinno być co najmniej 3 cm od dna garnka), możesz dolać trochę bulionu warzywnego albo wody (nie za dużo). Duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż do miękkości. Jeśli lubisz te smaki, to dodatkowo na samym początku

PaleoSMAK
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 143

właśnie ze względu na ich nietypowy skład. Degustując takie ciasto, a nie będąc świadomym dokładnej jego zawartości, ciężko się poznać, iż zawiera takie cuda jak marchewkę czy dynię. Ciasta warzywne, według mnie, wcale nie ustępują smakiem typowym cukierniczym słodkościom. A wręcz przeciwnie, ze względu na nietypowe dodatki, charakteryzują się nieprzeciętnym smakiem i aromatem. Składniki na średnią blachę o wymiarach(...)polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny

Grunt to przepis!
Gnocchi z sosem z pomidorków koktajlowych 198

occie, cebulką i czosnkiem. Niebo na talerzu, widelcu i w ustach. Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych gnocchi 500g pomidorków koktajlowych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 250ml bulionu warzywnego łyżka octu balsamicznego łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego łyżka oliwy sól i pieprz do smaku parmezan do podania   Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy. Pomidorki myjemy(...)same idealnie się ugotują.   Na sam koniec próbujemy, doprawiamy od smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy drobno posiekane świeże oregano. Od razu podajemy, gorące, z wierzchu posypane tartym parmezanem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Dietetyczny klops 146

nakombinować, ale nie ma rzeczy niemożliwych. W taki właśnie sposób, posiłkując się różnymi przepisami i wybierając z nich to co mogę dostosować do swojej diety, powstała taka oto mięsno - warzywna pieczeń a'la klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;)  Składniki(...)było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną podane z sałatą, sosem jogurtowym i świeżymi ziołami 192

Nastał już ten najcudowniejszy czas w roku, kiedy jest słonecznie i ciepło, kiedy to z wytęsknieniem sięgamy po te wszystkie wspaniałości matki natury! Wy pewnie tak

Plate of Joy
Pasztet z cukinii z pieczarkami 314

ciepło, jak i po schłodzeniu. Dla mnie bardzo smakuje z dodatkiem białego sera, ale można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem. Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka(...)oczkach. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła klarowanego i dodać do tartej cukinii i marchewki. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soli. Koperek i pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać i odstawić

Kuchcik gotuje
Ciasto dyniowe z hokkaido 128

dynia, której użyłam do tego ciasta jest nieco bardziej wyczuwalna. Lubię dodawać dynię do ciasta, bo zyskuje ono ładny kolor, a do do tego jest bardzo wilgotne. Takie słodko warzywne ciasta z dynią czy z cukinią piekę zarówno na oleju jak i maśle. Przyznam jednak, że wolę ciasto ucierane na maśle prawdziwym, żadnej margarynie, o nie, nie….! Ciasto dyniowe(...)czekolady 3 jajka 100 ml jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku 1 łyżka masła i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do misy robota. Załóż nóż do krojenia i rozdrobnij

codojedzenia
SPAGHETTI PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM – mistrzowskie danie na niedzielny obiad! 86

Czy na niedzielny obiad zawsze musi być polski klasyk – rosół, ziemniaki, kotlet i mizeria albo kapusta. Wcale nie musi! Dziś razem z marką BARILLA na

Ostra na Słodko
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 251

Ziarnka powinny być nasiąknięte, nasycone sosami, ale sypkie, nie zlepione z innymi, nie zamienione w pływającą w sosie nieprzyjemną breję.  Wzorem znawców przedmiotu, można je posypać ledwie odrobiną tartego parmezanu, tak aby zaznaczyć tylko z czułością wstrzemięźliwość i elegancję. Po pierwszych wrześniowych deszczach w rondlu może się znaleźć kilka świeżych grzybków albo gdy minie dzień świętego Marcina(...)Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze!   2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo

KUCHARNIA