Taka tam "śmietnikowa" tarta. Śmietnikowa, bo zrobiona z tego, co znaleźliśmy w lodówce i szafkach kuchennych. Mieliśmy silne parcie na zjedzenie czegoś na słodko, a nic akurat w domu nie było. Wiecie pewnie jak to jest. Jak to kiedyś śpiewał pan Stuhr: Czasami człowiek musi, inaczej się udusi... No właśnie. Przyszło ciśnienie na słodycz, a w kuchennych(...)spokój... I halucynacje z niedożywienia. Z braku cukru znaczy się. Nie było zatem wyjścia, trzeba było z tego co mamy ukręcić coś dobrego. Początkowo nie planowaliśmy wrzucać tej tarty na bloga. Po takim "śmietnikowym" daniu nie spodziewaliśmy się zbyt wiele. Chodziło po prostu o dostarczenie organizmowi cukru, którego się domagał. Ale finalnie okazało się, że ta tarta
Marder&Marder Manufacturekotletów: 1 szklanka soi 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Soję namaczamy przez noc, na drugi dzień gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy i blenderujemy. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Ubijamy w rękach kotleciki i smażymy
CzarnawisienkaQuiche to inna nazwa tarty z tym, że wypełniona masą jajeczno śmietanową i zawsze wytrawna ( Quiche nie może być na słodko, możemy go wówczas nazwać tylko tartą). Ja do swojej zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny i warzywa. Tarta wyszła wilgotna i bardzo smaczna. Wieczorem przyjdzie do nas nasz "stały" gość, więc skonsumujemy
Wielki apetytKwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany
Pyry na GazPrzepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI
Kuchnia bezglutenowamojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo miałam mało czasu, Wy możecie sami upiec spód czekoladowy, np. wieczór wcześniej z tego przepisu i w dniu podania przygotować tylko krem. Krem jest pyszny, musowy, maliny świetnie do niego
moj przepis naprzygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czerwonej soczewicy 4 duże marchewki 1 brokuł 1 czerwona cebula 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy na pół i wstawiamy do gotowania. Brokuły dorzucamy do marchewki na ostatnie(...)gotujemy ok 8 min. Uważajmy aby jej nie rozgotować. Do miski z warzywami dodajemy jajka oraz posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy ugotowaną soczewicę, bułkę tartą i mąkę. Wszystko doprawiamy majerankiem, papryką słodką, kurkumą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dłońmi formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż się zarumienią. Smacznego
kulinarnyJakoniecznie musicie takie zrobić :) Są przepyszne :D Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem i solą. Papryki kroimy w cienkie paseczki(...)Paseczki w 3 kolorach układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy w startym żółtym serze i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu.Podajemy z ryżem jaśminowym
Aga w kuchniCharakterystyczne niewysokie ciasto z pofalowanym brzegiem, wypełnione słodkim lub słonym farszem to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale znana i lubiana jest na całym świecie. Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce
Smakowity Blog KulinarnyJednym z moich ulubionych sezonowych ciast jest tarta dyniowa. Robię ją co roku, a że od dłuższego czasu mamy sezon dyniowy to i w
Mama Gotujeczerwonej kidney Radix-Bis 100 g suszonych pomidorów Radix-Bis 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy(...)posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenyczerwonej kidney Radix-Bis 100 g suszonych pomidorów Radix-Bis 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy(...)posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką ostrą, bazylią, solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany makaron nadziewamy gotową pastą z fasoli i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenydodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :) Składniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle(...)pieprz, papryka słodka, ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut. 2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika. Spód podpiekamy
Gotowanie...to proste !mleka 1 jajko pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80g (ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka bułki tartej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mała patelnia o średnicy 23cm olej rzepakowy do smażenia – ok. 150 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na paluszki(...)rozmrażały w lodówce. Rozpakować surimi (paluszki krabowe) z folii, osuszyć. W miseczce wymieszać mleko z jajkiem. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz jedną czubatą łyżeczkę bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Każdy paluszek krabowy otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym
Kulinarne Przebojebabki to tylko na słodko. Nie zaprzeczę, że też uwielbiam ale i te mięsne kuszą swoim smakiem! 250 g mięsa wieprzowego z szynki 250 g mięsa wołowego Pęczek natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera Słodka czerwona papryka Sól Pieprz świeżo mielony 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 450 g makaronu na patelnię(...)miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach ser. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Na końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanym gnocchi. Całość dokładnie wyrabiamy na zwartą masę. Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut
VioletoweKucharzenieIdealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę
Kuchnia w czekoladzie