czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym(...)składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka
Niedzielny kucharzkurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy;odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej bułki do hamburgerów (gotowe lub np. z tego przepisu ) sałata lodowa sos chili mąka jajko(...)Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku
Słodka Stronajajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos koperkowy: 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki mąki 3/4 szklanki śmietanki 30% 1 pęczek koperku 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce(...)mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. 3. Przygotowujemy sos: bulion zagotowujemy z solą, pieprzem i papryką. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, śmietankę, masło oraz posiekany koperek
Szefowa kuchnizanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować! Tarta cebulowa – składniki: Spód : -200 g mąki -100 g masła (schłodzonego) -szczypta
UgotujmyTo.plKuchnia kresowa Składniki 250 g mielonego mięsa z gęsi 50 g płatków migdałów 10 g bułki tartej 1 jajko pęczek natki pietruszki słodka papryka gałka muszkatołowa olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie Płatki migdałów rozgniotłem, natkę pietruszki umyłem, osuszyłem, posiekałem. Mięso z gęsi zmieliłem, wymieszałem z połową bułki tartej, migdałami, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Uformowałem kotlety, obtoczyłem
R'n'G Kitchen500g mięsa mielonego 200g serka topionego 1 nieduża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 małe jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy. Serek topiony kroimy na sporej wielkości kwadraty. 2. Mięso mielone mieszamy wraz z bułką tartą, cebulą, jajkiem i przyprawami. 3. Z mięsa mielonego formujemy kotlety
Szefowa kuchniokoło 500 g piersi kurczaka 1 puszka polpy pomidorowej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy: bazylia, tymianek, oregano mielona papryka słodka sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser żółty cebulka dymka lub szczypiorek Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem
Smaki Na Talerzuzostaję z całym, kuchennym rozgardiaszem (i nie chodzi tylko o słodkości!). Na szczęście będę miała męskie towarzystwo i pomoc ;) Dziś więc przepis na pyszną tartę na kruchym, kakaowym cieście, ze słodkim twarożkiem, malinami i bezą. A w najbliższych dniach przepisy na torty, które zaraz biegnę dekorować. Składniki Kakaowe ciasto kruche 100 g zimnego masła 180 g mąki 20 g kakao(...)gdyby było zbyt suche dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć w folię i wstawić na 15 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy na tartę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, nałożyć papier na ciasto i obciążyć specjalnymi kulkami lub grochem, fasolą... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez 15 min., następnie
Słodkie inspiracjeoleju, jeden w sosie własnym) 6 jajek, ugotowanych na twardo 150-200g żółtego sera 6 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiej papryki po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu szczypiorek Ser trzemy na tarce. Mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką jogurtu. Dodajemy słodką paprykę, mieszamy. Tuńczyka osączamy z oleju, przekładamy do miseczki, lekko rozgniatamy widelcem
Smaki Na TalerzuSkładniki: 6 plastrów schabu, 1 cebula, 2 czerwone świeże papryki, 1-2 garście posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cząber, czerwona słodka papryka, musztarda, mąka pszenna, olej, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki tartego chrzanu. Przygotowanie: Ze schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron. Z jednej strony posmarować musztardą i obtoczyć w mące. Smażyć(...)zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu. Mięso zalać 800ml wody, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu dodać czerwoną słodką paprykę, małą ilość cząbru, sól i pieprz oraz dwie łyżeczki tartego chrzanu. Przykryć i dalej dusić. Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na maśle, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również pokrojoną w paseczki
W kuchni u Monikiwytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy(...)pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityzgrabnie zapakowanym deserem. W międzyczasie przewijają się Wam przez głowy myśli o tym, jak to cudownie pracować w cukierni i przebywać na co dzień wśród tych wszystkich słodkich pyszności. Owszem, macie rację. To cudowna praca i świetna zabawa (przynajmniej od czasu do czasu). Kiedy jednak przychodzą iście afrykańskie temperatury, każdy cukiernik przeklina swoją młodzieńczą głupotę, kiedy to zdecydował się(...)działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć! Na dania z młodą marchewką zapraszają dzisiaj również Panna Malwinna i Mopsik. Tarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, sól przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania mąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe(...)wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy
Słodka Stronakrążek delikatnie, a potem kładłam truskawkę i zaklejałam ją w cieście dość ściśle- na kulkę Gotowałam w posolonym wrzątku ponad 5 min. Można podać z bułką tartą z masełkiem albo ze słodkim sosem truskawkowym
Proste Potrawyczosnku 1 papryka puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty opcja: 1 posiekana chili – w wersji na ostro sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, lubczyk tarty ser do posypania lub mozzarella oliwa PRZYGOTOWANIE: Na kilku łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzucam mięso. Smażę do jasności
Zasmakuj KuchniPULPETY : 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 jajko sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka do smaku dodatkowo tarty żółty ser do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolisłodko a także na wytrawnie. Ostatni dział to słodkości i słabości czyli moje ulubione desery. Znajdziemy tam m.in. chlebek bananowy, sosy na słodko, leniwe z cukrem i tartą bułeczką, gnocchi z owocowym sosem czy kefirowe racuchy z owocami. W książce przepisy są bardzo łatwe i szybkie. Idealne dla zabieganych. Nie są wymyślne
Radość kipiąca uśmiechem.Wiecie, że lubię prościznę, prawda? I to właśnie taki przepis... PROSTY KARMEL Z DAKTYLI 🤤 Idealny do deserów, ciast, tart, owsianek czy czegokolwiek innego. Słodki, lekko (lub bardzo) słony ❤️ Składniki: 150g suszonych daktyli Sól himalajska Masło orzechowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzącą wodą lekko ponad ich wysokość. Odstawiamy na 15 minut. Po upływie czasu
Czarnawisienkamasła (bez laktozy) lub margaryny roślinnej 70 dkg mąki 3 żółtka (białka użyć do smarowania bułeczek) 4 dkg soli Dodatkowo opcjonalnie : kminek w ziarnach mak tarty ser żółty sól morska słodka papryka sezam Węgierskie bułeczki na śniadanie Jak przygotować bułeczki ziemniaczane. Ziemniaki obrać a następnie ugotować do miękkości. Wystudzić. Wystudzone ale nadal letnie jeszcze ziemniaki przecisnąć przez praskę
mecooksłyżki siekanej natki pietruszki ➦1 łyżeczka siekanego kopru ➦2 jajka ➦2 łyżki mąki ziemniaczanej ➦3 łyżki majonezu ➦15 dag sera żółtego tartego ➦1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej ➦sól i pieprz do smaku ➦ olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. 2. Cebulę obieram
Gotowanie Patkipiersi z kurczaka 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra) Dodatkowo: bułka tarta i mąka do obtoczenia piersi olej do smażenia Wykonanie: Piersi pokroić w kwadraty. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. Zostawić na godzinkę. Jajka wbić do miski, rozbełtać
Agusiowe smakołykiząbki czosnku, posiekane 1 pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków 2-3 listki laurowe 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir(...)ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml. Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru. Krok 6. Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy
Moja Książka KucharskaSkładniki: 6 plastrów schabu 2 kabanosy 6 plasterków sera kawałek papryki konserwowej ajwar ostry Podravka do panierowania: jajko sól, słodka papryka, zioła prowansalskie bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbić i … Czytaj dalej Roladki z kabanosem
czarrna od kuchnifeta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat
https:KKuchniaMniamrybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele lub inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemPOTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu penne, duża laska kiełbasy wiejskiej, 20 dag pieczarek, duża cebula, większa papryka czerwona, 20 dag tartego sera żółtego, sól, papryka słodka, papryka ostra, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kiełbasę kroję w półplastry, pieczarki w plasterki, cebulę w ćwierćplastry. Paprykę dzielę na mniejsze cząstki, następnie
JejKuchniamogłabym je jeść nawet na surowo i zupełnie mi to nie przeszkadza. Tarta dla wymagającego podniebienia, które surowych szparag nie trawi. Podkręcona słodką szalotką i ogromną ilością parmezanu. Ja uwielbiam! Składniki (na tartę o średnicy 28 cm): Kruchy spód żytni/gryczany/pszenny: 1/2 szklanki żytniej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 100 gram masła(...)szalotki Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto kruche umieszczam w lodówce na 30 minut a następnie wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę w nim spód przez 25 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie je myje i przelewam wrzątkiem. Na upieczony spód układam
Mango Papajapieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu
Marta Gotujepieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu
Marta Gotujewersje podstawowych kuchennych przepisów. Co bym upiekła z tej książki? Dobrze wygląda ciasto kruche z syropem klonowym, budyń z mango, mazurek malinowy i ze słonym karmelem, tarta czekoladowa, oraz serniczki bazyliowe Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem Autorka: Weronika Madejska Wydawnictwo: Septem Data premiery: 2017 Artykuł “Słodkie sekrety” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneznam nikogo, kto nie lubiłby ciasta francuskiego. Są więc to uniwersalne dania/przekąski na każdą okazję – w zależności czy mamy ochotę na słone czy słodkie. Zapraszam po inspiracje Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą Parówki w cieście francuskim Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami
Kuchnia BazyliiSKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia mąką do obtoczenia pulpetów(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: mięso mielone 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula podsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mozzarella małe kulki 10 sztuk, smalec - ile potrzeba bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże
W Mojej Kuchni LubięBiedronki) 10 - 15 dag boczku wędzonego pół cebuli pół szklanki mrożonego groszku mały kubek śmietanki 12 lub 30 % (u nas 12%) 2 ząbki czosnku papryka słodka wędzona majeranek sól pieprz tarty ser do posypania na wierzch, najlepiej twardy - opcjonalnie (u nas ser piwny) Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy się zarumieni dodajemy posiekaną cebulę
Kuchnia od dwojgawielkości kotletów. 5 jajek na twardo 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia kotletów Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na dobrze rozgrzany
Bullioidealne na spotkanie przy meczu ...Z ketchupem lub innym sosem. Mniam... Składniki; 1 średnia cukinia 3 ziemniaki ok pół szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, chili lub słodka papryka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej) 3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy(...)dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki
Radość kipiąca uśmiechem.tradycyjnych. Zresztą sami spróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone 300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce umieścić mięso
Di gotujełyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz i sól Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu , w osolonej
Viola cooks with passionsprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe
Wędrówki po kuchniłyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mieszankę przyprawy taco przechowywać szczelnie zamkniętą 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka słodka ok. 100-150 g tartego sera Cheddar natka kolendry lub pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać
Pociąg Do Kuchniłyżek kakao 4 łyżki śmietany 18% 30 dag cukru pudru BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli DODATKOWO słoiczek ulubionej, niezbyt słodkiej konfitury, najlepiej domowej:) bułka tarta do posypania formy 2 łyżeczki masła do wysmarowania formy Wszystkie składniki na ciasto, szybko zagniatamy i schładzamy przez 30 minut w lodówce
WYSPA SZCZĘSLIWAchętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę
O kuchni z uczuciemokazji nadchodzących świąt Wielkanocnych powoli przygotowuje menu śniadaniowe. W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco smak chrzanu. Ostry przełamany słodkim... MNIAM! Składniki: 2 szklanki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) ¼ szklanki octu 1 szklanka pokruszonych pierników sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Chrzan wymieszać z octem, szczyptą soli i cukrem do smaku. Dodać pokruszone pierniki, wymieszać i przełożyć
Tradycyjna Kuchniacytryny * 3 łyżeczki sezamu * 0,5 łyżeczki kurkumy * 2 liście laurowe * 1 łyżeczka natki pietruszki * Pół ząbka czosnku * 1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu * 1 łyżka tartego sera żółtego * 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku * ½ łyżeczki cukru * Sól, pieprz Opcjonalne dodatki: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe. WYKONANIE: KULKI Z KASZY JAGLANEJ: | ½ szklanki kaszy jaglanej, ½ łyżeczki kurkumy, 2 liście laurowe, 1 łyżka
MohiellaKarmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój
Słodka Kraina Wypiekówrewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-) 500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około
Szefowa kuchnibiodrówkę, koniecznie to zróbcie. Nie pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść
Smaki Ewyzmieniłam na koperty i dodałam farsz z pieczarek :) Składniki 4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube) 6 pieczarek garść startego żółtego sera sól pieprz słodka papryka masło jajko bułka tarta Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle. Ser ścieramy na tarce
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki ; około 20 maślaków – plus , minus 3-4 ziemniaki średniej wielkości 1 marchewka 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 100 ml śmietany -słodkiej 2 ząbki czosnku szczypta tartej gałki muszkatołowej sól , pieprz 4 l wody natka pietruszki do dekoracji Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , kroimy w kawałki . Cebulę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską
Ogrodnik w podróżynasze polskie klopsy. Te najmniejsze są zazwyczaj najsmaczniejsze. Ciasto z gruszkami jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam te, w których gruszek jest więcej niż ciasta ;-). Wilgotne, słodkie i kruche! Dlatego przygotowałam tarte z mąki owsianej z gruszkami i dżemem z marakui. Wyszło obłędnie! ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE Z MĄKI OWSIANEJ: - 150 g masła - 250 g mąki owsianej
SMYKWKUCHNITarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby
Słodka Kraina Wypiekówsłono. Zostały mi mielone orzechy włoskie. A ze je lubię to nie pozwolę im wylądwać w koszu.Przepis może posłużyć także na słodko do ciasteczek i do tart. Pyszny smak. Składniki: mąka 2 szklanki mielone orzechy włoskie 150 gr 4 żółtka masło słone użyłam Lurpak 100 gr białko z jednego jaja szczypta cukru Zagnieć ciasto
AZgotuj!serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 słodka śmietanka 12% 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 serek Lazur rzeżucha pieprz, gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę z marchewką my ugotowaliśmy na parze, a brokuły i szparagi
vegetanieSkładniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem
O kuchni z uczuciemFantastyczny dodatek do obiadów o wyrazistym kwaśno-słodkim smaku :) Świetnie smakuje z tartą z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 słoiczki: 500 g czerwonej cebuli 150 ml octu jabłkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki cukru 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWAŃ
My Culinary Artprzepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy
Walijskie PichceniePyszne, słodkie, migdałowe bułeczki z karmelizowanymi orzeszkami. Słodko polecam :) Składniki: 50 g tartych migdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania
Moniki Smakołykiteraz muszę się maksymalnie spiąć i dać z siebie wszystko :) Budyń owsiany jest jednym z moich ulubionych. Delikatny, kremowy, idealnie łączy się na przykład ze słodkimi buraczkami :) ~ Budyń owsiany z tartym burakiem ~ Składniki: 50g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki) 200g serka twarogowego 300ml wody/ mleka łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło szczypta soli ugotowany burak Do serka dodajemy
Kuchenny Skrawek Niebaosobiście nie wyobrażam sobie lata bez tego warzywa w ogrodzie - chrupiące kotleciki dobrze przyprawione są rewelacyjne. 1 młoda cukinia jajko, mąka, bułka tarta do panierki sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia Cukinie pokroić w plasterki ok 1 cm grubości , jeżeli jest młoda to nie trzeba obierać ze skórki, dobrze przyprawić i pozostawić
Jadło i czytadłowersji delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia 600 g pieczarek masło do smażenia 1/2 szklanki wody 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,pieprz Ziemniaki przecisnąć
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI: 25 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 4 liście kapusty pekińskiej 1 żółtko garść suszonych grzybów 1 cebula 150 ml słodkiej śmietanki łyżka mąki bułka tarta sól,pieprz, oregano KROK 1: Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK
smacznieinatematSkładniki: na 6 porcji 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Purée kukurydziane: 1 kg ziemniaków 1 puszka słodkiej kukurydzy 0,5 kubka słodkiej śmietany pieprz sól Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż
Luźna Kuchniawzględu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje w towarzystwie greckiego jogurtu lub lodów waniliowych, można też podawać ją z bitą śmietaną. Ciasto: 300 g mąki
maniapieczeniaParę dni temu zakończył się na moim blogu konkurs urodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest(...)czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem i mąką i dokładnie mieszamy. Owoce przerzucamy na lekko ostudzona tartę i przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta. Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem. Pieczemy
Słodkie PrzyjemnościNa koniec miesiąca i z początkiem okresu przedświątecznego zapraszam Was na biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia
Słodkie Przyjemności