klasyczną mizerią. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek, 1 kg młodych ziemniaków, 100 gram mąki pszennej, 100 gram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany 18%, soli, czarnego świeżo(...)rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety delikatnie posoliłem z każdej strony i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Bułkę tartą wysypałem na talerz, dodałem do niej szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku. Całość wymieszałem. Każdego kotleta obtoczyłem dokładnie w mące pszennej, następnie
Wyprawy kulinarnebułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać się formować, jeśli jest zbyt kleista, dodajemy więcej bułki tartej. Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu, a po kilku minutach, gdy będą już gotowe (Trudno powiedzieć po jakim czasie pulpeciki są już ugotowane
Ratunku obiadThermomix przepisy. Cytrynowa tarta. Składniki na ciasto: 100 g masła 250 g mąki krupczatki 40g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki
Themo przepisymusu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza. Składniki : 200 g dyni 90 g cukru 3 łyżki wody 2 mandarynki 3 żółtka 2 łyżki mąki kukurydzianej Łyżka mąki ziemniaczanej 3 białka na bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto przekładamy na formę od tarty (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę
Słodkie Przyjemnościnaszym talerzu. Składniki: 2-3 piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Piersi kurczaka (bez skóry i bez kości) myjemy, osuszamy i kroimy w średniej(...)pieprzem. Jajko rozbijamy do miski, dodajemy mleko i łyżkę mąki. Mieszamy widelcem. Do jajka dajemy kawałki kurczaka i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy ze sobą bułkę tartą, ser, paprykę, czosnek i curry. Obtoczone w jajku kawałki kurczaka panierujemy i odkładamy na osobny talerz. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka przez kilka minut, często
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczka wody do gotowania kapusty 1 średni pomidor malinowy – ok. 200 g 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko klasy M sól i pieprz, papryka słodka do smaku 2 czubate łyżki bułki tartej do panierowania 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami: Kotlety schabowe umyć(...)desce do krojenia i rozbić dość cienko za pomocą tłuczka, uważając jednak, by nie podziurawić mięsa. Kolejno rozklepane kotlety doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Przełożyć kotlety na talerzyk, przykryć folią spożywczą i odstawić je do lodówki na czas przygotowywania farszu z kapusty. Kapustę umyć, osuszyć, a następnie odkroić 1/3. Wyciąć twardy głąb (nie będzie
Kulinarne PrzebojeKolejna moja tarta, tym razem z malinami, budyniem i musem malinowym. Ciasto delikatnie słodkie...kwaskowate maliny zatopione w słodkim i mocno waniliowym budyniu... ...a całość łączy słodki smak mocno malinowego musu....pyszna i pachnąca tarta... polecam :) Składniki na formę 26cm
Wypieki Reneowijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie(...)Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi. Raj dla podniebienia! Maślana tarta kajmakowa z pewnością Ci posmakuje. Spóbuj! Nie wahaj się użyć solonego masła do kruchego ciasta – sprawdza się rewelacyjnie. Do jesiennych deserów wypijamy dzbanki herbat. Dosłownie hektolitry tego napoju. Z miodem, sokiem malinowym lub porzeczkowym i cytryną. Artykuł Maślana tarta
Raj dla Podniebieniaciasto pod tartę przygotowałam, a ugotowane warzywa zmiksowałam. Do puree z dyni i batata jeszcze kilka składników dodałam, dzięki którym smak i delikatną masę uzyskałam. Tarta wyszła idealnie kremowa, lekko słodka, wyjątkowa. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: ciasto: 300 g mąki krupczatki, 150 g zimnej margaryny do pieczenia, 1 jajko, szczypta soli(...)wody, 1 łyżka cukru brązowego, szczypta soli, 2 jajka, 250 g serka mascarpone, ok. 4 łyżki cukru brązowego, 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: cukier brązowy, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy sól, jajko i bardzo szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżke zimnej wody lub mąki
Moniki Smakołykibezwzględnie trzeba zjeść coś słodkiego (koniecznie domowej roboty), albo spodziewacie się kogoś Wam bliskiego (przyjaciele, ktoś z rodziny), to zapewniam, że ta tarta będzie świetnym wyborem. Coś więcej o samej tarcie? Choć czuć tutaj lekką kwasowość cytryny, jak również lekką kwasowość śliwek, to jednak całościowo jest dosyć słodko. Słodycz ta – jak na moje kubki smakowe(...)słodyczy dopuszczalnej wygląda inaczej … Z drugiej strony… miało być na słodko, prawda?;) Początkowo obawiałam się ciasta – po wyrobieniu było dosyć luźne. Mąki jednak nie dosypywałam. Odłożyłam je do lodówki, a gdy troszkę się schłodziło wyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Wyszło koncertowo! Ciasto jest kruche, ale się
Smaki Na Talerzubędzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem(...)śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią
Kulinarne przygody Gatitysera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy dno formy do zapiekania (około 20x30cm). Odstające boki odkrawamy, kroimy na paski. Szpinak myjemy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulę(...)szpinak „zwiędnie”). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie w formie. Układamy kawałki serów w szynce. Wierzch dekorujemy paseczkami
Smaki Na TalerzuCzerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka w płatkach Sól czarny pieprz tymianek bazylia do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki
Pyry na GazWczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :) Składniki: na ciasto - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej na krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki(...)cukru - 100 g masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut w temperaturze 200 C po upływie tego czasu zciągamy papier z grochem
Zainspirowana w kuchnichyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do tego ser grana padano i mozzarella. Sos doprawiony moimi ukochanymi paprykami Kamis – słodką i ostrą. Moja rodzina kocha ten obiad. Wy również go pokochacie! Ps. Żeby zwiekszyć ilość porcji, wystarczy dodać więcej kluseczek gnocchi. Sosu spokojnie wystarczy na 4 porcje. Składniki (2 porcje(...)ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kulka mozzarellki – starta na tarce o dużych oczkach 1/3 szklanki tartego sera grana padano papryka słodka Kamis w dużym opakowaniu papryka ostra Kamis 1 łyżeczka cukru garść liści bazylii czubata łyżka listków świeżego tymianku sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój
Moja pasja smakułyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy sól, pieprz, słodka papryka Sposób wykonania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na niej cebulę. Dodajemy oczyszczone, opłukane, osączone na sicie kurki, pokrojone w kostkę paprykę(...)cały płyn z grzybów odparuje. Przestudzamy. Jajka ubijamy ze śmietaną, wymieszaną z kaszką. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Kokilki lub foremki do mufinek wysmarowujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Wkładamy farsz kurkowy i zalewamy masą jajeczną. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż masa się zetnie. Smacznego
Podróż w kulinaria