naprawdę smaczna, nietypowa i oryginalna tarta:). Gruszka, miód i camembert tworzą zgrany team. Całość jest słodka a charakteru dodaje camembert. Mniam! Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką(...)jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie do tarty), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Gruszki cienko kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut
Szefowa kuchniMałe kruche tarty na orkiszowym spodzie wypełnione budyniem i rabarbarem. Słodkie i pyszne maleństwa, które cieszą oko i podniebienie. Do tart wybrałam budyń malinowy, jego różowy kolor bardzo ładnie komponuje się z rabarbarem ale może być też budyń waniliowy lub śmietankowy. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko
Monia miesza i gotujetarta mąka płatki kukurydzaine sól, pieprz biały, papryka słodka, kminek mielony olej sos BBQ kukurydza ser żółty edamski ser mozarella w kostce mozarella w kulce tortilla Jajko wbijam do miseczki i dodaję do niego sól, pieprz, słodką paprykę, mielony kminek – mieszam. Do oddzielnej miski wsypuję bułkę tartą, mąkę i pokruszone płatki kukurydziane. Filet z kurczaka
MojaQchnia.plgotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem
Walijskie Pichceniewaniliową tartę z truskawkami i budyniem. Słodką, delikatną, aromatyczną, truskawkową. Czy dacie się skusić? Ciasto zrobiłam w dwóch jednorazowych, papierowych foremkach od PapilArt . Jedną, w ten weekend, zabrałam ze sobą na piknik pod gołym niebem. Jednorazowe foremki nadają się do tego idealnie. Przepis na tradycyjną formę do tarty, tortownicę o średnicy
Smak mojego domukażdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru. Skrzydełka: 1 kg skrzydełek Przyprawa do kebabu 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 jajko Bułka tarta + mąka (w proporcji 1:1) Olej do smażenia (około 1 l) Ryż z warzywami: 1,5 szklanki ryżu arborio Oliwa z oliwek 2 szklanki wody Sól(...)lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek. Mięso smażymy
VioletoweKucharzenieUwielbiam Tarty- te na słono i na słodko. Myślę , że każdy z nas choć raz w życiu próbował tego dania a jeśli nie , to polecam zrobić nie pożałujecie :) Smak wyborny, robi się ją bardzo łatwo i szybko. Idealna propozycja na przyjęcie, imprezy rodzinne , kolację z przyjaciółmi czy romantyczny obiad z mężem :) Dziś proponuję orkiszową(...)bardzo cienko rozwałkowuję. 10. Na cisto przekładam farsz, posypuję resztą sera. 11. Tartę piekę w piekarniku ok 25 min w 190 stopniach aż ser będzie złoty. 12. Podaję z ulubionym sosem na ciepło. Mam nadzieję, że Wasze Tarty wyjdą tak pyszne jak Moja :) Raz jeszcze przypominam , że wybrane składniki znajdziecie
Gotowanie Patkirównie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale nie muszą na bardzo słodko, a na orzeźwiająco kwaśno. I dla tych(...)zmielone (warunek niekonieczny) płatki owsiane i amarantus. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy
gutfutszynką i serem – Składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 plastrów sera 6 plastrów ulubionej szynki ketchup 2 małe jajka do opanierowania sól, pieprz, papryka słodka czerwona, bazylia suszona (do smaku) bułka tarta do opanierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Wykonanie: Każdy kawałek chleba tostowego pozbawić skórek(...)posmarować delikatnie ketchupem, nałożyć plaster sera i szynki, zwinąć ściśle w rulonik (na wzór krokietów). Jajko rozbełtać, wymieszać z pieprzem, solą, słodką papryką i suszoną bazylią. Każdy krokiet moczyć najpierw w jajku, a następnie otaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony, na złoty kolor (najpierw złączeniem u dołu, by krokiety się nie rozpadły). Podawać
Kulinarne Przebojetrwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Z cukinii odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na ćwiartki i następnie na mniejsze(...)głębokiego naczynia, wlewamy mleko. Roztrzepujemy widelcem. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii panierujemy w jajku, a następnie w bułce, z każdej strony, dokładnie dociskając. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. W naczyniu układamy cukinie. Pieczemy przez 15 minut w temp. 220 st. C. Jogurt mieszamy ze słodką papryką i suszonym oregano, doprawiamy do smaku. Paluszki podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniabardzo smaczny obiadek :) Składniki na ok. 10 roladek: ok. 750-800 g schabu ok. 40 sztuk żółtej fasolki szparagowej 3-4 nieduże marchewki sól, pieprz, słodka papryka mielona 1 jajko + bułka tarta na panierkę Oczyszczoną fasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż (w ćwiartki) marchewkę ugotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odsączyć na durszlaku. Mięso umyć, osuszyć(...)plastry. Każdy plaster cieniutko rozbić oraz oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Na brzegu, w poprzek ułożyć 3-4 fasolki, kawałek marchewki i zwinąć w rulon. Warzywa mogą spokojnie wystawać po bokach roladki. Mięso obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, z każdej strony powoli
Simply FoodMalutkie tarty z kolorowymi posypkami. Kto ich nie lubi niech żałuje . Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka, 200g masła, 1 szklanka
Słodki ZakątekCiasto to słodka przyjemność. Praktycznie w tygodniu nie jemy nic słodkiego ale kiedy przychodzi weekend to staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na
codojedzeniaKwaśny rabarbar, słodki budyń o nucie waniliowej i perfekcyjnie kruche ciasto stanowią jedno z lepszych połączeń smakowych. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Znika
AleTorcikNieprzeciętna tarta owsiana. Użycie samej mąki owsianej powoduje, że spód jest wyjątkowy w smaku, z charakterystyczną delikatną goryczką owsa. Jogurtowy środek i dodatek malin
KucharzycaJuż od dłuższego czasu chodziła za mną tarta, ale nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie jakoś zainteresował albo zaskoczył, wiec wymyśliłam sama ;-) ciasto
SMYKWKUCHNIDzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu
Monia miesza i gotuje