ponad 25 lat ten sam przepis na biszkopt. Zawsze się udawał i był pierwszą rzeczą w moim życiu jaką kiedykolwiek upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H Lipińskiej i A Woźniakowskiego. Właśnie tej książce zawdzięczam nazwę mojego bloga. Chyba nigdy nie przekonam się do innego przepisu na biszkopt do tortu, wydaje mi się, że jest(...)najlepszy i niezastąpiony. Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem
Na słodko lub wytrawniepodsmażony na niewielkiej ilości masła. Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła -pieprz -odrobina żółtego sera -słodka śmietana do dekoracji Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle. Szklimy powoli, ok. 30 minut(...)Zupę miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy. Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera, dekorujemy śmietaną i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyszklanki mąki krupczatki 100 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200 g tartej marchewki POLEWA ŚLIWKOWA: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 g czekolady gorzkiej 70% Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Migdały i orzechy włoskie rozdrobnić lub drobno(...)czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić. Smacznego :) Udanych wypieków ;) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z warzywami , Dla dzieci Tagged: marchewka , migdały , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniammojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe
moj przepis namojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli
moj przepis namojprzepisna.pl | Bezglutenowe oponki serowe Ależ miałam ochotę na coś pączkowo podobnego :). Chodziły za mną i chodziły, aż w końcu się doczekały. Oponki serowe. U mnie wersja
moj przepis namojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem
moj przepis namojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort z białą czekoladą i truskawkami Mniej więcej roku temu o tej własnie porze przygotowywałam ten tort na urodziny przyjaciółki. Tort wyszedł przepyszny, jubilatka i
moj przepis namojeprzepisna.pl | Tort Szwardzwaldzki Ten tort wiążę się z wieloma „pierwszymi razami” ;-). Pierwszy raz robiłam i jadłam Tort Szwardzwaldzki, pierwszy raz robiłam biszkopt z połowy
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort limonkowo-miętowy dla alergika Długo się zastanawiałam jaki tort zrobić na drugie urodziny mojego synka, który nie je mleka ani produktów z nabiału. Wymyśliłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto marchewkowe z kremem serowym Przepis jest ze strony Moje Wypieki , starałam się nic nie zmieniać, aby jak najbardziej zbliżyć się od ideału, nie mogłam
moj przepis na早安 . Pewnie zastanawiacie skąd to dziwne powitanie. Otóż, dzisiaj na blogu słodko-kwaśny smak Azji, który podbił prawie cały świat, a tym samym zdobył serca producentów gotowej żywności i jedzenia na wynos. Nic dziwnego, bo chyba każdy kocha to orientalne połączenie słodkiej i kwaśnej nuty, podkreślone świeżym, orzeźwiającym imbirem oraz aromatycznym białym pieprzem z duża ilością lekko chrupiących, jędrnych(...)łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju ok. 3 łyżki cukru trzcinowego 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru biały pieprz sól Przygotowanie: 1) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. 2) Marchew obrać i pokroić w dosyć cienkie
Fitsweet.me