tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:288/562)

Roladki z chleba tostowego z pasztetem 173

Kolejna wersja szybkiej i smacznej przekąski. Dla przypomnienia: klik i na słodko - klik . Takie roladki idealnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie. W sezonie grillowym to doskonały doskonały dodatek do potraw z rusztu.  Najważniejsze, aby użyć pasztetu, który Wam smakuje! Moje są rewelacyjne i zniknęły niezwykle szybo!  Spróbujecie? (10 sztuk)   10 kromki chleba tostowego(...)pasztetu (u mnie - Spichlerz Rusiecki ) Do panierowania:   2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować grubą warstwę pasztetu. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju

Di gotuje
Knedle ze śliwkami 246

Pyszne, mięciutkie knedle nadziane śliwkami węgierkami. Wspaniały pomysł na słodki obiad:)  Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Przepis pochodzi z listopadowego wydania magazynu KUCHNIA. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej(...)jajko szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania masło bułka tarta cynamon cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką

My Culinary Art
Knedle ziemniaczano serowe z owocami 185

domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko ukwaszoną wymieszaną z cukrem pudrem. Na około  20 sztuk : 4 duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki 400 g białego sera (jednokrotnie zmielony) 2 żółtka(...)szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana

kawawszklance
Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 200

tarta – tylko do obtaczania olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Cebulę obrałam, drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle. Przestudziłam. Mięso mielone jeszcze raz zmieliłam razem z zeszkloną cebulą i ugotowaną, przestudzoną kaszą gryczaną. Do masy dodałam jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej(...)duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym maśle, pod koniec dodałam drobniutko posiekany czosnek i smażyłam przez chwilkę

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka biszkoptowa 224

Wspaniała, delikatna i pachnąca cynamonem z dużą ilością jabłek..  Uwielbiam takie ciasta.. Polecam, naprawdę jest przepyszna. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Ciasta słodkie i wytrawne"                H. Lipińskiej, A Woźniakowskiego z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuszczonego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka 1 kg kwaśnych jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo do smarowania tortownicy masło lub margaryna i 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Łyżkę cukru zmieszać z jedną łyżeczką cynamonu i posypać pokrojone jabłka a następnie wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę

Na słodko lub wytrawnie
Rydze w pomidorach 261

potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze(...)łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki, 1 łyżka bułki tartej 200 g przecieru pomidorowego do smaku sól morska i czarny pieprz, Oczyszczone, umyte i osuszone rydze doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Rydze smażymy w oleju na złoty kolor, a następnie układamy w szklanej misce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 180

Kilka dni temu chodziły za mną dwa smaki: ostry i słodki. Żeby nie rozdrabniać się na przygotowywanie dwóch różnych dań spełniających te zachcianki postanowiłam oba smaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona na dwa sposoby(...)kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę

Kuchnia po mojemu
BROWNIE Z FASOLI 174

Jeśli czyimś adwentowym postanowieniem jest ograniczenie słodyczy, to przedstawiam wam alternatywę. Może nie jest to w 100% ciasto bez dodatku cukru, ale idealne dla osób dbających

Słodki Zakątek
Kotlety makaronowe z porem 258

Jak wiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki. Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! Tym razem mam dla Was

Ostra na Słodko
Buraczana tarta z białą czekoladą 151

orzechowy i dokładnie mieszamy. Jeśli używacie masła, to warto je rozpuścić, ostudzić i wtedy wymieszać z ciastkami. Następnie włóżcie do lodówki, by masa trochę stężała. Masą wykładamy spód do tarty lub tortownicy. Sok z buraka zagotowujemy z agarem, stale mieszając gotujemy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli używacie żelatyny, zagotowujecie tylko(...)przygotowanej masy. Przelanie masy do twarogu może spowodować szybkie ścięcie agaru lub żelatyny i powstaną grudki. Mieszamy energicznie. Próbujemy – jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajcie słodziwa wedle uznania. Twaróg jest kwaśny i nie każdemu wystarczy tabliczka czekolady, by go osłodzić :) Gdy uzyskamy jednolitą masę, przekładamy ją na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki

Kucharzyca
Gołąbki z kuskusem i cukinią 199

pieczarki, ·                   słodka śmietanka 30%, ·                   sól, pieprz, ·                   masło klarowane. Przygotowanie(...)przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy)   z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia.  Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek

Moniki Smakołyki
Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) 141

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej    125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 cytryna Słony

La grande e la piccola cuoca
Babka majonezowa 186

zgodzić.  Dzięki temu, że produkowany jest według tradycyjnych receptur czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko.  W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak. Składniki na średnią blaszkę do babki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru  1 szklanka mąki(...)szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki  majonezu kieleckiego tradycyjnego WSP „SPOŁEM” 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania Forma na babkę Przygotowanie: Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu unikniemy zakalca. Szklanka w moich przepisach zawsze ma 250 ml.   Białka

Życie zaczyna się w kuchni
Babeczki owsiano-marchewkowe 156

75 g mąki owsianej 25 g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej 2 większe marchewki 2 jajka 60 g słodziwa 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka

Kucharzyca
Faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku 196

najlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami.   Składniki: 1 kg schabu 15 plastrów wędzonego boczku Składniki na marynatę: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki pieprzu 2 kulki jałowca 2 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek garść tartego żółtego sera Do pieczenia idealnie sie sprawdza ceramiczna brytfanna Ambition , którą dostalam od mojej tesciowej. Marynata:  Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły

Słodki Zakątek