W moim ogrodzie w końcu są gruszki! Nie ma to jak swojskie owoce bez żadnych sztucznych nawozów i ulepszaczy. Stanowczo jest inny smak, zapach, a nawet
Truskawkowa FiestaJeśli chodzi o jagodzianki, to mam pewne zasady. Po pierwsze muszą być mega świeże, a najlepiej jeszcze ciepłe, po drugie - ciasto ma być tylko kołderką do
Kulinarne InspiracjeNa niedzielę polecam kruche ciasto z figami i daktylami. Bardzo lubię figi i te świeże i te suszone, a dżemik z fig jest po prostu wspaniały
codojedzeniaPodczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i
Dzieje kuchennej WiewióryGdy znudzą nam się przekładańce z kremem, warto wrócić do tradycyjnych, klasycznych ciast, które podbiją podniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki
słodki bratekSernik na 1 kęs w formie babeczek, doskonała ozdoba wielkanocnego stołu oraz idealnie nadają się do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI 10 babeczek 1 szkl. mąki
słodki bratekmojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie
moj przepis nanadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny quiche z łososiem, słodką gruszką i aromatycznym serem camembert. Danie nie tylko ładnie się prezentuje - również wybornie smakuje, zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania(...)Ciasto kruche Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód obciążamy ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 12 minut. Następnie usuwamy kulki ceramiczne i pieczemy ciasto kolejne 10 minut
Wędrówki po kuchnizwykle wyjmuję je wieczorem i zostawiam na noc do powolnego rozmrożenia w lodówce . Babka wchodzi dość zwarta w konsystencji , ale jest wystarczająco wilgotna by długo zachować świeżość . Jest niezbyt słodka w smaku, stąd raczej konieczny będzie dodatek polewy na wierzchu. Ja zwykle wykorzystuję tu mój patent na Idealną polewę czekoladową do ciast . Babkę piekłam w ramach akcji organizowanej przez Ciasto(...)delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - najpierw na dno brązową, a na wierzch białą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 40-45 min. - u mnie
Grunt to przepis!Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli i tu chyba przeważyła nasza tęsknota za ciepłą i słoneczna pogodą. Zamarzyliśmy o letnich owocach! Potrzeba zjedzenia słodkich truskawek czy malin była tak silna, że jedyne co w tym momencie mogliśmy zrobić to chwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania(...)nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym sumieniem można było je podjeść przy pracy ;). Ta tarta wprowadziła nas w błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się, aby czas mógł natychmiast zwolnić, a zima zamieniła się chociaż w słoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej
Plate of Joytartą czekoladą i/lub owocami, najlepiej sezonowymi. Będzie zdrowo i pysznie. Prosty, tani koktajl na drugie śniadanie poleca się z radością. Mnie uraczył smakiem i prostotą. Do tego możecie przemycić wszelakie owoce, np. jabłka, kiwi, melona czy morele. Mąż po natychmiastowej degustacji stwierdził, że oto właśnie wypił czekoladę na zimno, tak smakuje! Mogę pić codziennie:) Koktajl jest słodki
Zasmakuj Kuchnisłodkim wspomnieniem, a ja wciąż nie mam dość. Póki truskawkowe szaleństwo trwa, zachęcam do upieczenia takich drożdżówek z truskawkami i migdałową kruszonką. Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 0,5 szklanki cukru 2 jajka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej 300g truskawek 3 łyżki bułki tartej
Obiad gotowysmaku słodką czerwoną papryką, bazylią i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, opcjonalnie podlewając wodą. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Mieszamy, gotujemy chwilę. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Szybkie placki ziemniaczane: Dziś przepis (pomysł) na placki ziemniaczane, które przygotujecie bez użycia tarki. Osobiście bardzo lubię placki ziemniaczane, ale nie przepadam za ich tarciem. Dlatego
Słodkie okruszkisłodkich śliwek śliwek cukier puder do obsypania wierzchu ciasta Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Masa
Gotowanie...to proste !słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 5 jajek 350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy bułka tarta
Szalona Kuchnia Ewelinydodają tartego żółtego sera. Rozpusta! Jednogarnkowe danie, którym zajadamy się przez 2 dni. Na następny dzień jest jeszcze lepsze, bo wszystkie składniki dokładnie się przegryzły. Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku puszka kukurydzy - użyłam firmy Jamar puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 400 g przecieru pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka i słodka papryka
Zasmakuj Kuchniproszku - słodka i ostra - według uznania 3 liście laurowe Wykonanie: Garnek napełnić wodą, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Na wrzątek wrzucić umyte wcześniej mięso drobiowe - ćwiartki i żołądki (w całości), dołożyć liście laurowe, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć tarte
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto na święto Trzech Króli – Galette des rois Ciasto na święto Trzech Króli czyli Galette des rois. Ciast na święto Trzech Króli czyli Galette
Kuchnia na wzgórzuSłodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta
Bulliotrzemy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody - mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawiamy (można dodać 2 jajko jeśli masa będzie zbyt mało zbita ze sobą). Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe aby tłuszcz troszkę odsączyć. Zamiast pieprzu, soli można dodać cukier i podawać na słodko ze śmietaną
Moje-pitraszeniesłodkich wypieków np. w formie pudru na wierzch odkwasza organizm i dba o zęby!) Przygotowanie: 1/ Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem 2/ Miksujemy brzoskwinie z mlekiem blenderem a następnie dodajemy nasiona chia, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Miksujemy na jednolite ciasto bez grudek. 3/ Blaszkę do babeczek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą
Kuchnia PROzdrowotnasłodkie, puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. letniego mleka 3 łyżki cukru 60 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli Kruszonka: 40 g masła zimnego 80 g mąki pszennej 40 g cukru Dodatkowo: 300 g truskawek bułka tarta
Nastoletnie Wypiekanie