kolejnych słodkich eksperymentów w kuchni. Czas przygotowania: 80 min. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm SKŁADNIKI: 700 g świeżego rabarbaru 2 jajka 150 g masła + do wysmarowania tortownicy 400 g jogurtu typu greckiego 120 g cukru kryształ 400 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rabarbar
kulinarnyJaCiasto 1 kg sernika twarogowego 500 g marchewki 150 g ksylitolu lub innego słodziwa 5 jajek 2-3 krople aromatu pomarańczowego Polewa 300 g jogurtu 2
Kucharzycalubię słodkie drożdżówki :) Ale dzisiaj postawiłam na wytrawną wersję drożdżówek z pomidorkami i śmietaną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe z pomidorami składniki 15 g drożdży jajko 250 g mąki (ja użyłam razowej) pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła pomidorki koktajlowe zioła prowansalskie 100 ml śmietany creme fraiche 100 g tartego sera gouda
Delusional Trineplacuszki z tartym jabłkiem i syropem korzenno-mandarynkowym. Czyż nie brzmi to wyjątkowo kusząco...? Placuszki wyszły mięciutkie i soczyste, a syrop jest tak aromatyczny, że planuję przygotować większą porcję, zamknąć w buteleczce i dodawać do herbaty w te mroczne, listopadowe popołudnia. Już sam jego optymistyczny, intensywnie pomarańczowy kolor poprawia humor, a jeśli dodać do tego słodki,mandarynkowy smak
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję waniliową. Wymieszać Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wymiar blaszki
Kuchnia PokoleńSkładniki: Ciasto: 130 g szklanki mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 jajka 80 ml śmietany 18% 80 g margaryny + mała cząstka do smarowania formy 1
Qchnia po prostusłodko są również całkiem niezłe – czy z konfiturą z figi czy żurawiną (jeżeli nie jedliście takiego połączenia, spróbujcie!). Przepis na pasztet z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 1 keksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli 80 g bułki tartej 2 łyżki(...)wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę. 6 Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia Bazyliiniezbyt słodkie.Dla mnie i mojej rodziny w sam raz.A ciekawe jak dla Państwa? Składniki: 3 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g twarogu z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka zimnego 2 galaretki w proszku(ja dałam brzoskwiniowe) 1/2 szkl wiórków kokosowych masło i bułka tarta do formy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesłodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru 25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Beza wiśniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 kisiel wiśniowy Dodatkowo: ok 60 dag śliwek bułka tarta Wykonanie: Masło bądź margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić w lodówce na ok 2 godz. Śliwki umyć,usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneAgrest to mały, dość kwaśny owoc wyparty przez słodkie truskawki, maliny... Artykuł AGREST – ZAPOMNIANY OWOC pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEsłodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 185 gram masła (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram
Kuchnia smakówsłodkiej śmietanki. Wspaniałe pyszne mięsko. Podałam je z ziemniakami i surówką z rzodkiewki. Może i Wy skusicie się na taki obiad? Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie serowym i inne również bardzo smaczne. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 1 kajzerka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)śmietany 30% 1 serek topiony 1 l bulionu mięsnego 2 łyżki mąki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Mięso, jajo, namoczoną w owdzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko przyrumienić
O kuchni z uczuciembardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest jak kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej(...)niewielkiej miski i zalać bardzo ciepłą wodą, żeby się ogrzały. Po kilku minutach jajka wytrzeć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodawać po trochę mieszanki mąki z bułką tartą
Trzeci talerzciasto przekładane masą krówkową na orzechowym spodzie, doskonałe na każdą okazję, do kawy i na niedzielne popołudnie z rodziną SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka
słodki bratekPatrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera(...)fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką
Weekendy w domu i ogrodzietabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą
Lili w kuchnisłodkie) 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka agrestowa 3 opakowania żelek Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą
Lili w kuchniKotlety rybne w kształcie zgrabnych medalionów to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Złociutkie i chrupiące kotleciki to idealny pomysł na szybki, zdrowy, codzienny obiad. Kotlety
Słodka Stronapizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne. Chociaż ta ilość cebuli początkowo budziła moje przerażenie! Ale finalnie okazało się, że tyle ma być i jest dobrze. Cebula się fajnie skarmelizowała i dała słodki posmak. Przepis
Marder&Marder ManufactureDziś wyjątkowo opublikuję dwa przepisy, a to dlatego, że jeden powiązany jest z drugim, oba znalazłam na fantastycznym blogu jakim jest http://whiteplate.blogspot.com/ zaczniemy od
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPosiada wiele nazw: nagus, babka ziemniaczana. W moim domu nosił nazwę kartoflaka i mimo że do lekko strawnych nie należy czasami warto pokusić się
Na słodko lub wytrawnieMakowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka. Powiem szczerze, że
Na słodko lub wytrawnieJuż od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki . A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję
Ostra na Słodkołyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM POMARAŃCZOWY : * masło – 200 g * cukier – 1 szkl * śmietana słodka 12% – 250 ml * galaretka pomarańczowa – 2 szt * słodkie mandarynki – 6 szt MASA ŚMIETANKOWA : * śmietana 30% – 200 ml * cukier wanilinowy – 1 op * śmietanfix – 1 op * herbatniki – ok. 20 szt DODATKOWO : * mandarynki do dekoracji SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę
Ostra na Słodkoświeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem, a na cząstce jabłka układamy po jednym goździku. Wstawiamy do pieca na godzinę. Ciasto rośnie ale próba na patyczek nic nie daje bo jest wilgotne Tu trzeba wyczuć. Ma się ładnie przyrumienić z góry. Po upieczeniu bezwzględnie zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto ma konsystencję sernika i jest pyszne Lekkie, mało słodkie, pachnące imbirem
ladykitchencoś słodkiego , ale poza tym : - po pierwsze .... mimo,że okres świąteczny dawno już za nami w czeluściach moich szafek wciąż leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie
Malinowa Kawiarenkaswoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej rozwałkować prostokąt o wielkości formy 22 x 36 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed(...)mlekiem. Piec przez około 1 godzinę w 180 *C. Jeżeli wierzch będzie się przypiekał, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty. Udanych wypieków! Smacznego! Kategoria: A-Z SŁODKO
https:KKuchniaMniamna wytrawnie to doskonały pomysł na obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno(...)oczywiście bardzo smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy
Kolorowy Przepisownikmiski i zagniatamy. Jak będzie bardzo lepić się do rąk możecie dodać trochę więcej mąki. Ale nawet takie lepiące będzie ok. 2. Blachę/tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub mąką. Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Odstawiamy na bok. 3. Składniki na masę dodajemy i miksujemy w następującej kolejności: jajka (4 żółta i 2 całe), cukier(...)skróćcie trochę czas pieczenia. 5. I teraz najtrudniejsze… trzeba czekać aż ostygnie A to uwierzcie jest baaardzo trudne…. Kilka dodatkowych porad: – Jeśli lubicie ciasta bardziej słodkie dodajcie do masy więcej cukru. – Jeżeli nie macie miski z pokrywką do miksowania to proponuje fartuszek bo masa po dodaniu mleka może trochę pryskać – Można jeść sam lub podawać
Kulinarna Patilogiawidać, że wiosna nadeszła w pełni. Zielono na zewnątrz i zielono w moim pieczeniu :-) Pasikonik (Grasshopper Pie) to ciasto, które powstało z inspiracji zielonym koktajlem o tej samej nazwie. Słodki drink został wynaleziony w Nowym Orleanie przez Philipa Guichet. Grasshopper składa się z dwóch likierów: zielonego likieru miętowego creme de menthe i likieru z białej czekolady creme de cacao blanc(...)Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Jedno ciasteczko należy zostawić do dekoracji wierzchu gotowej tarty. Pozostałe ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty
maniapieczeniaciężkie, jak najlepszej jakości jedwab. To wszystko, dzięki maślance i dokładnemu miksowaniu składników na jak najniższych obrotach, co w przypadku tego ciasta jest bardzo ważnym elementem. Nie za słodkie, pokryte serową masą. Wspaniałe na większe przyjęcia, czy okazje :) Święto Zakochanych może być jedną z nich! Ten całkiem wytworny wypiek na pewno zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem(...)najniższych obrotach miksera- i miksuj wszystko na gładką masę. 5. Do gotowej masy dodaj ocet i sodę oczyszczoną - zmiksuj. 6. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. 7. Ciasto piecz ok.45-50min w 180*C. 8. Upieczone ciasto ostudź i zetnij wierzch, żeby je wyrównać. 9. Odcięte ciasto zmiel razem z migdałami tak, żeby powstał ciastowy piasek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowe kopytka. To jeden z łatwiejszych i tańszych pomysłów na obiad. Kopytka można przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub wykorzystać te, które zostały nam np. z
Słodkie okruszkiZapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati
słodkie i nie tylko historie kulinarne" Tak się zastanawiam, jak zorganizować sobie dzień aby się ze wszystkim wyrobić - odpocząć, pisać magistra, pojeździć na rowerze, upiec, popielić w ogródku, obejrzeć coś... Sporo tego
Słodkie Przyjemnościoctu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela anielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne (tylko jeżeli lubicie ostre potrawy) Przygotowanie ketchupu z cukinii: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć(...)wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Warzywa odciśnij i wraz z tartymi jabłkami gotuj w dużym garnku na średnim ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Pomidory obierz ze skórki, zetrzyj na tarce
KuchniaWeDwoje.plupieczoną tartę wylewamy połowę kajmaku i rozsmarowujemy. Dekorujemy bakaliami (ja dodatkowo uprażyłam orzechy laskowe na suchej patelni). Honorowe miejsce na środku należy do zajączka :) Drugą połowę kajmaku przełożyłam do rękawa cukierniczego i udekorowałam nią brzegi ciasta. Mazurek można przygotować wcześniej, mnie smakuje schłodzony, ale w temperaturze pokojowej też nic mu się nie stanie. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam
CiastkozercyWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis nasłodki przepis... Co prawda, sezon na truskawki już się skończył, ale w sklepach wciąż są dostępne, więc wciąż możemy przygotować pyszne truskawkowe ciacho.Dzisiaj u mnie truskawki w połączeniu z kokosem...uwielbiam:-) Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, cukier pół szklanki, żółtka 3 szt, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, dodatkowo: bułka tarta
kulinarne odsłony patilidla, jest ich 225g, więc resztę dopełniłam zwykłymi herbatnikami maślanymi dodając łyżeczkę kakao) 10 dag masła Masło roztopić, pozostawić do ostudzenia.Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło, wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Powstałą masą wylepiamy formę i odstawiamy do lodówki. MUS CZEKOLADOWY: 200 ml kremówki 10 dag czekolady gorzkiej 10 dag czekolady mlecznej(...)masła Podgrzewać śmietankę, (ale nie gotować), następnie zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę oraz masło. Jeżeli składniki się nie połączą, należy jeszcze raz lekko podgrzać. (jeśli mus będzie za słodki, proponuję dodać kakao) Ostudzony mus wylać na czekoladowy spód. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO
Gotuj z Agnesmojprzepisna.pl | Fantastyczne, zdrowe i czekoladowe ciasto z cukinią Po kilku próbach ciasto z cukinią w końcu jest! Fantastyczne, mokre, sycące, czekoladowe i zdrowe. Bez cukru, bez
moj przepis namojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na
moj przepis namojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że
moj przepis naCzy można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie
moj przepis naKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku
moj przepis namojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest
moj przepis naNazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie
moj przepis namojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis namojprzepisna.pl | Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym Deser na zimno bez pieczenia z pysznymi truskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego
moj przepis namojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego
moj przepis namojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort gruszkowy dla alergika Tort, który powstał z myślą o moich synkach, którzy mają nietolerancję białka krowiego. Tort gruszkowy z kremem na bazie śmietanki kokosowej
moj przepis namojprzepisna.pl | Owsiane babeczki z żurawiną Kolejne bardzo proste i zdrowe owsiane wypieki, obok Kokosowo-owsianych ciasteczek FIT oraz Zdrowych i ekspresowych ciasteczek z bananami bez tłuszczu
moj przepis natartą bułką. Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta. Ułożyłam na nim śliwki. Zmieliłam migdały. Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki. I jeszcze odrobina cynamonu. Drugą połowę ciasta starłam na tarce. Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem. Wyszło pyszne! Kruche,lekko słodkie
potrawyregionalnebułką tartą (nie jest to pozycja obowiązkowa). Naczynie żaroodporne (bo łatwo się myje), skropić oliwą, ułożyć cukinie i "czapeczki" osobno. Włożyć do piekarnika na ok 20-25 min, w temp.200-220 stopni. Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki. Składniki na sos tatziki 2 ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól,pieprz, suszona papryka słodka koperek
Karczma Honoriettytarty, biszkopty, ciasteczka, eklerki, trochę karmelu i nutelli, świetny sernik z sezamkami, bezy, kremy do miksowania własnych przepisów oraz rysunkowy przelicznik miar i wag. Nie zabrakło też listy niezbędnych przyborów kuchennych. Wszystko pięknie wyrysowane przez Zosię Różycką. Jej autorstwa są zresztą też teksty, fotografie i kaligrafia. Trochę na śmiesznie, trochę na ładnie i bardzo na słodko! Bardzo
GRUBY WAŁEKpapryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić do niej mięso, najlepiej odstawić na całą noc a przynajmniej na 1 godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki
Cukier&Pudersłodki biszkopt. Kwaśne, soczyste jagody. Wierzch posypany cukrem pudrem. Proste, szybie i pyszne ciasto! Smacznego! Składniki: 4 jaja; 1 szklanka cukru; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka octu spirytusowego; 2 łyżki wody; 3 łyżki oleju; 1 szklanka jagód; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; Margaryna + mąka/bułka tarta
Gospodyni Miejskapyszną, słodką granolą . ~ Marchewkowa owsianka z granolą, siemieniem lnianym jogurtem naturalnym, przyprawą do piernika i miodem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego ~100g marchewki 150g jogurtu naturalnego łyżka granoli + łyżeczka przyprawy do piernika, miód Płatki, otręby, siemię, przyprawę do piernika i słodzidło zalewamy wrzątkiem (ewentualnie można dodać mleko). Marchewkę obieramy, trzemy
Kuchenny Skrawek Niebasię...no ale sama nie wiedziałam czego...pizzy? nie ..zapiekanki ? nie ..i tak pomyślałam zrobić coś w stylu odrywanego chlebka..kiedyś już robiłam taką odrywaną drożdżówkę, ale na słodko.. pomarańczową ..pyszna była...ale i ten wytrawny wytwór też był pyszny... ciągnąca się mozzarella ...mniam..polecam..dodatki można użyć dowolne,..u mnie tylko kiełbaska, szczypiorek(...)mąki 15 g drożdży 4 łyżki masła 220 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić
Moje domowe kucharzenie