Kolejny raz potwierdziło się, że najlepsze jedzenie powstaje przypadkiem. Chciałam zrobić gruszkowy mus do naleśników. Miałam sporo gruszek z których chciałam upiec bezglutenową tartę, ale niestety
Fill The BowlPrzedwczoraj pisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieLubię ciasta, które na pierwszy rzut oka wydają się niedbałe i niestaranne. Ich rustykalność kojarzy mi się z niezobowiązującą atmosferą, leniwym przeciąganiem i słodkim nic-nie
Mam To Na WidelcuPropozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem
R'n'G KitchenNajzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam
moj przepis naOczywiście odpowiedź już się wam nasuwa sama. Tak można upiec pyszne ciasto, nie używając cukru. A jeszcze lepsze jest to, że nic tak jak ciasto nie
KrupeczkiDziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :) Halloween Pomysły na słone przekąski Po słodycze zapraszam do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie , nietoperze , pająki , duszki czy potworki . A także strasznie smaczne(...)kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało się ładnie przekroić). Do sera i potartych jajek dodajemy majonez, pieprz, sól i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych połówek jajka. Dekorujemy czarnymi oliwkami. Halloween Pomysły na słone przekąski Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Halloween
Ciastkozercywykorzystać mąkę kokosową? Właśnie tak! <3 Zdrowa, praktycznie bez węglowodanów, bez glutenu, laktozy i zbędnych kalorii. Zdrowa wersja pizzy, smaczna tarta z klasycznymi "pizzowymi" dodatkami takimi jak mozzarella, oregano, bazylia, papryka czy też salami. Można nimi dowolnie manipulować, ale w takiej wersji jest to coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu(...)posmak. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki bazylii Farsz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego Chilli Papryka słodka Sól himalajska Bazylia Czosnek granulowany Oregano 1 kulka sera mozzarella 1/2 papryki Garść oliwek Salami 1 garść kukurydzy 1/2 cebuli Przygotowanie: Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę
Czarnawisienkasera 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie mrożonego szpinaku kilka posiekanych, plastrów, wędzonego boczku – do posypania 2-3 ząbki czosnku , sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka cukru masło ( kilka łyżek ) Beszamel : 25 g masła 40 g mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka sól, pieprz 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Ravioli
Ogrodnik w podróżycałej rodziny najbardziej lubię nektarynki; słodkie i miękkie zjadam z przyjemnością, gdy za oknem słonko radośnie przygrzewa. W tym roku jednak zdecydowanie łaskawszym okiem spojrzałam na morele. Są słodkie, delikatne i mięsiste, o mało wyraźnym smaku. Ale dzięki temu znakomicie komponują się z różnymi dodatkami - klasyka to lawenda lub rozmaryn. I właśnie to ostatnie połączenie postanowiłam w swojej kuchni wykorzystać(...)zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej... Połączenie moreli z rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w dżemie czy na przykład w lodach
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością słodkiej śmietanki) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY
Blog z ApetytemDziś przedstawiam w końcu coś słodkiego Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe
karmelowyjuż na blogu pyszne przepisy łączące słodkie i słone smaki. Mam kolejną tego typy propozycję, bardzo prostą i bardzo pyszną. Tym razem zapraszam na sałatkę z gruszką i serem gorgonzola Zapraszam Ciebie także do zajrzenia do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów
nietylkopasta.plswoim składzie, to słodycz jest wyczuwalna, a tarta inna niż wszystkie, czyli – niebanalna. Składniki na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”, 100 g wiórek kokosowych, 50 g masła, 1 małe jajko, biała pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 3 pełne łyżeczki żelatyny
Moniki Smakołyki