całej rodziny najbardziej lubię nektarynki; słodkie i miękkie zjadam z przyjemnością, gdy za oknem słonko radośnie przygrzewa. W tym roku jednak zdecydowanie łaskawszym okiem spojrzałam na morele. Są słodkie, delikatne i mięsiste, o mało wyraźnym smaku. Ale dzięki temu znakomicie komponują się z różnymi dodatkami - klasyka to lawenda lub rozmaryn. I właśnie to ostatnie połączenie postanowiłam w swojej kuchni wykorzystać(...)zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej... Połączenie moreli z rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w dżemie czy na przykład w lodach
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością słodkiej śmietanki) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY
Blog z ApetytemDziś przedstawiam w końcu coś słodkiego Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe
karmelowyjuż na blogu pyszne przepisy łączące słodkie i słone smaki. Mam kolejną tego typy propozycję, bardzo prostą i bardzo pyszną. Tym razem zapraszam na sałatkę z gruszką i serem gorgonzola Zapraszam Ciebie także do zajrzenia do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów
nietylkopasta.plswoim składzie, to słodycz jest wyczuwalna, a tarta inna niż wszystkie, czyli – niebanalna. Składniki na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”, 100 g wiórek kokosowych, 50 g masła, 1 małe jajko, biała pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 3 pełne łyżeczki żelatyny
Moniki Smakołykidrobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy. Formujemy małe kulki - z takiej ilości składników wychodzi ok 28 sztuk. Na wrzącą wodę dodajemy mięso. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, pomidory i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą - lub słodką czerwoną papryczką w proszku. Gotujemy jeszcze około 10 minut
Lena Gotujetony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie. Idealnie pasuje do nich słodkie wino. Robi się je w mgnieniu oka, nie wymagają również
Garniec Magaliecieście francuskim figi w cieście francuskim, na słodko Figi zapiekane z czekolada i szynką dojrzewającą Figi zapiekane z gorgonzolą figi zapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów i wędlin odwrócona tarta z figami nalewka na świeżych figach pakieciki
królestwo garówproduktu). Większość zaproponowanych przez nas dań była wydaniem słodkim (wyłamał się z tego tylko jeden przepis). Wszystkim bardzo dziękuję za udział i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej (zimowej) edycji akcji :) A oto zgłoszone przepisy: Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia autorka: peanutbuttermonster | blog: PEANUTBUTTERMONSTER Dietetyczna tarta kokosowa z świeżymi owocami autorka: zielona.kuchnia92 | blog
Weekendy w domu i ogrodziekeksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Podawałam z jogurtem greckim. Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade Inspiracja pochodzi z bloga kulinarnego http://walijskiepichcenie.blogspot.com/ zmieniłam skład, dzięki czemu ciasto jest mniej słodkie
Kocham Czekoladęaksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie, wiem że są też wersje nawet z truskawkami hmn…może kiedyś . Składniki: Na 4 średnie pucharki: 20 dag podłużnych biszkoptów 25 dag mascarpone ½ szklanki śmietany kremówki ½ szklanki naparu z kawy 5 łyżek likieru czekoladowego 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna Kakao do oprószenia Sposób
Wanilia i KardamonCiasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia), posypujemy kruszonką i pieczemy do czasu aż wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy, czyli około 50-60 minut. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe z kubkiem cynamonowej czekolady na gorąco ;) Przepis dodaję do akcji na Facebooku: Dyniowe słodkie wypieki
Rozpustne gotowaniejest przesłodzone pomimo dodatku słodkich daktyli i powideł. Polecamy Składniki: - 125 g zimnego masła - 75 g cukru pudru - 225 g mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - 1 jajko - 100 g powideł śliwkowych - 100 g daktyli - 40 g migdałów Forma do tarty 25 cm. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder
Kuchenne Wariacjeszarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych
DefinicjaSmakumapie” jest Arktyka. Ciężko było znaleźć jakiś fajny słodki przepis a jedyne co kojarzyło mi się z Arktyką to lody i w końcu natrafiłam na kilka fajnych przepisów i tak wyszła moja Arktyka. Niektórzy kupują gotowy biszkopt a ja jestem zwolennikiem własnego pieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe
Kuchenne Wariacje