tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:111/562)

Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 203

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne

Di gotuje
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 165

Ostatnio miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez Lidl Polska. Całe warsztaty prowadził Paweł Małecki i powiem Wam, że było bardzo słodko. Przez kilka godzin wypiekaliśmy baby, mazurki i tarty oraz przygotowaliśmy Paschę.  Całą fotorelację z cukierniczych warsztatów możecie zobaczyć niżej :) Jednak wcześniej chcę się podzielić super przepisem na Babę drożdżową według przepisu

Niezły Młynek
Wytrawny sernik dyniowy 128

przedstawiam wytrawny sernik dyniowy   (zapiekanka dyniowo-twarogowa - moja alternatywna nazwa) SKŁADNIKI: 70g chudego twarogu 90g dyni białko jajka przyprawy: czarnuszka, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka, chili 50g jogurtu naturalnego WYKONANIE: dynię trzemy na tarce na małych oczkach startą dynię blendujemy z białkiem, jogurtem i twarogiem do całości dodajemy przyprawy- całość mieszamy przekładamy do naczynia do zapiekania- pieczemy

healthy dreams
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 159

zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać

Wypieki Rene
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 170

taka wersja makowca.  Składniki: Masa: 500 g białego maku, 200 g migdałów, 5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy, 10 łyżek miodu, 3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej(...)zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Przecedzić i zdjąć z nich skórki. Mak, obrane migdały i skórkę z pomarańczy trzykrotnie zemleć. Przełożyć do miski. Dodać rozpuszczony miód, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać. Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym

Nie tylko w kuchni
Babeczki dyniowe z posypką kokosową 226

Moje trzecie podejście do dyni będzie tym razem na słodko. Była już dynia pieczona z warzywami i ziołami (patrz tutaj) oraz dynia duszona z makaronem i szynką parmeńską (patrz tutaj). Tym razem moja ulubiona kategoria czyli coś na słodko :) Jeszcze rok temu w ogóle dynia w kuchni dla mnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś

Pyza i Surówka
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 176

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego

SMYKWKUCHNI
Mielone z kaszą jaglaną 164

kotlecików 300 gr mięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej nać pietruszki szczypta papryki słodkiej i ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia  do smażenia użyłam oleju ryżowego firmy Oleofarm 1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile

Gotowanie...to proste !
Makaron tagliatelle ze szpinakiem 208

upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% Vegeta Sól Pieprz Masło klarowane Tarty ser Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem. Odstawiamy na chwilę

Smaki Ewy
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 201

śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy

Salonik smaków
Krem Z Zakochanych Marchewek 180

łyżki lubczyku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano  1 serek topiony emmentaler 1 kubeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek

Luźna Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 195

czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru

Mój Smak na Życie
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 218

krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego

Kulinarna Pokusa
Tarta pecanowa z syropem klonowym 90

ciasto. Smakuje zarówno świeże jak i po schłodzeniu, a także w następnych dniach (oczywiście jeśli uda Wam się nie skonsumować go wcześniej:)) Inspiracją tarty był przepis Anny Olson z programu "Na słodko". Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta w lodówce

Milion Smaków
Pasztet warzywny 174

ziaren kozieradki 1 łyżka klarowanego masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki białego wytrawnego wina 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz 10 łyżek bułki tartej 3 jaja Warzywa obrać, umyć. 2 marchewki, seler i pietruszkę grubo pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna(...)ogniu, aż marchewki będą miękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić. Masa będzie bardzo rzadka. Formę natłuścić, przełożyć część masy. Wzdłuż formy ułożyć marchewki. Jeżeli trzeba dociąć. Przykryć pozostałą masą warzywną

Pełny talerz