tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:116/562)

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone na ostro 97

kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 5 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych 250 g serka mascarpone 1 ostra papryczka posiekana drobno sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, zioła prowansalskie olej rzepakowy do podania tarty ser, rukola, natka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam olej. Mięso myję, oczyszczam z błon, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażam cebulę, czosnek

Zasmakuj Kuchni
Schab nadziewany brokułem, serem i pieczarkami 179

sól, pieprz Farsz: ok. 8-10 pieczarek 100-150 g żółtej mozzarelli 2-3 różyczki ugotowanego brokuła (opcjonalnie) 1 cebula papryka mielona słodka i ostra sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: 1-2 jajka bułka tarta sól, pieprz olej   Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab oczyszczamy z białych błon. Kroimy na około

Smaki Na Talerzu
Kotlety z cieciorki i ziemniaków 184

Składniki : puszka cieciorki 4 średnie ugotowane ziemniaki ewentualnie 1 cebula 2 jajka buła tarta olej do smażenia sól, pieprz, papryka mielona słodka Przygotowanie: Osączoną cieciorkę z zalewy zmielić, tak samo ziemniaki Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć- wystudzić Składniki połączyć, wbić jajko, dodać sól, pieprz, paprykę- dokładnie wyrobić Uformować mokrą ręką kotleciki, moczyć w roztrzepanym jajku, potem

Proste Potrawy
Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami 120

świeżego szpinaku 2 - 3 szklanek bulionu Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami wykonanie: Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko bułkę tartą, ser gouda. Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą i słodką papryką, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obsmażamy na złoto z obu stron na oliwie z oliwek. Na drugiej patelni

Delusional Trine
Kotleciki mięsne z kaszą bulgur w pomidorowej passacie 147

pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżka majeranku jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Sos: 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią łyżeczka bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, kaszę, posiekaną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą

Smakołyki Asi
Kotlety z płatków 106

trzeba zjadać mięsa! :) Potrzebujemy: 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych 1/2 szklanki startego oscypka 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy na tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy

MamaOskarka
Kremowe kaszotto ziołowe z suszonymi grzybami 145

oleju rzepakowego 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 szklanka białego wina 70g suszonych grzybów 1 szklanka wody po namaczaniu grzybów 500ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 40g tartego parmezanu 1/2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Suszone grzyby namaczaj w zimnej wodzie przez 45min(...)Wlej wodę z namaczania grzybów, przykryj i czekaj, aż kasza wchłonie płyn, mieszając od czasu do czasu - tak samo postąp z bulionem, dolewając go partiami. 8. Wmieszaj dokładnie tarty parmezan i masło.  9. Dopraw kaszotto papryką, tymiankiem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Smacznego! Creamy herbal buckwheat groatsotto with dried wild mushrooms Ingredients: 1 large onion 3 cloves

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa ziemniaczano-serowa z parmezanem 146

warzywnego lub wody 1/2 dużego selera 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli lub pora 4 duże ziemniaki 2 łyżki serka topionego, np. ementalera 3 łyżki tartego parmezanu pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka lubczyku (może być suszony) sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

Czerwień i błękit
Flaki z parmezanem 207

laurowy 900 g pokrojonych i podgotowanych flaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz majeranek tarty parmezan - opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie przygotowanie Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy np według  tego  przepisu. (Ja swój wywar zrobiłam

Stare Gary
Roladki Panierowane z Pieczarką Marynowaną 100

ORZECH sól pieprz papryka słodka oregano 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia WYKONANIE: 1. Fileta ubić na kotlety. 2. Każdego kotleta posypać solą, pieprzem, oregano, papryką. 3. Na końcu położyć pieczarka, po czym zwinąć na roladkę. 4. Jajka rozbić w jednej misce, w drugiej zmieszać mąkę z bułką tartą. 5. Panierować

Dziś Ja gotuje
Ryba po grecku 142

marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula 1 mały por 1 łyżeczka soli 3 jajka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz papryka słodka koncentrat pomidorowy olej do smażenia ryby bułka tarta do panierki lub mąka Rybę solę, pieprzę, smażę obtoczoną w jajku i w bułce. Odstawiam na talerz – ryba czeka Marchewkę, pietruszkę i selera obrać

MojaQchnia.pl
KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ 134

czosnku), mała bułka wcześniej namoczona w mleku, jajko, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, suszona natka pietruszki, curry, łyżka bułki tartej + do panierowania. Przygotowanie: Cebulę drobno siekam, podsmażam na oleju, studzę. Paprykę kroję w drobną kosteczkę. Mięso dokładnie łączę z warzywami, odciśniętą bułką, bułką tartą i przyprawami. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym

JejKuchnia
Spaghetti z pomidorami i pieczarkami w sosie serowo-ziołowym 99

makaronu spaghetti 1 średnia cebula 8 pomidorków koktajlowych 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 łyżki tartego drobno parmezanu przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, kilka ziarenek kolendry, vegeta natur natka pietruszki / bazylia + parmezan do posypania Przygotowanie: cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, umyte pomidory kroimy w ćwiartki

Zasmakuj Kuchni
Kalabria – przewodnik kulinarny 163

których zakamarki dobrze pochłaniają sos. Typowe danie ze stroncaturą to pesto z kwiatów cukinii i krewetek – przepis tutaj albo w bardzo fajnej słodko – pikantnej wersji z sosem z anchois, bułką tartą, czosnkiem, kaparami, czarnymi oliwkami i ostrą papryczką. Fileja przypomina nieco dostępne w Polsce cesarece Barilli. Dokładniej widać ją na zdjęciu.   Najlepszy adres: Quei

Ugotowane pozamiatane
Pulpety w sosie pomidorowym. 151

będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka 1 jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć

Agusiowe smakołyki
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 185

mleko - 500 ml cukier - szczypta sól - szczypta FARSZ: pieczarki - 1 kg ser mozzarella - 400 g cebula - 3 szt sól pieprz kolorowy papryka słodka tłuszcz DODATKOWO: jajka - 3-4 szt bułka tarta olej Z mąki, jajek, mleka, cukru i soli przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć i przestudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i drobno pokrojone

Camilla w kuchni
KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM 163

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki na kotlety: 40 dag mięsa mielonego, sól, papryka ostra i słodka, majeranek pęczek koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do panierowania, 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej, olej. Składniki na sos: 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody(...)garść posiekanej natki pietruszki, ciemny sos uniwersalny Łowicz, sól, większa łyżeczka cukru, łyżka masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę

JejKuchnia
IMPREZOWE PIZZERINKI 7404

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki: opakowanie spodu do pizzy (400 g), po kawałku papryki zielonej, czerwonej i żółtej, duża garść tartego sera żółtego, kilka plastrów wędliny, ketchup, oregano, słodka papryka. Przygotowanie: Ciasto rozkładam, większym kieliszkiem wycinam kółka, pozostałe wałkuję, ponownie wycinam kółka - i tak do wykorzystania całego. Paprykę kroję w małe paseczki, wędlinę

JejKuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z FARSZEM GYROS 299

przyprawa kebab-gyros, 1/3 opakowania kukurydzy, dwie większe garści posiekanej kapusty pekińskiej, 3 średnie ogórki konserwowe, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki majonezu, mała garść tartego sera żółtego, mała cebula, łyżka oleju, papryka słodka, mała garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w większą kostkę, podsmażam przez chwilę na oleju z dodatkiem przyprawy. Osączam na ręczniku papierowym. Ogórki

JejKuchnia
Wzmacniająca zupa czosnkowa 143

zupa czosnkowa – składniki: Czosnek – 1 duża główka 1 – 2 cebulki szalotki Masło – 1 łyżka Rosół – 1 litr Kilka łyżek słodkiej śmietanki Opcjonalnie: serek topiony do zagęszczenia lub tarty ser żółty do posypania Drobny, posiekany szczypiorek Grzanki ziołowe lub czosnkowe Cebulki i czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki

Patchwork
tarta dżemowa z bananowym kremem mascarpone... 136

pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z brokułem w sosie serowym 165

wśród Was są tacy makaronoholicy jak ja?!   Składniki dla 2 osób: 100g makaronu np. kokardki ½ brokułu ½ papryki czerwonej 100g pieczarek 1 czerwona cebula 125ml słodkiej 30% śmietanki 60g sera pleśniowego Lazur 30g tartego parmezanu Pieprz do smaku Szczypta soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente w lekko osolonej wodzie. Na łyżce

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z hibiskusem 126

Dzisiaj kolejne słodkości. Tym razem są to tartaletki z budyniem śmietankowym z dodatkiem naparu z hibiskusa. Dzięki temu mają przyjemnie kwaskowy smak i piękny różowy kolor

Oryginalny smak
Spaghetti z pomidorami i pieczarkami w sosie serowo-ziołowym 146

makaronu spaghetti 1 średnia cebula 8 pomidorków koktajlowych 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 łyżki tartego drobno parmezanu przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, kilka ziarenek kolendry, vegeta natur natka pietruszki / bazylia + parmezan do posypania Przygotowanie: cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, umyte pomidory kroimy

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kurczaka 262

kotlety z kurczaka Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka (2 piersi) duże jajko łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przepis 1 Każdą z piersi oczyszczamy z błonek. 2 Kroimy każdą pierś na 3 filety i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem

Kuchnia Bazylii
Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki 192

natka pietruszki, - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. Sposób przygotowania 1. Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku z pomarańczy, soli, pieprzu i papryce słodkiej. 2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach). 3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min. 4. Pstrąga podajemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji 131

żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie. Dba, żeby produkty były najwyższej jakości, nawet jeśli oznacza to przywożenie

Ugotowane pozamiatane
Krokiety z grzybami i kapustą 174

Farsz:  60 dkg pieczarek  40 dkg kapusty kiszonej  50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać wo dą i odstawić na całą noc, albo najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w płatkach kukurydzianych 152

Składniki : 300 g piersi z kurczaka 250 mleka 2% niepełna szklanka mąki wrocławskiej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka i ostra do smaku płatki kukurydziane bułka tarta Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paski o długości 7-8 cm i szerokości około 3 cm. Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Do miski wlewamy mleko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z brokułu z klopsikami 143

dodatków) 1 łyżka gęstej śmietany 18% koperek sól, pieprz magi Składniki (klopsiki) : 250 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego łyżeczka majeranku 2 łyżeczki musztardy łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej (wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem.  Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier

Mechanik w kuchni
Rustykalna tarta z gruszkami 122

Moja słodka propozycja dla Was na dziś to rustykalna tarta z gruszkami. Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Taką tartę możecie zrobić z jabłkami lub innymi owocami, ale z gruszkami jest pyszna. Najlepsza jeszcze ciepła ale jak wystygnie też jest dobra. Do takiej tarty świetnie pasuje wino Monte Santi . Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 167

cebule 2 papryki czerwone 370 g kiełbasy 2 suszone pomidory 3 łyżeczki proszku do pieczenia  olej do smażenia duży talerz / forma do tarty do przewrócenia omletu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, szczypta curry Przygotowanie: W misce wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz, odetnij górę

Zasmakuj Kuchni
Wyniki konkursu "Polskie Jabłka" 190

długim namyśle zdecydowałam, że nagrody trafiają do: 1. Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz za "Sałatkę jarzynową" - tradycyjnie i co ważne wytrawnie :) Mam nadzieję, że w książce

Smakołyki Asi
Kluski Shreka - zielone kluseczki nie tylko dla dzieci 192

resztą i łatwiej je formować. Kluski gotuj w osolonej wodzie - po wypłynięciu na oko ze 2 minutki. Podawaj z mięsnym sosem lub na słodko, jak lubisz. Ja podawałam z przyrumienioną bułką tartą z masełkiem i posypane cukrem. Moja rada: Na zdjęciu uformowane kluski obsypane są mąką. Przez jakiś czas, nie wiedzieć czemu, używałam do tego mąki ziemniaczanej

Anioszek w kuchni
Ciemny spód do tarty na słodko. 178

Składniki: 220 g mąki (np. Tortowa T450), 125 masła, 1 jajko, 2,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki kakao, Przygotowanie: Kakao wymieszać w misce z mąką, proszkiem

rozgotowana
Kotleciki z ciecierzycy i cukinii 144

polecam polane sosem koperkowym i podane z surówką z młodej kapusty. Składniki: 1 nieduża cukinia 1 szklanka ziaren ciecierzycy ząbek czosnku sól, pieprz, kminek, słodka papryka, tymianek, oregano olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Surową ciecierzycę namoczyć na całą noc. Gotować na małym ogniu przez do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić

Czerwień i błękit
Ale Gloria – wiosenne menu degustacyjne | Warszawa 147

bezy to rozkosz dla podniebienia. Mogłabym zjeść więcej takich porcji! Kocham słodkość wypieków połączoną z kwaskowatością owoców Jedyne co mnie zmartwiło, to, że tarta zniknęła pośród truskawek i kwiatów. Sorbety – smaczne, słodkie, dobre na upalny dzień, a nie zwieńczenie menu degustacyjnego. Było ich za dużo. Spróbowałam każdego po łyżeczce. Podsumowując moją wizytę, uważam, że menu było smaczne

Kuchnia Bazylii
Wzmacniająca zupa czosnkowa 143

zupa czosnkowa – składniki: Czosnek – 1 duża główka 1 – 2 cebulki szalotki Masło – 1 łyżka Rosół – 1 litr Kilka łyżek słodkiej śmietanki Opcjonalnie: serek topiony do zagęszczenia lub tarty ser żółty do posypania Drobny, posiekany szczypiorek Grzanki ziołowe lub czosnkowe Cebulki i czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i szklimy na maśle, na wolnym

Patchwork
Tarta migdałowa z jabłkami 165

Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.  Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;)   Porcja: forma

SzczyptaSmaQ
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 172

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne

Di gotuje
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 135

Ostatnio miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez Lidl Polska. Całe warsztaty prowadził Paweł Małecki i powiem Wam, że było bardzo słodko. Przez kilka godzin wypiekaliśmy baby, mazurki i tarty oraz przygotowaliśmy Paschę.  Całą fotorelację z cukierniczych warsztatów możecie zobaczyć niżej :) Jednak wcześniej chcę się podzielić super przepisem na Babę drożdżową według przepisu

Niezły Młynek
Wytrawny sernik dyniowy 93

przedstawiam wytrawny sernik dyniowy   (zapiekanka dyniowo-twarogowa - moja alternatywna nazwa) SKŁADNIKI: 70g chudego twarogu 90g dyni białko jajka przyprawy: czarnuszka, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka, chili 50g jogurtu naturalnego WYKONANIE: dynię trzemy na tarce na małych oczkach startą dynię blendujemy z białkiem, jogurtem i twarogiem do całości dodajemy przyprawy- całość mieszamy przekładamy do naczynia do zapiekania- pieczemy

healthy dreams
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 134

zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać

Wypieki Rene
Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów 134

taka wersja makowca.  Składniki: Masa: 500 g białego maku, 200 g migdałów, 5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy, 10 łyżek miodu, 3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%), 2 białka, 2 łyżki tartej bułki, szczypta soli Ciasto: 400 g mąki tortowej, 50 g drożdży, 150 g masła, 2 jajka, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej(...)zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Przecedzić i zdjąć z nich skórki. Mak, obrane migdały i skórkę z pomarańczy trzykrotnie zemleć. Przełożyć do miski. Dodać rozpuszczony miód, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać. Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym

Nie tylko w kuchni
Babeczki dyniowe z posypką kokosową 195

Moje trzecie podejście do dyni będzie tym razem na słodko. Była już dynia pieczona z warzywami i ziołami (patrz tutaj) oraz dynia duszona z makaronem i szynką parmeńską (patrz tutaj). Tym razem moja ulubiona kategoria czyli coś na słodko :) Jeszcze rok temu w ogóle dynia w kuchni dla mnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś

Pyza i Surówka
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 140

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego

SMYKWKUCHNI
Mielone z kaszą jaglaną 137

kotlecików 300 gr mięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej nać pietruszki szczypta papryki słodkiej i ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia  do smażenia użyłam oleju ryżowego firmy Oleofarm 1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile

Gotowanie...to proste !
Makaron tagliatelle ze szpinakiem 173

upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% Vegeta Sól Pieprz Masło klarowane Tarty ser Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem. Odstawiamy na chwilę

Smaki Ewy
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 172

śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy

Salonik smaków
Krem Z Zakochanych Marchewek 153

łyżki lubczyku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano  1 serek topiony emmentaler 1 kubeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek

Luźna Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 167

czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru

Mój Smak na Życie
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 178

krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego

Kulinarna Pokusa
Tarta pecanowa z syropem klonowym 62

ciasto. Smakuje zarówno świeże jak i po schłodzeniu, a także w następnych dniach (oczywiście jeśli uda Wam się nie skonsumować go wcześniej:)) Inspiracją tarty był przepis Anny Olson z programu "Na słodko". Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta w lodówce

Milion Smaków
Pasztet warzywny 142

ziaren kozieradki 1 łyżka klarowanego masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki białego wytrawnego wina 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz 10 łyżek bułki tartej 3 jaja Warzywa obrać, umyć. 2 marchewki, seler i pietruszkę grubo pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna(...)ogniu, aż marchewki będą miękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić. Masa będzie bardzo rzadka. Formę natłuścić, przełożyć część masy. Wzdłuż formy ułożyć marchewki. Jeżeli trzeba dociąć. Przykryć pozostałą masą warzywną

Pełny talerz
Ciasto cytrynowe 115

Delikatne ciasto cytrynowe, przepyszne w  smaku, bardzo łatwe w  wykonaniu nie wymaga żadnego doświadczenia w pieczeniu. Bardzo słodkie i bardzo cytrynowe.   składniki na formę do tarty             spód 1i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 2 łyżki cukru 1/2 kostki stopionego masła

Smakowite Dania
Pasztet z wątróbki z ananasową nutą 149

formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie.   1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra   Wątróbkę(...)mleka, przelać zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie  zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, dżemem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.  Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm, lub do słoików, które należy napełnić masą

Jadło i czytadło
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 153

najbardziej cieszą nas papierówki.  We wrześniu najsmaczniejsze jabłka rodzi stara jabłoń pochylona nad ogrodowym potokiem. Duże żółto-zielone owoce mają twardy, soczysty miąższ o słodkim aromacie. Idealnie nadają się na szarlotki i tartę tatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo.  Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 179

wyjątkową obecność.  I Twoją Karolko też... MAZURKI CZEKOLADOWE Z CHLEBA RAZOWEGO  /cytuję wersję oryginalną - piekłam z 1/3 porcji/  Wziąć 3 kubki tartej czekolady, 3 kubki miałkiego cukru, 1 kubek słodkich siekanych migdałów, 4 kubki przesianej mąki z ususzonego chleba razowego i 6 całych jaj. Wszystko to dobrze utrzeć w donicy, nałożyć na opłatki, ubrać całemi

KUCHARNIA
Pasztet z wątróbek drobiowych 198

wątróbek drobiowych 2 całe jajka 2 czerstwe bułki 2 średnie cebule olej (do usmażenia cebulki) 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól pieprz,słodka papryka Wykonanie: Wątróbkę skręcić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i skręcić wraz z mięsem. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć do zeszklenia. Do zmielonej

O kuchni z uczuciem
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 165

słodkiego i od razu pomyślałam, że sama coś upiekę. Nie miałam żadnego pomysłu, krążyłam    po kuchni, zaglądałam do lodówki,    przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty

Moniki Smakołyki
Kluski leniwe 564

jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 230 g twarogu półtłustego 1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową 275

Tartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu… Składniki: Kruche

Oryginalny smak
Tłusty czwartek... zbliża się ! 186

Małe pączki z cukrem pudrem A tutaj kilka mniej tradycyjnych karnawałowych słodkich propozycji: Ciasto marchewkowe z polewą(...)Tarta Rafaello   Tort marchewkowo-piernikowy z kremem                                                                         Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 148

dlatego chłopcy już sami mnie do tego namawiali. Nawet zaoferowali swoją pomoc (oczywiście w jedzeniu:)). Postanowiłam upiec chlebek pszenny, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale w słodkiej wersji. Wykorzystałam więc skórkę pomarańczową i orzechy tarte, które dostałam do przetestowania. Dzięki orzechom, chlebek ma nieco ciemniejszy odcień, a skórka pomarańczowa nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały dom pachniał

Z miłości do słodkości
Portugalska tarta budyniowa 242

formę. Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy. Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko zbrązowić. Smacznego!!! Źródło: "Słodkie inspiracje" opracowanie zbiorowe

W mojej holenderskiej kuchni
Rzecz o wiśniach 236

może śmiało konkurować z tamtą drożdżówką. Orzechowa nuta doskonale pasuje do wiśni, a kruszonka jest idealnie chrupiąca dzięki semolinie. Do tego cudowny środek, słodki i kwaśny zarazem. Szkoda tylko, że z balkonu przegoniła mnie burza... Tarta wiśniowa z kruszonką składnik ina ciasto:  210 g semoliny 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli 1 łyżka brązowego

Przysmaki Karolki
Sernik z musem truskawkowym a'la Panna Cotta 218

truskawek. Sernik wyszedł dzięki temu wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni...  Składniki: szklanka mąki pszennej,  2 łyżki tartych migdałów,  1/4 szklanki cukru,  jajko,  100g masła lub margaryny.  Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko

Z miłości do słodkości
Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami 108

mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo uwielbiam a pomysły się wciąż nie kończą. Tym razem zrobiłam tartę, łącząc w niej jako eksperyment trzy smaki słodką karmelizowaną cebulę, leśne grzyby i słoną fetę. Mówię wam wyszło bosko, córka zjadła prawie całą i zakochała się w tej cebuli.:) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert 179

kapnęłam, a teraz postanowiłam sobie, że muszę i kilka propozycji kulinarnych wykonam, tym bardziej, że figa bardzo smaczna jest, pasuje do dań na słodko i wytrawnie, więc na pierwszy strzał poszła do tarty. Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego co w lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają

kruche babeczki
Mini tarta z truskawkami 77

lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie

Pink Envelope
Tartaletki z jabłkowymi różami 224

Zawsze uważałam kwiaty za piękny, lecz całkowicie niepraktyczny upominek. Zmieniłam jednak zdanie, gdy przygotowałam te tartaletki w prezencie dla... siebie na imieniny ;) Zdjęcia tart z jabłkowymi

Pełny talerz
Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami 151

indyka lub kurczaka. Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki połowa małej cukinii 2 pomidory rzymskie/śliwkowe 125 g żółtego sera 1 łyżka masła(...)papryki. Przykrywamy i dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką

PatiGotuje
Mintaj w sosie słodko - kwaśnym 166

smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech  (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy(...)mniejszy.  Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze

VioletoweKucharzenie
Krucha tarta z masą serową z ricotty 205

Pyszna, delikatna, krucha tarta z nadzieniem z sera ricotty i skórką z cytryny. Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru

CookYourself
Tarta raz, tarta dwa 148

Przepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie

Kucharzyca
Quiche z mięsem mielonym 153

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym lub francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną

Krokusowy Dom
Roladki schabowe z kurkami (panierowane) 499

kurkami (panierowane) – Składniki: 360g schabu (5 plastrów) 200g kurek 1 łyżka masła (do podsmażenia kurek) sól, pieprz do smaku papryka słodka w proszku pęczek natki pietruszki olej rzepakowy do smażenia roladek jajko, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Wykonanie: Kurki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni(...)Schab umyć, osuszyć, rozklepać cienko tłuczkiem do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na każdy plaster schabu nałożyć farsz z kurek i zawinąć w roladki. Otoczyć w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni, na której wcześniej smażyły się kurki, wlać trochę oleju rzepakowego, a gdy będzie już odpowiednio rozgrzany

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania