Mega pyszny, mega prosty :) Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 100 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4
W Moim Magicznym DomuHej wszystkim w piątek :) No i tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj
vegetanieDzisiaj mam dla Was kolejny przepis z kategorii dodatki do dań głównych. Bardzo lubię ziemniaki i wszelkiego rodzaju dodatki, które można z nich przygotować. W tradycyjnej
PatiGotujePierogi leniwe z ziemniakami to danie mojego dzieciństwa. Pewnie część z Was oburzy się, że pierogi to tylko te, które mają farsz w środku. Pamiętajcie o
Ugotowaćjego skład. Gdy w składzie występuje słód, zwłaszcza palony, może się okazać, że chleb jest zafałszowany - zrobiony został ze zwykłej mąki, a nie razowej. Bo tak jest szybciej, taniej i wygodniej. Zmielony palony słód bowiem nadaje chlebowi ciemnego koloru, upodobniajac do razowego tylko z wyglądu.P.S. Ilość składników została przewidziana na jeden bochenek w prostokątnej foremce (np. keksówce). Wpis znalazł(...)temp. ok. 29 °CDo zaczynu pierwszej fazy dodaj wodę, dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze 28 - 30 °C na 3 - 4 godziny. Ciasto chlebowe (1 bochenek):cały zaczyncałość zaparzonych otrębów z kminkiem 162 g mąki żytniej starogardzkiej 185013 g zmielonego słodu karmelowego (lub czekoladowego)1 łyżka melasy10 g soli Przygotowanie chleba:W odrobinie
Grahamka, weka i kajzerkawitamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika, a nawet energii (zboża), białka (rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oliwa). Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego to właśnie tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (pożywiali się nawet dziko rosnącą zieleniną w potrawie o nazwie horta). Okazało się zatem, że zwyczaje żywieniowe zrodzone(...)warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny
Chilli Czosnek i OliwaCzasami w domu brakuje chleba, a hulający za oknem wiatr nie zachęca do wyjścia z domu. Nie ma z czego zrobić porannej sałatki, a jajka dawno
Życie zamknięte w smakujedzeniem. Dyskonty Nie sposób nie docenić tego co robią duże sieci dyskontowe, które znalazły sposób, aby urozmaicać swoją ofertę, wprowadzają tematyczne produkty i inspirują do gotowania. Pokazują, że można tanio robić różne rzeczy. To miało duży wpływ na gusta Polaków. Jesteśmy krajem, który konsumuje dużo portugalskich produktów, co jest absurdalne, ale to przez Biedronkę. Inną kwestią jest wpływ dyskontów(...)kontaktów społecznych. Ten fakt jest widoczny szczególnie wśród społeczeństwa polskiego – większości naszych kontaktów społecznych towarzyszy jedzenie. Święta obchodzimy przy suto zastawionym stole wraz z członkami rodziny. Gości przyjmujemy przy cieście i kawie, jedzenie towarzyszy też ważnym spotkaniom biznesowym, czy też spotkaniom towarzyskim. Popularnością cieszą się spotkania, których głównym celem jest wspólne przygotowywanie posiłków, a następnie wspólne ich spożywanie. W jedzeniu
365 dni dookoła kuchniKilka prostych składników i około 30 minut gotowania – tyle potrzebujecie żeby zrobić szybki, nieskomplikowany obiad w indyjskim stylu. Curry z ziemniaków i zielonego groszku nie jest
Karo in the KitchenKto z nas nigdy nie jadł placów ziemniaczanych? Chyba nie ma takiej osoby. Są popularnym daniem goszczącym na polskich stołach, zwłaszcza w piątki. Dzięki dodaniu marchewki
PatiGotujeW moim rodzinnym domu leniwe zawsze nazywane były po prostu kopytkami. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja
PatiGotujeDzisiaj przepis na wegetariański i idealny pomysł na piątkowy obiad - leniwe pierogi polane podrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem ♥ Już kiedyś wspominałam, że leniwe
UgotowaćFish and chips czyli angielski obiad u nas Fish and chips czyli ryba i ziemniaki – bardzo często spotkany obiad na Wyspach, dzisiaj u nas.
Kuchnia na wzgórzuczarodziejski sposób zawsze wynajdywała brakujące rzeczy. Dorosłość kopnęła mnie w dupę dość intensywnie. Jak na ironię, osiedlowy sklep lubował się w mrożonych pierogach, kluskach, pyzach i knedlach. Wiecie, tanie, łatwe do zrobienia dla studenta, więc przewalczyłam obrzydzenie i zaczęłam się zaprzyjaźniać z kluseczkami, przy okazji rujnując sobie figurę. I żebyśmy się dobrze zrozumieli: ja umiałam robić knedle, pierogi(...)pełnych dobroci kuleczek. Potrzebujemy: 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być! 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować łyżkę pasty waniliowej – jak nie macie, to można pominąć lub wyskrobać ziarenka z jednej laski wanilii świeże truskawki, średniej wielkości, umyte i pozbawione szypułek. Przygotowanie
ladykitchenChrupiące i pyszne ciasteczka z pestkami dyni są najlepszą przekąską na deser. Ciasteczka są niezbyt słodkie i zawierają zdrowe pestki dyni, dlatego śmiało, można je podać
Kuchcik gotuje