tanie ciasto - 2403 przepisów (strona:113/161)

Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 211

wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych i 1/3 na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię lekko solimy, jak do surówki, wykładamy(...)mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy ser feta, całości dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość oleju – wystarczą 2-3 łyżki. Nakładamy porcje ciasta łyżką, placki rozsmarowujemy na grubość około 5-7mm i smażmy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron – po około 5 minut na stronę. Zdejmujemy usmażone placki z patelni

Karo in the Kitchen
Złote racuchy z dyni 159

Dynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji  tradycyjnego kremu , jak i bardziej  "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do  pieczenia  i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś(...)smażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje

W SMAK
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 168

wyborem słonych przekąsek przeróżnych marek – jednak ja jestem zdania, iż warto je sporządzić samemu w domu. Jeśli już się zabierzecie to pójdzie jak z płatka, a przy okazji będzie taniej, zdrowiej, no i satysfakcjonująco, ponieważ  włożymy w to własną pracę.  Słone przekąski jak wiemy, idealnie sprawdzają się na luźnych spotkaniach z przyjaciółmi, przy oglądaniu meczu lub filmu, świetnie(...)sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy

Symfonia Smaków
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 131

  W naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i

Kulinarne S.O.S.
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 145

  W naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i

Kulinarne S.O.S.
Naleśniki o smaku pizzy 308

czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia *** *** Naleśnika przewracamy na drugą stronę i również smażymy do zrumienienia *** *** Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę(...)przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy na ciepło posypane świeżymi lub suszonymi ziołami i polane sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Naleśniki

Blog z Apetytem
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 306

Pierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania

Nerds Kitchen
Knedle ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 132

solą. Powoli wyrabiaj do połączenia składników. Może się tak zdarzyć, że ciasto będzie za mokre, wtedy trzeba dodać odrobinę mąki.   Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm i pokrój go na dwu centymetrowe plastry. Następnie każdy z nich spłaszcz tak aby powstał mały placuszek.   Na środku(...)szeroki, smaczny repertuar właśnie takich potraw. Na podorędziu mieliśmy właśnie sporo śliwek i wybór był oczywisty. Zdecydowaliśmy się na  knedle ze śliwkami , danie kwintesencja filozofii taniej, sezonowej i pysznej kuchni.   Powrót w czasy dzieciństwa   Dla Bogusi był to powrót w czasy dzieciństwa. We wsi w której się

kuron.com.pl
Placki ziemniaczane 213

Polski przypisuje się królowi Janowi III Sobieskiemu, po wygranej bitwie wiedeńskiej. Dziś ziemniaki często goszczą na naszych stołach i to pod wieloma różnymi postaciami, są bowiem dostępne (i tanie) cały rok, a ich przygotowanie, przynajmniej w najprostszej formie, nie wymaga zbyt wiele wysiłku i kulinarnych umiejętności. Odmiany dostępne na rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem(...)jogurtu, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, mąkę i skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym to błyskawiczne danie

mojewypiekiinietylko
Pyszne oponki serowe 123

Witam Kochani, dziś kontynuacja tematu tłustego czwartku i walentynek. Dziś przedstawię Wam przepis, który łączy te dwa dni. Pyszne oponki serowe z kształcie serc. Proste, pyszne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Książki kucharskie idealne na prezent 240

który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą(...)domowych” miłośników kawy. To opowieść o tym, co ukształtowało smak i wrażliwość autorki. Poznacie sposoby parzenia kawy, urządzenia, ziarna, sposoby palenia, kraje, smaki… Książka ma wadę, jest skandalicznie tania. Serio! Macie w swoim otoczeniu maniaka kawowego? Sami lubicie poranny łyk kawy? Książka Iki Graboń poleca się serdecznie. Nie podaję wam cen książek ani tego, gdzie kupić z prostej przyczyny

ladykitchen
Łazanki z kapustą 110

jedno z tych dań, które kojarzą mi się z tradycyjną kuchnią polską, kuchnią mojego dzieciństwa i mojej babci . Łazanki z kapustą Danie w dawnych czasach należało do popularnych. Było tanie do przygotowania i robione z produktów ogólnie dostępnych. Makaron i kapusta, to właśnie kryje się pod nazwą łazanki. Łazanki przygotowywane są z grubo krojonego makaronu, podawane z kapustą(...)zapiekania. Łazanki z kapustą Jak przygotować łazanki z kapustą. Makaron: Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić małe zagłębienie w środku, dodać jajko oraz pół łyżeczki soli. Delikatnie dolewać letnią wodę. Ciasto powinno mieć dość twardą konsystencję ale jednocześnie powinno dać się dość łatwo wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z częsci bardzo cienko rozwałkować, prawie do momentu, w kórym ciasto

mecooks
Kopytka dyniowe i marchewka zasmażana z orzechami 123

należy łączyć ze sobą składniki w potrawach. Jedną z prostszych to łączenie sezonowe. Innymi słowy łączymy ze sobą składniki, które dojrzewają w podobnym okresie. Pomijając marchewkę i ziemniaki połączyłem tanią dynię oraz orzechy laskowe, które są za darmo. Tak powstała moja wariacja na temat zasmażanej marchewki, która zazwyczaj jest z groszkiem. Ja postanowiłem zrobić ją z czymś co groszek trochę(...)gotujemy. Gnieciemy razem ugotowane ziemniaki, dynię i mąkę w proporcjach objętości 1:1:0,5 czyli ziemniaków ma być tyle samo co dyni, a mąki 1/4 całości. Tak powstałe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną

Kryzysowa Książka Kucharska
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 155

teorii.Dziś w kuchni smalcu nie używa prawie nikt,bo wszyscy wiedzą ,ze tłuszcz ten jest groźny niczym czarnobylska katastrofa.Fakty sa jednak zupelnie inne.SMALEC POSIADA WIELE ZALET.Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni.Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego(...)wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa.Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantne stripsy z polędwiczek drobiowych 101

Pikantne stripsy z polędwiczek drobiowych Kto nie lubi stripsów , chyba nie ma takiej osoby na świecie , poza oczywiście weganami i wegetarianami Pikantne stripsy ,są jak się

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania