tanie ciasto - 2403 przepisów (strona:113/161)

3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 168

Latem, kiedy temperatura za oknem wzrasta, mamy ochotę na niezbyt słodki, ale bardzo orzeźwiający deser z owoców sezonowych. Jeżeli nie masz pomysłu, jaki deser przygotować dla

Kuchcik gotuje
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 287

Po przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a

Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 171

Po przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a

Karo in the Kitchen
Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską 268

musimy przygotować placki tortilli, przepis i instrukcje wykonania znajdziecie TUTAJ . Oczywiście można też kupić gotowe placki jednak przygotowanie ich samemu nie jest trudne ani bardzo pracochłonne a wychodzi dużo taniej i według mnie także smaczniej *** *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej(...)czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA

Blog z Apetytem
Gnocchi zapiekane w pomidorach – obiad w 20 minut 284

Comfort food to nie tylko jedzenie na pocieszenie. To również szybkie, proste i pełne smaku potrawy do zrobienia wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu lub

Karo in the Kitchen
Poznajcie PIDE.... 288

posiekanym mięsem i przyprawami lub owczym serem." * Nigdy nie byłam w Turcji, nigdy nie jadłam pide w żadnej restauracji. Ale wybrałam się pewnego dnia na zakupy. Odwiedziłam stoisko z tanimi książkami. Pogrążyłam w przeglądaniu znanych lub nie tytułów, te ciekawsze wróciły ze mną do domu, a wraz z nimi nowe pomysły i inspiracje. Książki kucharskie traktuję trochę jak wino, pozwalam(...)PIDE 10 g świeżych drożdży 225 g mąki 1 łyżeczka soli Drożdże rozkruszyć w misce. Zalać 1 szklanką ciepłej wody, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość.) Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Podzielić na 4 porcje, rozwałkować owalne placki. Na każdy nałożyć nadzienie. Uformować

KUCHARNIA
Racuchy z gruszką na maślance 158

Delikatne, mięciutkie, z dodatkiem aromatycznej gruszki racuchy to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Racuchy wspaniale smakują zaraz po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem, ale i po

Kuchcik gotuje
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 211

W tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 201

Pieczenie chleba tak naprawdę nie jest trudne, jeśli już to może zabraknąć tylko cierpliwości.  Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. W moim domu pierwsze chlebki znikły

Kuchcik gotuje
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 198

wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych i 1/3 na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię lekko solimy, jak do surówki, wykładamy(...)mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy ser feta, całości dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość oleju – wystarczą 2-3 łyżki. Nakładamy porcje ciasta łyżką, placki rozsmarowujemy na grubość około 5-7mm i smażmy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron – po około 5 minut na stronę. Zdejmujemy usmażone placki z patelni

Karo in the Kitchen
Złote racuchy z dyni 151

Dynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji  tradycyjnego kremu , jak i bardziej  "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do  pieczenia  i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś(...)smażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje

W SMAK
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 161

wyborem słonych przekąsek przeróżnych marek – jednak ja jestem zdania, iż warto je sporządzić samemu w domu. Jeśli już się zabierzecie to pójdzie jak z płatka, a przy okazji będzie taniej, zdrowiej, no i satysfakcjonująco, ponieważ  włożymy w to własną pracę.  Słone przekąski jak wiemy, idealnie sprawdzają się na luźnych spotkaniach z przyjaciółmi, przy oglądaniu meczu lub filmu, świetnie(...)sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy

Symfonia Smaków
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 124

  W naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i

Kulinarne S.O.S.
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 137

  W naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i

Kulinarne S.O.S.
Naleśniki o smaku pizzy 299

czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia *** *** Naleśnika przewracamy na drugą stronę i również smażymy do zrumienienia *** *** Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę(...)przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy na ciepło posypane świeżymi lub suszonymi ziołami i polane sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Naleśniki

Blog z Apetytem