Wigilia już za 3 dni więc czas najwyższy aby na blogu pojawił się w końcu przepis na jakieś pierogi. Generalnie uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale
PatiGotujeCześć, jestem Karo i jestem carboholikiem. Nie dla mnie diety bez pieczywa. W chlebaku bułka być musi. Wprawdzie tym szybkim bagietkom jeszcze się nie udało tam
Karo in the KitchenPlacki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć
Walijskie PichcenieUwielbiam czosnek! To warzywo, które bez skrupułów nadużywam w kuchni? Pod natchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie
Kulinarne S.O.S.Okres wakacji i lata to dla nas najpiękniejsza część roku :) Jest ciepło, wszystko jest piękne, zielone, dużo kwiatów, mnóstwo warzyw i owoców. Uwielbiamy to :) Dzisiaj
vegetaniereakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty(...)Według skali Scoville’a ma ostrość 100.000-225.000 jednostek. Dla porównania – czarny pieprz ma na tej skali zaledwie 100–500 SHU. To chili jest łatwo dostępne i tanie, opakowanie wystarcza na bardzo długo, poszukajcie. I niech Was nie kusi wrzucanie więcej niż jednej sztuki. Papryczka może jest mała i niepozorna, ale podczas gotowania rosół robi się coraz
Karo in the KitchenMagiczny czas świąt to obecność ukochanych osób i zapachy unoszące się z kuchni. Wspaniale, jeżeli gotujemy ze świadomością dobrych wyborów. Wyborów najlepszych produktów, bo
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzepis bez suchej historii się nie liczy. Najpierw historia, potem przepis ;) Dzwoni do mnie Mateusz, przyjaciel mój najlepszy. Trzymamy się razem od ponad 20 lat. Niejedno razem robiliśmy, niejedno tanie wino wypiliśmy, niejedną panienkę razem, nooo... ten, nooo, moja żona to czyta czasami więc o tych panienkach to kiedyś indziej wam opowiem. Wyprowadził się w międzyczasie Mateusz(...)jaka mi przyszła do głowy, to że za granicę jedzie. Tym bardziej, że wspominał o tym kiedyś. Że chciałby. No to trzeba jakoś przyjaciela pożegnać. Madzia więc wymyśliła, że ciasto zrobi. A nawet dwa ciasta. Już nie chciałem jej mówić, że trochę to bez sensu, bo przecież jak przyjaciel wyjeżdża na długi czas to nie będziemy się ciastem zajadać tylko
Marder&Marder ManufactureNajnowsza część serii Fallout nie pomija kwestii jedzenia i pozwala naszemu bohaterowi na uzyskanie pożywnych posiłków za pomocą specjalnych stanowisk do gotowania. Oprócz znanej z poprzednich
Nerds KitchenDziś przedstawię Wam desery i japońską herbatę, których można spróbować, podróżując po Japonii. Oczywiście foto podróż smakiem Japonii jest w bardzo dużym skrócie. Japońskie słodycze różnią
Kuchcik gotujeAwokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów. Nigdy wcześniej nie myślałam by wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak
Kuchcik gotujeOstatnio podzieliłam się z Wami przepisem na duszoną kapustę z mięsem , a dzisiaj mam dla Was genialny dodatek właśnie do tego dania. Pączki ziemniaczane są po
PatiGotujeKopytka to kolejny przepis resztkowy. Na blogu pojawiły się już kopytka brokułowe oraz marchewkowo-groszkowe . Tym razem coś z wykorzystaniem przetworów. Buraki przydadzą się szczególnie w
Życie zamknięte w smakuChlebki przydadzą się Wam do wielu dań. Można je przekroić na pół i wypełnić farszem. My użyliśmy ich do hummusu. Chlebki pita Drukuj przepis Składniki 3
CoolinarniePL