Coś na niespodziewane odwiedziny. Goście dzwonią już z drogi, będą za trzydzieści minut, a my chcemy wypaść jak najlepiej. Wtedy uratować nas może szybka tarta. Większość
Życie zamknięte w smakukredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. I choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez Monikę(...)czymś wyjątkowym. Znajdziecie w "Kuchennym kredensie" bogaty zbiór przepisów na przedwojenne śniadania, desery, wystawne przyjęcia i obiady powszednie. Monika Śmigielska zamieściła także receptury na dania smaczne i zarazem tanie oraz na zapomniane specjały, takie ja duszone ogórki czy rzodkiewka na maśle. I co bardzo ważne dla współczesnych kucharek i kucharzy - wszystkie przepisy zostały dostosowane do aktualnych realiów
Cztery FajeryTen przepis został zrobiony na Wasze specjalne życzenie – nie grywamy w Guild Wars 2, więc niestety nasza znajomość uniwersum jest na bardzo marnym poziomie. Jednakże z
Nerds KitchenMleko kokosowe można zdobyć na różne sposoby..można iść i je po prostu kupić. Ale zdecydowanie lepiej jest je zrobić. No i wychodzi taniej....i to zdecydowanie taniej. Puszka 400 ml mleczka to koszt 7-10 zł. Koszt paczki wiórków kokosowych jest rzędu 1,5-3 zł ( cena obu produktów zależna jest od producenta). Moje mleko kokosowe wytwarzane jest domowym(...)bazą do domowych lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej * zalać wódką / rumem i mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej
kawawszklanceśrodkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika od 180-200 stopni) przez około 45 minut. Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków. Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy: W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa średniej wielkości biszkopty(...)płatki), a na środek wbijamy świeczki urodzinowe. Do przygotowania tortu użyłam wspaniałych, rozpływających się w ustach truskawkowych wiórek, które otrzymałam ze sklepu on-line Cukieteria.pl . Serdecznie Wam polecam tan sklep i znajdujący się w nim asortyment. Każdy miłośnik słodkości powinien tam zajrzeć. Wiórki są naprawdę wspaniałe. Przyznam Wam szczerze, że troszkę podjedliśmy ich bezpośrednio z opakowania ;) Dziękuję serdecznie Cukieteria.pl
Słodkie okruszkiChlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej Uwielbiam hinduską kuchnię, te wszystkie przyprawy, zapachy, kolory, smaki. Chlebek Naan to zawsze obowiązkowe danie przy odwiedzinach w
Kuchnia na wzgórzuKluski śląskie z bułką tartą Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji
na moim stole...Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLeniwe kluski uwielbiam od pierwszego kęsa. Jeszcze na studiach, w ramach czwartkowych obiadów w mlecznym barze Jacek i Agatka, zawsze były częścią mojego zamówienia. Porcja klusek
Karo in the KitchenJeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go
IzaGotujeWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z wspaniałym przepisem na krokiety, które stały się ostatnio jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań. Jako, że młode warzywa są
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybki, prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje
Karo in the KitchenCo weekend nasz dom pachnie chlebem. A ten, dzięki dodatkowi piwa i razowej mące sprawi, że Wasz dom zapachnie jak prawdziwa piekarnia. Chleb zaczynamy przygotowywać wieczorem
Karo in the Kitchenprzyprawy jak i domowe sposoby na ból zęba, głowy itd. , żadnych tabletek, bo niszczą np.wątrobę!! . U mnie także będzie można zobaczyć posty z Lunchem do pracy ciekawe przepisy, tanie w wyrobie do 15 min, gdy Wam się już kanapki znudziły będę dodawał swoje pomysły lub sugerował się z przyjacielskiej strony http://cooklet.com/pl . Dobra przejdźmy to tego(...)piekarnik do 180 stopni C 4. Jak wystygnie masło dodajemy do miski, wymieszane razem z jajkiem i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek, możemy mikserem :) 5. Nalewamy ciasto to foremek i dajemy na każdą foremkę jedną łyżkę naszej gryszczeniówki. 6. Zalewamy tak ciastem aby było 3/4 foremki zapełnionej . 7. Wrzucamy do piekarnika na około 25 minut. Życzę Smacznego
pichciszto